GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #200 > PC.Biz
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Od margarina do digitalne ere
Boris Tanacković
Holandski Oce je na tržištu već 135 godina i od samog početka se isticao epohalnim pronalascima, od bojenja margarina pa do crno-bele i kolor štampe najviših performansi. Danas je Oce deo Canon grupacije i ima odgovor na sve segmente štampe, od malih kućnih uređaja, preko plotera velikog formata do do transakcione i novinske štampe visokih tiraža.
- PC #200 (Jun 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Od margarina do digitalne ere

Originalna dokumenta o registraciji Océ-a i beleške Luisa van der Grintena iz 1927. Prvi predlog za naziv bio je O.C. (Ohne Component – papir bez komponenti)
(kliknite za veću sliku)

Kako je kompanija Océ danas stara preko 135 godina i jedan je od najznačajnijih inovatora na polju štampe i kopiranja, rešili smo da vam predstavimo neke malo poznate detalje iz istorije kompanije i, uopšte, razvoja štampe i kopiranja materijala od postanka pa do digitalne ere kakvu je mi danas znamo.

Osnivač Océ‑a je holandski hemičar Lodewijk van der Grinten koji je davne 1871, za potrebe vojske Napoleona III, pronašao način za bojenje i poboljšanje ukusa veštačkog putera. Godine 1877. započeta je industrijska proizvodnja ovog dodatka puteru i margarinu, a ova godina se smatra i godinom nastanka kompanije. Usavršavanjem tehnologije za bojenje margarina došli su do zaključka da ostaju tragovi na papiru za pakovanje ukoliko je on izložen suncu, što je predstavljalo prekretnicu u daljem razvoju kompanije. Naslednici druge i treće generacije podižu svojim radom i pronalascima Océ i upravljaju njime sve do devedesetih godina prošlog veka.

Analogna i digitalna era

Zid na ulasku u Océ-ov muzej sa zvaničnom godinom postanka (1877)
(kliknite za veću sliku)

Ovu neobičnu priču tako nastavlja Luis van der Grinten koji je 1919. godine pronašao način za oblaganje papira i tako obezbedio postojanost Blueprint tehnologije koja se aktivno koristila do kraja osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka za izradu tehničkih crteža. Radeći dalje na razvoju tehnologije za kopiranje, 1927. patentira jedinstveni polusuvi DIAZO proces kopiranja, zatim 1930. na scenu stupa COMBINE, mašina koja obuhvata ceo proces prenošenja kopije DIAZO procesom, kasnije nazvanim OZOLID tehnologijom. Značajniji rast Océ doživljava izlaskom na berzu 1956. i širenjem van granica Holandije 1958. godine. Daleke 1966. godine Océ je lansirao model 4800, tada najbrži na svetu, koji je bio sposoban da proizvede 4.800 A4 kopija na sat.

Početkom sedamdesetih godina kompanija menja ime u Océ‑van der Grinten N.V. i osniva svoju fabriku sa sedištem u Venlou, Holandija i počinje istraživanja elektrofotografskih tehnologija za kopiranje na običnom papiru, koje su osnova današnjih laserskih printera. Ova tehnologija je različita od američke xerographic tehnologije i nazvana je copy press, a njena je velika prednost što zahteva manje elektrostatičko pražnjenje i manju temperaturu pečenja, a samim tim koristi mnogo manje energije – pouzdanija je. Océ odgovara na brzo narastajuću potrebu za office kopir aparatima i predstavlja modele 1700‑1900, koji su radili sa običnim A4 papirom. Kompanija 1983. predstavlja i modele za kopiranje planova širokog formata Océ 7500 ‑7900.

Ulazni hol u Océ-ovoj novoj glavnoj zgradi u Venlou, Holandija izgrađenoj 2001.
(kliknite za veću sliku)

Razvoj digitalne ere krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina donosi velike promene i u industriji mašina za kopiranje, a Océ razvija i predstavlja svoj sistem Océ Image Logic. Sistem je bio sposoban da skenira, „konvertuje štampanu informaciju u digitalni format“. Određivanjem novog pravca razvoja Océ se 1995. odlučuje za kupovinu nemačke fabrike Siemens‑Nixdorf u predgrađu Minhena i time se pozicionira među najveća tri proizvođača cut sheet i continuous feed mašina zasnovanih na toneru. Daljim razvojem Océ zadržava primat i tako 1996. godine predstavlja prvi digitalni kopir/printer Océ 3165, koji je iste godine proglašen za najbolju kupovinu od nekoliko vodećih časopisa tog vremena. Čudo je bio i Digital Newspaper Network sistem koji je omogućavao da se, na primer, Neue Zürcher Zeitung istovremeno štampa u Cirihu i Londonu putem Océ printera. Osvajanjem novih tehnologija Océ nastavlja i svoje širenje na američko tržište, a 2006. predstavlja Gemini tehnologiju za istovremenu obostranu štampu sa registracijom stranica koja po preciznosti ne zaostaje za ofset tehnologijom.

Boje osvajaju svet

Najznačajniji Océ-ovi modeli 60-tih, 70-tih i 80-tih godina prošlog veka
(kliknite za veću sliku)

Početak 21. veka donosi potrebu za štampanjem u boji, a Océ predstavlja svoj prvi kolor toner printer / kopir CPS700 koji je radio sa sedam boja i odlikovala ga je potpuna istovetnost, od prve do poslednje kopije. Revolucija u boji nastaje i pojavom display graphic sistema širokog formata, a Océ predstavlja danas veoma cenjenu seriju Arizona, koja zauzima jedno od tri vodeća mesta na svetu. Boja pojavom inkjet tehnologije prodire i u sve ostale pore širokog formata, a Océ se fokusira na dokument štampu velikih brzina, a 2008. predstavlja i svoju jedinstvenu Crystal point tehnologiju štampe gelom koja, kombinovanjem odlika toner i inkjet tehnologija, daje sasvim novi kvalitet štampe širokog formata. Ovim se već dotičemo i današnjih dana – mnoge od ovih mašina ostavile su snažan pečat, a novi modeli još uvek postavljaju standarde kako u svetu, tako i kod nas u Srbiji.

Océ je oduvek polagao puno u obrazovanje, inventivnost i sopstveni razvoj kako od strane pojedinaca iz van der Grinten porodice, tako i osnivanjem sopstvenog razvojnog i trening centra koji je doneo stabilnost razvoja i liderstvo na tržištu. Océ je izgradio odnos poštovanja i visokog profesionalizma sa svojim kupcima i partnerima koji je visoko cenjen u svetu, a trenutno je Océ aktivan u preko 100 zemalja, sa više od 24.000 zaposlenih radnika.

Uz oslanjanje na sopstveni razvoj Océ vremenom postaje vlasnik kako svoje do tadašnje ljute konkurencije, tako i partnerskih firmi koje su se jednostavno utopile u kompaniju, a među njima vredno je pomenuti evropski deo Ozalid Group Holdings, francuskog Schlumberger‑a i Gretag’s Profesional Imaging Division iz koga dalje nastaju display graphic tehnologija i Arizona printeri, američke Bruning Company, a kupovinom nemačke kompanije Siemens‑Nixdorf kompanija je sposobna da proizvede printere brzina i preko 1.000 stranica u minuti.

Novo vreme

Svedoci smo novog vremena i svakodnevnih teškoća na koje nailazimo i mi i velike svetske kompanije poput Océ‑a, a kako smo navikli Océ za sve vreme svoga postojanja ima adekvatan odgovor na sve izazove, pa tako i 2010. kada je udruživanjem snaga i akvizicijom od strane kompanije Canon postao deo sada verovatno najvećeg igrača na polju štampe. Canon grupacija sada ima odgovor na sve segmente štampe od male kućne, office, širokog formata i produktivne štampe, pa do transakcione i novinske štampe visokih tiraža, bilo da se radi o crno‑beloj ili najkvalitetnijoj kolornoj štampi. Nastavak trenda možemo očekivati i u budućnosti, jer obe kompanije ulažu mnogo u razvoj, a globalno imaju i najveći broj patenata na polju štampe.

Korisne adrese:

OSA Računarski Inženjering
http://www.osa.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #200
preview
Akord Web licence
Biljana Sredić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter