GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #201 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Brže i jeftinije
Miloš Stamenković
Posle Intel-ove promocije nove generacije procesora, AMD se održava na tržištu konstantnom korekcijom cena... naniže, naravno. Zahvaljujući novitetima nazvanim FX6350, FX4350 i A10 5700, kupci sada imaju solidan izbor.
- PC #201 (Jul/Avgust 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Brže i jeftinije

(kliknite za veću sliku)

AMD je odavno odustao od direktne borbe za najbolje performanse u high‑end segmentu, jer i dalje nema arhitekturu koja u situaciji „klok za klok“ može da se meri sa Intel‑om. Zbog toga je fokus prebačen na odnos cene i performansi, gde AMD ima više šansi u borbi za kupce. Piledriver arhitektura je već zamenila prethodnu Bulldozer generaciju procesora, pa tako sada kupci na raspolaganju imaju sve više Piledriver baziranih modela. Nakon što smo u inicijalnom Piledriver testu prikazali FX8350 i FX4300 procesore, na red dolaze sveži modeli, brži i jeftiniji. Pored ova dva procesora, tu je još i jedan APU u vidu A10‑5700 modela, koji čini FM1 primamljivijim nego ranije.

Za zahtevnije...

Oba FX procesora su bazirana na Vishera jezgru, što znači da svako jezgro ima po 16 KB L1 keša za podatke i 32 KB L1 za instrukcije, kao i L2 i L3 keš, čiji kapacitet zavisi od broja modula. Upravo primena modularne arhitekture omogućava AMD‑u da lako kreira različite modele procesora, s više ili manje jezgara na raspolaganju. Karakteristike FX4350 odgovaraju već testiranog FX4300 procesora, uz korekciju radnog takta. AMD je opremio FX4350 punim kapacitetom L3 keš memorije, što znači svih 8 MB L3 keša. Ostatak je isti, dakle 2 MB L2 keša po modulu i 16 KB L1 keša za podatke i 32 KB za instrukcije. Pored povećanja L3 keša, FX4350 radi na čitavih 400 MHz više u odnosu na FX4300 (4,2 GHz prema 3,8 GHz), dok je maksimalna turbo‑frekvencija povećana za 300 MHz i sad iznosi 4,3 GHz.

(kliknite za veću sliku)

Ovo ubrzanje radnog takta je dovoljno da se u zahtevnijim situacijama može primetiti, a uz maksimalni kapacitet L3 keš memorije, FX4350 nudi značajno bolje performanse nego inicijalni FX4300. FX6350 je na sličan način unapređeni FX6300 model, s tim što seriju 6 ranije nismo testirali. AMD već duže vreme koristi triple‑core taktiku u borbi protiv konkurencije, pa su neki modeli ostali dobro zapamćeni među korisnicima koji žele malo jače performanse po što nižoj ceni. Trik je da se po konkurentnoj ceni ponudi model koji ima tri jezgra umesto dva, i na taj način se nadoknadi razlika u performansama koja postoji u situaciji „klok za klok“. Tako i ovoga puta imamo FX6 modele sa tri Piledriver modula, koji su cenovno postavljeni veoma blizu Core i3 dual core modelima. S jezgrom više i nominalno znatno većim radnim taktom u odnosu na Core i3 modele, jasno je da FX6350 nudi odličan odnos cene i performansi. Razlike u odnosu na startni FX6300 su samo u radnom taktu, pošto je već ovaj procesor imao kompletan L3 keš. Tako FX6350 radi na 400 MHz većem taktu (3,9 naspram 3,5 GHz), dok je maksimalni turbo takt samo 100 MHz viši. Tako FX6350 predstavlja solidan dobitak u odnosu na startni 6‑core model.

...i za skromniji budžet

(kliknite za veću sliku)

U APU seriji procesora nema mnogo novosti, ali je A10‑5700 postao još pristupačniji – oko 90 evra u maloprodaji. Tako korisnik za malo para dobije računar solidnih CPU i grafičkih performansi. AMD integrisana APU grafika je daleko ispred ostalih rešenja, pa je neki APU upravo i optimalna opcija ukoliko se traži ovakav tip računara, koji će pored toga biti smešten na neku solidnu FM1 ploču u neko micro ATX kućište. Kako je ova vrsta računara ipak kod nas manje interesantna, fokus ostaje na FX procesorima koje smo testirali. Dva testirana modela u ovom momentu predstavljaju pametnu kupovina za one koji žele više nego korektne performanse, a da pri tome ne potroše mnogo novca. Cena je ista kao i kod modela koje su zamenili, pa FX6350 košta isto kao i FX6300, a FX4350 kao FX4300.

Između ova dva procesora, prednost dajemo FX6350 jer su performanse s jednim dodatnim modulom bolje. Istina da FX4350 radi na 300 MHz većem taktu, ali se manjak jednog modula ipak oseti u više situacija. Opet, FX6350 se kroz overkloking može podići na 4,2 GHz, dok FX4350 nikako ne može da nadoknadi manjak jednog modula. Sa razlikom u ceni od samo deset evra, jasno je da FX6350 u ovom momentu predstavlja optimalnu AMD kupovinu. Čak i u poređenju sa Core i3 3240 procesorom koji košta slično, ali FX6350 predstavlja bolju opciju. Radni takt je dovoljno veći da nadoknadi manju efikasnost po kloku, dok je jedno jezgro više tu da obezbedi bolje multithreading performanse. Dakle, ukoliko pri izboru procesora u low‑mid segmentu želite da uštedite nešto novca, AMD i dalje ima ponudu koju vredi razmotriti.

Korisne adrese:

AMD
http://www.amd.com



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter