GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #201 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kompaktni i otporni
Nenad Veljković
Vaš foto-aparat uvek sa vama. Čak i narednih meseci, na odmoru, na vašoj omiljenoj plaži. A voda? Ne brinite, neće ga oštetiti... pod uslovom da se opredelite za neki od 15 vodootpornih kompaktnih modela koje smo testirali. Da vidimo kako se dodatna foto-pamet snalazi na negativnoj nadmorskoj visini.
- PC #201 (Jul/Avgust 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kompaktni i otporni

(kliknite za veću sliku)

Vodootporni foto-aparati su danas deo redovne ponude kompaktnih kamera većine proizvođača. Lako ih je prepoznati po neobičnim oblicima, crnim gumiranim konturama i malim komorama sa objektivima, koje su uglavnom u gornjem desnom uglu i više liče na tražilo nego na optiku. Pored objektiva, vodootporni foto-aparati imaju mali komorni blic a neki i dopunsko LED svetlo, obično pozicionirano oko objektiva, koje pomaže kod izoštravanja u slabijim svetlosnim uslovima, a posebno kod snimanja s malih udaljenosti, kada sama kamera može da napravi senku. Tasteri za okidanje su dovoljno izdvojeni i dostupni za lako manipulisanje pod vodom ili u rukavicama. Svi modeli su otporni na vodu, prašinu, padove i hladnoću, a neki i na pritisak (Olympus TG-830, Olympus TG-2, oba Pentax aparata, Panasonic Lumix DMC-FT5).

Što se dodataka tiče, neki aparati podržavaju bežičnu komunikaciju s mobilnim uređajima (Fujifilm FinePix XP200, Panasonic Lumix DMC-FT5, Nikon Coolpix AW110), što omogućava sharing na društvenim mrežama ali i daljinsku kontrolu samih aparata. Neki modeli podržavaju specijalne SD kartice preko kojih ostvaruju bežičnu vezu. GPS se već odomaćio među foto-aparatima generalno, pa ga ima i u nekim vodootpornim modelima koje smo testirali (Nikon Coolpix AW110, Canon PowerShot D20, Olympus Tough TG-830, Olympus Tough TG-2, Panasonic Lumix DMC-FT5 i Pentax Optio WG-3 GPS).

(kliknite za veću sliku)

Korisnici ovih kamera mogu beležiti i trasirati lokacije na kojima su snimali, a na raspolaganju su im barometar, visinometar (odnosno dubinometar), kao i digitalni kompas. Napredniji modeli imaju kvalitetniju i svetlosno jaču optiku (što manji f/broj) što nije beznačajno, posebno kod podvodnog snimanja, kada se kuburi sa svetlom.

Preporuke i saveti

Fotografisanje pod vodom je svakako ekstremnija varijanta snimanja, pa predlažemo da kada je god moguće izaberete neki od predefinisanih režima za podvodno snimanje koji, između ostalog, podrazumeva odgovarajući balans bele boje. Poželjno je da u zum rasponu (makar za početak) birate manju žižnu daljinu, jer su predmeti ispod vode po prirodi stvari znatno uvećani. Blic isključujte ako snimate udaljenije objekte pod vodom jer mu domet nije veliki, a tako može i nepotrebno prevariti automatiku aktivnog režima snimanja, pri čemu najviše strada balans bele boje. Isključujte blic ako je voda mutnija (manje čista), jer će blesak "ostajati" na česticama nečistoće i ostalim nebitnim delovima kadra.

(kliknite za veću sliku)

Ako je aparat bio na suncu ili na hladnoći pa ga unosite u vodu (ili u zatvorenu prostoriju), obratite pažnju na moguće zamagljivanje optike. Kako je aparat teži od vode, pazite da ga ne izgubite. Postoje posebni kaiševi koji omogućavaju da aparat ne potone, ali oni uglavnom nisu u osnovnoj ponudi.

Što se motiva tiče, velikog saveta nema. Kreativni domeni, iako postoje, uglavnom se svode na što bolji kvalitet snimka. Gledajte tuđe fotografije jer se i tako uči. Sugerisali bismo vam ipak da ne "nišanite” samo nadole - aparat ponekad uperite iz dubine prema površini i videćete da i tu ima interesantnih kadrova. Ako ste entuzijasta, bilo da ste više opčinjeni ronjenjem ili fotografisanjem, brzo ćete uočiti šta vam nedostaje za još bolju sliku, pa i za snimanje na većoj dubini.

(kliknite za veću sliku)

Neki od testiranih modela imaju specijalna podvodna kućišta, kojima svoju kameru možete spustiti i do 45 metara i koja treba dokupiti. Kasnije na red obično dolaze zaptiveni eksterni blicevi ili neko kontinuirano svetlo (ako, recimo, više preferirate video), i tako polako ali sigurno ulazite u svet novog hobija, koji svakako nije jeftin.

Osnovno pravilo je da ne ronite na većoj dubini od one koju je naznačio proizvođač. Ako nemate odvojeni ili profesionalni dubinomer budite još oprezniji, mada neki modeli omogućavaju očitavanje dubine i uključuju neke sisteme upozorenja. Vodootpornost je nekad uslovljena i vremenom kontinuiranog boravka u vodi, pa i o tome vodite računa. Nakon upotrebe u slanoj vodi ostavite aparat par minuta u slatkoj vodi, a potom ga osušite suvom krpicom. Tek kada ste uvereni da nema ostataka vode, možete pristupati kartici ili bateriji. Prilikom otvaranja komore za bateriju i memorijsku karticu proverite da li se na zaptivnoj gumici nalazi bilo kakav sadržaj koji bi mogao, nakon zatvaranja, ugroziti vodopropusnost. Upotreba duvalice ili komprimovanog vazduha uvek je dobrodošla.

Za detaljni test kompaktnih vodootpornih foto-aparata, tabelu karakteristika i preporuke, pogledajte PC#201.

SLEDEĆI TEKST U PC #201
preview
Brže i jeftinije
Miloš Stamenković


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter