GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #200 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
EATON petica
Boris Stanojević
Restrikcija struje srećom nema, ali je potreba za UPS-ovima ostala, pošto su kratkotrajni prekidi u napajanju neizbežni pratilac elektroenergetskog sistema. UPS se danas ne koristi samo u poslovnom, već i u kućnom okruženju. Istražili smo ponudu firme EATON, jednog od lidera na polju profesionalnih UPS-ova.
- PC #200 (Jun 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

EATON petica

Kompjuterskom napajanju nije posebno bitno da na ulazu dobija sinusoidalni napon, ali se EATON UPS-ovi koriste i za napajanje osetljive opreme, pa se savršena sinusoida podrazumeva
(kliknite za veću sliku)

Jedan od velikih igrača u svetu UPS‑ova, EATON, sada je prisutan i na našem tržištu. Ime se možda nekima učini poznato, naročito ako su iz Sremske Mitrovice, jer je tamo smeštena fabrika sa oko 800 zaposlenih koja pravi niskonaponsku opremu, uglavnom za izvoz. Nas su interesovali UPS‑ovi, a EATON‑ova lepeza pokriva razne oblasti primene – od kućnih uređaja, preko data centara do industrije i plovila. Kada sam prošle godine kupio novi računar, poželeo sam i jači UPS i uzeo upravo EATON. Odlično se pokazao – neprimetno radi svoj posao od kako je priključen. Zato sam se obradovao mogućnosti da isprobam njihove nove proizvode, UPS‑ove deklarisane u kategoriji network/storage/servers.

Stabilisani napon

EATON 5P serija spada u line interactive uređaje, što znači da se uređaji napajaju iz mreže, a kada napon izađe iz određenih granica (narodski rečeno, kada nestane struje), prelazi se na baterijsko napajanje. Od običnih off‑line UPS‑ova izdvaja ih mogućnost korekcije napona bez angažovanja baterija. Nekada su se cevni televizori priključivali na uređaj zvani stabilizator koji je smatran neophodnim radi zaštite skupog uređaja; danas je napajanje znatno stabilnije, ali predostrožnost uvek dobro dođe.

Varijacija napona je najčešće posledica nečeg lokalnog, na šta uglavnom ne možete da utičete jer zavisi (i) od udaljenosti od trafostanice. Oni koji su blizu imaju prenapon a oni na kraju voda nizak napon, što je za elektroenergetski sistem neminovno, a izraženije je u ruralnim sredinama, gde su i rastojanja veća. Ako se još grejete na struju, a to isto radi i vaš komšiluk, eto potencijalnih problema. Probleme mogu praviti i obližne jake mašine u nekoj proizvodnji, tako da realno postoji potreba za korekcijom napona koja će se vršiti dugo, i to bez angažovanja internog akumulatora.

Kompjuterskom napajanju (takozvani switched‑mode power supply) nije posebno bitno da na ulazu dobija sinusoidalni napon, ali se EATON UPS‑ovi koriste i za napajanje osetljive opreme, pa se savršena sinusoida podrazumeva. Ne morate brinuti šta je ko spojio na UPS dokle god on može dati dovoljno snage, tj. ne morate proveravati koje potrošače smete da napajate UPS‑om.

Tower ili rack

(kliknite za veću sliku)

UPS‑ovi se pakuju u nekoliko formata – ne razlikuju se samo po dimenzijama u zavisnosti od snage, već ih možete birati po nameni: montaža u rack ili samostalno tower kućište ili za rek montažu. Postoji i 5PX serija koja je konvertibilna, tj. kućište je tower tipa, ali možete da ga položite i montirate u rack. Uz UPS stiže kit za montažu u obe varijante, pri čemu se u tower modu kućište može montirati i na zid. Snaga je u rasponu od 650 VA / 420 W do 1550 VA / 1100 W kod 5P serije, odnosno raspona od 1500 VA / 1350 W do 3000 VA / 2700 W kod 5PX modela. Imate izbor od manjeg kućnog sistema kojim ćete napajati ruter, NAS i/ili ili POS u prodavnici, preko napajanja radnih stanica do obezbeđivanja mrežne opreme i servera.

Broj potrošača koji možete priključiti direktno na UPS zavisi od tipa, ali se kreće od 4 do 8 utičnica, koje su podeljene na primarnu grupu koja je stalno uključena i na još dve grupe potrošača koje možete kontrolisati preko softvera. 5PX serija može i da meri potrošnju po grupama, što vam daje mogućnost da, ako nestane struje, najpre rade svi potrošači a da se onda, ako prekid duže traje, počne sa selektivnim isključivanjem dela mreže kako bi se sačuvala energija za kritične uređaje. Autonomija kod baterijskog napajanja zavisi od procenta opterećenja UPS‑a, ali UPS‑ovi generalno daju po desetak minuta pri 50% opterećenja, što je sasvim dovoljno da se sačeka neko vreme – možda je prekid kratkotrajan – pre nego se inicira obaranje sistema. U slučajevima da je važno obezbediti rad opreme u dužem vremenskom periodu izabraćete 5PX seriju modela kojima se dodaju eksterne baterije, čime se autonomija povećava na preko 200 minuta pri 50% opterećenja.

Upravljanje sistemom i baterijom

Kod baterija je važno i u kakvom su stanju. EATON kod ovih uređaja primenjuje tehnologiju koju su nazvali Advaced Battery Management – baterija se ne puni stalno, već se stanje proverava u određenim vremenskim intervalima i tada se baterija dopunjava ako je potrebno. Tim ritmom vek baterija je produžen i do 50%, što je dobro i sa stanovišta troškova i iz ugla ekologije. Uređaji ove kategorije će vam sami prijaviti kada baterija nije u formi te je vreme da je zamenite, što sprečava i probleme sa skraćenom autonomijom kod potrošenog akumulatora. Dobra osobina je što bateriju možete da menjate i dok sistem radi (hot swap), što znači da neće doći do prekida rada, osim ako baš u tom trenutku ne zatreba baterijski režim. Čak se i to može premostiti na sistemima koji jednostavno ne trpe prekide, ali uz angažovanje dodatnih uređaja.

Lepa osobina ove serije UPS‑ova je grafički displej koji će vas obaveštavati o osnovnim parametrima, kao što je stanje baterije, opterećenje i mod rada, kao i moguće greške kao što je pomenuti neispravan akumulator. Onima koji više vole uštedu u novcu i prostoru namenjena je 5S serija (uskoro će biti na tržištu) bez displeja, ali sa svim dobrim osobinama 5P modela. Za pravu kontrolu uređaja je i tako zadužen softver koji dobijate u paketu, uz RS‑232 ili USB komunikaciju, ili uz primenu dodatne komunkacione kartice. Tu su i priključci za daljinsko paljenje i gašenje uređaja.

Softver koji je namenjen SOHO primenama ima sve opcije koje obezbeđuju miran san administratora. Možete kreirati akcije na određene događaje i time obezbediti da sistem uvek bude u željenom opsegu rada, ali i da vi budete obavešteni o događajima. Jedino morate paziti da ne ugasite ruter pre nego što vam UPS pošalje e‑mail da je u stanu nestalo struje. Za enterprise primene koristi se drugi softver o kome će biti više reči u nekom od sledećih brojeva našeg časopisa – videćete da on podržava i virtuelne mašine, uklapajući se tako u modernu priču o oblačićima.

Na kraju napominjemo da se na UPS dobija garancija od tri, a na baterije dve godine, što ukazuje na poverenje u tehnologiju upravljanja akumulatrima. Nije ni čudo – EATON ima bogato iskustvo, pa odlično sagledava izazove koji se stavljaju pred ove uređaje. To je ujedno i garancija kvaliteta i nešto na šta se možete osloniti kada se projektuje IT infrastruktura, bez obzira na to da li se radi o naprednom kućnom korisniku, malom biznisu ili odeljku većeg sistema.

Korisne adrese:

EATON
http://www.eaton.rs



Nordeus

BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter