GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #200 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Dejan Ristanović
Časopise "PC" i connect Srbija priprema mala Redakcija i velika grupa saradnika, društvo koje je na okupu manje-više od osnivanja časopisa, pa i od pre toga. Posle 200 brojeva dopustićete nam da potrošimo malo prostora i na nas same...  «pročitajte više»
- PC #200 (Jun 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Jovana Milićević
Delegacija Vlade Srbije posetila je SAD i razgovarala sa vodećim kompanijama iz informatičkog sektora. O toku i rezultatima te posete razgovarali smo sa gospodinom Stefanom Lazarevićem, državnim sekretarom za telekomunikacije, informaciono društvo i poštanski saobraćaj.
preview
Miodrag Popović
Od prvog stranog partnera kompanije Apple do jedine evropske države koja nema ni iTunes, ni AppStore, ni iPhone... Put je bio dug a za njegov uspešniji nastavak svi treba da se potrudimo.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vremeplov
Dejan Ristanović
Stremeći u budućnost, ponekad vredi zastati i osvrnuti se na put koji smo prešli. 200 brojeva i 18 godina časopisa "PC" obeležilo je turbulentnu epohu računarske industrije, koja je u pravom smislu te reči promenila svet. Podesili smo vremeplov na jednogodišnje skokove i krenuli na putovanje...
nopreview
-200, +100
U aprilu 1995. izašao je PC#1, u junu 2013. smo stigli do PC#200 dok će PC#300, ako ne ubrzamo tempo, izaći u leto 2022. godine. Zamolili smo naše saradnike da se prisete kompjuterske scene iz 1995. godine i da zamisle kompjutersku scenu 2022.
nopreview
Vesti
Jovana Milićević
nopreview
Mobilni uređaji i uticaj na zaposlene
Nikola Knežević
Moćni mobilni uređaji su na velika vrata ušli i u kancelarije korporacija. Kako ta mobilnost, uz mogućnost rada od kuće, utiče na produktivnost, ali i na zadovoljstvo zaposlenih? Medalja uvek ima dve strane.
nopreview
Moj PC Press
Nenad Veljković
Tradicionalni letnji foto-konkurs je završen - naši čitaoci očito vole PC Press, pa je bilo maštovitih slika. Nije bilo lako izabrati pobednike...
nopreview
TV multimedijalna centrala
Voja Gašić
Nije vam potreban ni prvi pogled. Dovoljno je da ga spazite krajičkom oka, pa da takav televizor poželite u svojoj kući. I dok polako otkrivate pametne osobine modela Samsung UE55F8000ST, sve vreme će vam pažnju privlačiti odlična slika.
preview
Dejan Ristanović
Pametni televizor je u jednoj sobi, računar u drugoj... Ne morate da razvlačite kablove niti da se poverite neizvesnosti WiFi-ja - filmovi mogu da teku kroz žice koje su već u zidovima. Potreban vam je samo par D-Link DHP-310AV adaptera, a za naše čitaoce obezbedili smo popust...
nopreview
Trendy tableti
Marko Čavić
Kineska kompanija NextBook nije mnogo poznata u Srbiji, ali će tabletima povoljnih cena pokušati da se nametne našem tržištu. Isprobali smo Next800T i Next10P12.
nopreview
Projektor na pola puta
Mladen Mijatović
Zahvaljujući visokoj vrednosti osvetljaja, NEC PE401H može da reprodukuje full HD sadržaje pri punom dnevnom svetlu, što ovaj bazično poslovni projektor čini interesantnim rešenjem i za kućni bioskop.
preview
Nenad Veljković
Pojavio se aparat koji ne možemo da poredimo ni sa čim, prvi kompaktni aparat sa full-frame CMOS senzorom rezolucije 24 Mp. Da li je Sony DSC-RX1 predmet želja, novi statusni simbol ili pokazatelj budućih tendencija?
nopreview
Oppo Find 5
Jovan Marić
Na našem tržištu slabo poznata kompanija Oppo predstavila nam se moćnim smartfonom Find 5. Full HD rezolucija na malim ekranima je očito u trendu, a videli smo i druge adute...
nopreview
Megaherci za tablet
Voja Gašić
U ekonomskom segmentu 7" tableta cilj su maksimalne performanse po što povoljnijoj ceni. Da vidimo kakav balans je napravio MeLE M7.
preview
Boris Stanojević
Restrikcija struje srećom nema, ali je potreba za UPS-ovima ostala, pošto su kratkotrajni prekidi u napajanju neizbežni pratilac elektroenergetskog sistema. UPS se danas ne koristi samo u poslovnom, već i u kućnom okruženju. Istražili smo ponudu firme EATON, jednog od lidera na polju profesionalnih UPS-ova.
nopreview
Tanak, lak, full oprema
Bojan Stanojević
Samsung je osvežio seriju 9 - novi ultrabook NP900X3E nije zamena nekog od starih modela, već će se prodavati paralelno s njima. Da vidimo koliko je procesorske snage, memorije i SSD gigabajta stalo u 1.16 kilograma...
nopreview
Uperi i snimaj
Marko Čavić
Kada dve dimenzije nisu dovoljne, dva objektiva će doneti treću dimenziju, i još mnogo toga. Isprobali smo novu Sony-jevu 3D kameru.
nopreview
Štampač i njegov softver
Ana Čavala
Nije lako izdvojiti se u svetu MF uređaja. OKI svoje adute pokazuje pre svega u poslovnom okruženju, pa smo isprobali MB471dnw.
nopreview
Slikanje ekrana
Jovan Bulajić
Greenshot je dobar program za snimanje sadržaja ekrana, uz opcije koje klastični PrtScr taster ne može da ponudi...
nopreview
Browser u oblacima
Jovan Bulajić
Maxthon Web browser dolazi iz Kine i predstavlja sve popularniju alternativu za daleko poznatije programe istog tipa. Akcenat je stavljen na opcije za rad u oblacima.
nopreview
Avant Browser
Jovan Bulajić
Avant Browser za iscrtavanje Web stranica ne koristi jedan, već sva tri popularna rendering engine-a, emulirajući tako Internet Explorer, Chrome i Firefox. Proverite kako vaša Web strana izgleda u svim varijantama...
nopreview
Take Command
Jovan Bulajić
Sećate li se komandne linije? A alternativnog komandnog procesora 4DOS (kasnije i 4NT)? Verovali ili ne, taj projekat se i dalje razvija i nudi zgodne alate za iskusnije korisnike. Njegovo ime je Take Command.
nopreview
Gdata Internet Security 2014
Kristijan Lazić
Dilema da li nam bezbednosni softver treba ili ne u praksi ne postoji - to je virtuelni sigurnosni pojas koga je naprosto neophodan. Svake godine bezbednosni paketi suočavaju se iznova sa izazovom kako postojeće verzije "sigurnosnih pojaseva" dodatno unaprediti. Pogledali smo šta donosi Gdata Internet Security u verziji 2014.
nopreview
Deezer - muzika iz oblaka
Jovana Milićević
Deezer je popularni muzički servis, nedavno lansiran na domaćem tržištu u partnerstvu s Telenor-om. Tako se Srbija našla na listi 182 zemlje u kojima korisnici mogu, legalno i pod povoljnim uslovima, da pristupe ogromnoj muzičkoj kolekciji.
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Električne ovce
Jelena Rupnik
Šta radite kad ne možete da zaspite? Brojite ovce, popijete čašu mleka, čašu vina (možda ne u isto vreme)? Ili se oslanjate na novija dostignuća u borbi protiv nesanice: odgledate poslednju epizodu Ancient Aliens na History kanalu, preslušate novi album Coldplay-a, pročitate par poglavlja iz memoara Džordža Buša... Zzzzzzzzz. Šta, još uvek ste budni? Potražite rešenje u svetu novih tehnologija...
nopreview
Burne godine PC biznisa
Milan Bašić
Zajedno sa časopisom "PC" raste i čitavo domaće informatičko tržište. Bezmalo dve decenije obeležli su brojni usponi i padovi, a uzbuđenja nikada nije nedostajalo. Listajući prvi broj "PC"-ja setili smo se nekih domaćih kompanija koje su obeležile jednu IT epohu.
preview
Boris Tanacković
Holandski Oce je na tržištu već 135 godina i od samog početka se isticao epohalnim pronalascima, od bojenja margarina pa do crno-bele i kolor štampe najviših performansi. Danas je Oce deo Canon grupacije i ima odgovor na sve segmente štampe, od malih kućnih uređaja, preko plotera velikog formata do do transakcione i novinske štampe visokih tiraža.
nopreview
Srpski Internet - od .YU do .SRB
Lazar Bošković
Oko četvrt veka Internet živi i na ovim prostorima. Kako danas izgleda svi znamo, ali nekada je to bio neki sasvim drugačiji Internet. Kako smo od YU stigli do SRB domena, kako smo lutali i kako smo našli dobar put.
nopreview
Autodesk kroz istoriju
Vladimir Cvetković
Autodesk je multinacionalna softverska korporacija, lider u oblasti 3D softvera za dizajn, projektovanje i kreiranje digitalnih sadržaja. AutoCAD se primenjuje u gotovo svim oblastima projektovanja, u arhitekturi, građevinarstvu, proizvodnji, filmskoj industriji... Da vidimo kojim putem se stiže do trona.
nopreview
Stvorena i deljena vrednost
Jovana Milićević
S&T Serbia se bavi realizacijom IT rešenja, integracijom sistema, informatičkim konsaltingom i IT-jem kao uslugom. U Srbiji su se naročito istakli portalom eUprava, ali i drugim infrastrukturnim informatičkim projektima. O strategiji firme razgovarali smo sa direktorom, mr Predragom Vranešom, i sa menadžerom sektora poslovnih rešenja Rajkom Jovanovićem.
nopreview
Symantec platforma poverenja
Vladimir Vučinić
Izbor pravog rešenja za sigurnost i zaštitu Web sajta je kritičan korak za uspešnost online poslovanja. Symantec rešenja ulivaju poverenje, kako vama tako i posetiocima vašeg sajta. Upoznajmo Extended Validation SSL i druge elemente Symantec platforme poverenja.
preview
Biljana Sredić
Jedan od preduslova legalnog poslovanja je posedovanje pravilno licenciranog poslovnog softvera. To znači da bi on trebalo da bude prilagođen stvarnim potrebama preduzeća i da pruži optimalan odnos troškova i koristi. Upoznajmo model koji je razvio Akord...
preview
Gordana Dragićević
ABSoft već 20 godina organizuje savetovanja svojih korisnika, a u poslednje vreme to su trodnevna prolećna savetovanja. Ovogodišnji skup je održan od 18. do 20. aprila na Tari, uz prisustvo preko 120 učesnika.
nopreview
Naučite Android programiranje
Mladen Mijatović
Uz pravu poplavu smartfona i tableta koji rade pod Android operativnim sistemom, razvoj aplikacija za ovu platformu postaje sve unosniji posao. kako da ovladate Andorid programiranjem?
nopreview
ECDL za digitalnu Crnu Goru
Bojana Minić
Najnovijim projektom koji je finansirala Evropska unija Crna Gora će se ove godine izjednačiti po digitalnoj pismenosti sa Hrvatskom i Slovenijom. Projekat je iniciran Strategijom razvoja informacionog društva, a nosioci aktivnosti su Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, Ministarstvo prosvete, ECDL Fondacija i Regionalna ECDL kancelarija.
nopreview
3D kartice za profesionalce
Miloš Stamenković
Grafičke kartice namenjene 3D profesionalcima nisu nova ideja - prisutne su na tržištu više od deset godina, ali do nas retko dolaze. Detaljan test AMD FireGL Pro V7800 će nam pomoći da sagledamo realne prednosti i ograničenja tehnologije.
preview
Voja Gašić
Naizgled običan 7-inčni Android tablet u sebi krije novost - Intel procesor. Da vidimo da li ovaj hibrid na testu opravdava svoje neobično ime.
nopreview
Adobe na rate
Bojan Stojanović
Promovisanjem nove linije Creative Cloud programa, Adobe uvodi pretplatu na korišćenje softvera kao jedini način licenciranja. Iako očekivan, taj korak je doneo i brojne dileme u vezi sa kupovinom i upotrebom Adobe programa, naročito u našim uslovima. U susret novoj verziji CC programa, predstavljamo najvažnije novitete ali i odgovoramo na pitanja koja se nameću.
nopreview
Pamet na popravnom
Voja Gašić
BD-F8900 je vrhunski model Samsung Blu-ray plejera. Ako ste odavno kupili televizor bez SmartTV osobina, neka plejer nadoknadi manjak pameti i tako zaokruži kućni multimedijalni sistem. Dokle na taj način možete da stignete?
nopreview
Infracrveno daljinsko upravljanje
Voja Antonić
Mada postoje ultrazvučni i WiFi daljinski upravljači, infracrveni "daljinci" su najčešći komandni uređaji za kućnu tehniku. Kako da iskoristimo prednosti ovog principa bežičnog upravljanja u konstruktorskom radu sa mikrokontrolerskim uređajima?
nopreview
Odabrani bajtovi
Ladislav Struharik
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #200
Od PC#200 prateći DVD potražite na Internetu, na adresi dvd.pcpress.rs i uz lozinku koju ćete pročitati u svom primerku "PC"-ja. A na (virtuelnom) disku? Pre svega Libre Office 4.0 i Ubuntu 13.04, prilika za prelazak u poslovno okruženje zasnovano na besplatnom softveru. PC Aplikacije su Xara Web Designer 9 i (besplatni) Lego Digital Designer, dok su u sekciji PC Utility alternativni browser-i i dodaci za lakši i efikasniji pristup Internetu. U sekciji PC Read podsetićemo se kako smo, pre devet godina, obeležili objavljivanje stotog broja časopisa "PC" - uživaćete u Redakcijskom dnevniku. A onda možete da nastavite uživanje u sekciji PC TimeLine kao i u (ovoga puta prilično svemirskoj) PC Fun.
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter