GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #202 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #202 (Septembar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Pokazalo se da urbane legende o globalnom prisluškivanju Interneta zapravo nisu legende, a onda su vesti počele da stižu jedna drugu - NSA direktno čita Gmail i Outlook.com poruke, namerno su napravljeni "propusti" u sigurnosnim protokolima, možda i "zadnja vrata" za Windows 8... izgleda da čitav špijunski svet ima sve veći pristup vašem računaru, dok vi na tom istom računaru imate sve manja prava

Godine 1310. venecijanski dužd Pietro Gradenigo posumnjao je da postoji zavera protiv njega pa je formirao Veće desetorice (Consiglio dei Dieci), privremeno telo koje će za dva meseca rešiti slučaj i onda biti raspušteno. Za potrebe "rešavanja slučaja" Veće je dobilo gotovo neograničene fondove, te diskreciono pravo da hapsi, zatvara i ispituje okrivljene van redovnog sudskog postupka - sva obeležja tajnih službi. Zavera je zaista brzo razotkrivena, ali Veće desetorice se nije rasformiralo - njegova moć je vremenom rasla, i to telo je gotovo 500 godina iz senke vladalo Venecijom, povremeno čak i smenjujući duždeve, sve do 1797. kada je Napoleon osvojio Veneciju i ukinuo Mletačku Republiku.

Da li su NSA, CIA i druge obaveštajne agencije postale "Veće desetorice" 21. veka? Pod plaštom borbe protiv terorizma stvoren je ogroman aparat koji obuhvata ljude, opremu, softver i druge resurse potrebne za gigantski posao špijuniranja Interneta. Da li će taj aparat ikad priznati da je terorizam pobeđen i da je špijunska mreža postala nepotrebna? Ili će naći novog neprijatelja i tako u beskraj, ili barem do nekog sledećeg Napoleona? NSA trenutno ne interesuje što ste našli neki crack ili preneli film sa torrent-a, ali da li će uvek biti tako? Orvel lepo reče: "što je slabiji otpor, to je jači despotizam".

Mogu li u današnjem umreženom svetu naši podaci biti sigurni? Teorijski da, jer ista matematika važi i za NSA i za svakog pojedinca. TrueCrypt za zaštitu podataka na disku, neka od verzija OpenPGP-a za zaštitu elektronske pošte, RetroShare za zatvorenu mrežu koja okuplja nekoliko saradnika... U realnosti, potrebna je jaka (samo)disciplina i značajna bezbednosna kultura da bi se takav sistem očuvao. A pri tom nas proizvođači računara i softvera sapliću na svakom koraku: iz generacije u generaciju opreme naš pristup sistemskim podešavanjima je sve komplikovaniji. Da biste na vaš iOS ili Android uređaj instalirali ono što želite da instalirate, a ne ono što vam proizvođač nudi u zvaničnoj radnji, morate da primenjujete razne jailbreak i root procedure koje je sve teže pronaći. Čak ni PC više nije pod vašom kontrolom - u "Odabranim bajtovima" pročitaćete "beskrajne" komande koje treba zadati da biste dobili pun administratorski pristup Windows-u 8, nešto što se do juče podrazumevalo. Proizvođači softvera će vam reći da je sve to u vašem interesu, kako ne biste nešto oštetili, kako ne biste instalirali virus ili drugi štetan program, kako biste bili sigurni da je aplikacija prilagođena hardveru... U realnosti, dolazi novo vreme u kome će računar raditi onako kako proizvođač zacrta a ne onako kako korisnik želi, a nama korisnicima ostaje da se tome prilagodimo. Naša najveća snaga u svim tim promenama ostaje... znanje.
Roche LinkedIn

Adria Security Summit 2024


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter