GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #202 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Nikola Marković
Pre 40 godina osnovano je Društvo za informatiku Srbije, značajna strukovna organizacija koja promoviše ICT i zalaže se za njegov brži razvoj, verujući da time pomaže i razvoju društva u celini. U kakvu budućnost Društvo gleda?  «pročitajte više»
- PC #202 (Septembar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Jovana Milićević
Ovoga leta u Beograd je stigao FNATIC, jedan od poznatijih gejmerskih timova na svetu. Igrači iz raznih zemalja su se u Beogradu pripremali za veliko takmičenje održano u avgustu.
preview
Bojan Stanojević
Na teško pitanje "tablet ili laptop" ima raznih odgovora, a šta ako u kombinaciju dodate i stoni računar? I to se može rešiti - pogledajte HP Envy Rove 20.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Jedan prozor godišnje
Sava Zdravković
Jeste li prešli na Windows 8? Microsoft kaže da mnogi jesu, a vi znate da mnogi nisu. To je stabilan operativni sistem sa nekoliko vrednih dodataka, ali mnoge odbija njegov Modern UI interfejs... i još par sitnica. Microsoft pokušava da popravi stvari verzijom 8.1 koju kratko zovu Blue.
nopreview
Vesti
Jovana Milićević
nopreview
Smart karavan putuje dalje
Jovana Milićević
Telenor Smart karavan je pre letnje pauze posetio Sombor. U septembru putujemo dalje...
nopreview
Haswell na delu
Dejan Ristanović
Nova generacija Intel-ovih mikroprocesora već je stigla do nas, ugrađena u novi Sony VAIO Pro 13 ultrabook mase koja za dlaku prelazi kilogram. Ima li uopšte smisla čekati išta bolje?
nopreview
Google Chromecast
Branko Nikitović
Mnogo dobrih ideja je isprobano pri funkcionalnom povezivanju računara, mobilnog uređaja i televizora u celinu. Sada se u "rat za dnevnu sobu" uključuje i Google na sebi svojstven način - jeftino i jednostavno. Adut se zove Chromecast.
nopreview
Mali džin
Dejan Ristanović
U eri malih i lakih laptopa Lenovo IdeaPad Y510p nas je iznenadio kako dimenzijama i masom, tako i performansama.
nopreview
Uspešno zatezanje bora
Radovan Bibić
Sačuvane dobre odlike uređaja uz umerenu, ali dobro pogođenu nadogradnju mogu doneti veliki iskorak, što je potvrdio Gigabyte osveženim smartfonom GSmart Maya M1 v2.
nopreview
Measy Mini PC
Branislav Bubanja
Moderni multimedijalni plejeri zasnovani su na Android-u i sve ih je više. Measy Mini PC U2A se pridružuje trendu, uz niz opcionih dodataka.
nopreview
Komplet za videofile
Voja Gašić
Od snimanja, preko montaže, do prikazivanja na najbližem belom zidu... Kamkorder Sony PJ780VE nudi sve što video-entuzijasta može da poželi, i to u istom kućištu.
nopreview
Nokia Lumia 520
Voja Gašić
Lumia 520 je živahan smartfon izrazito privlačne cene. Ako razmišljate o prelasku na Windows Phone 8, ovo je dobar kandidat.
preview
Voja Gašić
Svaki Galaxy top-model imao je mini varijantu koja se obično kupovala suprugama ili devojkama. Četvrta generacija S serije više i nije tako mini...
preview
Miloš Stamenković
NVIDIA je predstavila grafičke karice iz serije 700: najpre su stigli GTX780 i GTX770. Sada stižu i GTX760 kartice, po ceni najbliže realnosti većine kupaca. Isprobali smo Gigabyte-ov adut.
nopreview
Prestigio Fablet
Voja Gašić
Prestigio je sve hrabriji kada je u pitanju hardver i dizajn njegovih uređaja. MultiPhone PAP 5044 je fablet sa HD ekranom.
nopreview
PC s televizorom
Bojan Stanojević
Talas all-in-one računara stigao je i do Samsung-a - predstavljamo vam njihov Ativ One 5.
nopreview
Tablet sa bonusom
Voja Gašić
ASUS MeMo Pad HD 7 nije samo značajno unapređenje prethodnog MeMO modela, već donosi redefinisanje čitave klase jeftinih tableta. Sve je sada tu!
nopreview
Šuko UPS
Boris Stanojević
APC je nesumnjivi lider na polju UPS-ova, a mesto lidera nije lako održati: svi se uvek ugledaju na lidera pokušavajući da ga svrgnu s trona. Zato nema spavanja na lovorikama, već se mora ići napred i širiti tržište. Recimo, obezbeđujući da na UPS ne priključujemo samo računare...
nopreview
Beležnica od 8 inča
Voja Gašić
Galaxy Note serija fableta i tableta ima vernu publiku koja voli da koristi olovku. Isprobali smo Note 8 i njegov S-Pen.
nopreview
Zvanična TV evolucija
Voja Gašić
Učinite svoj Samsung SmartTV još pametnijim, i to koristeći oficijelni Samsung Evolution Kit.
nopreview
Sony NEX 3N
Nenad Veljković
Još jedan aparat sa APS-C senzorom potvrđuje da su se poluformat i izmenjiva optika održali u ovoj klasi. Šta kvalitetan senzor i odlična slika, kao i izbegavanje kompleksnosti DSLR sveta, donose ovom Sony foto-aparatu?
nopreview
Zabavni hibrid
Bojan Stanojević, Voja Gašić
Samsung ima bogato iskustvo u kombinovanju foto-aparata i telefona, a Android kao korisnički interfejs već je isproban na fotoaparatu Galaxy Camera. Pred nama Galaxy S4 Zoom, druga iteracija integracije.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Xara Designer Pro X9, PeaZip, Microsoft Office Configuration Analyzer Tool i Windows Sysinternals ZoomIt.
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
preview
Milan Maksimović
Edgar Allan Poe u nekoj od priča reče da je magija gestovima najviša forma čarobnjaštva. Da li je došlo vreme da se oslobodimo miša i da računarom upravljamo - prstima? Isprobali smo LeapMotion kontroler koji prati pokrete vaših ruku u tri dimenzije.
nopreview
Jednačina niske cene
Miloš Stamenković
AMD se održava na tržištu konstantno korigujući cenu procesora... na niže, naravno. Zato treba pažljivo pratiti njihove ponude i izabrati pravi trenutak za kupovinu. Zahvaljujući novim FX6350, FX4350 i A10 5700, kupci imaju solidan izbor.
nopreview
Z87 - druga tura
Miloš Stamenković
Nakon lansiranja Haswell procesora stiže prava lavina novih matičnih ploča. Isprobali smo odličnu ASUS Maximus VI Gene i ekskluzivnu Gigabyte G1.Sniper 5 ploču.
nopreview
U korak sa ERP svetom
Milan Bašić
Bez obzira na stanje naše privrede, domaće tržište ERP-ova pokazuje da nam inovativnosti i znanja ne nedostaje. Možda baš ta potreba da se korisnicima ERP-a ponude ekonomski prihvatljiva, a moderna rešenja gura naše softveraše napred. Evo redovnog godišnjeg izveštaja sa tržišta ERP sistema raspoloživih u Srbiji.
nopreview
Uvek u skladu sa potrebama korisnika
Milan Bašić
Odgovor na pitanje šta je to zapravo poslovno-informacioni sistem je samo naizgled lako dati - kada poređate odgovore dobijene od više korisnika i više proizvođača "programa za firme" dobićete toliko različita mišljenja. A AB Soft dobro zna da su korisnici u pravu...
nopreview
Brži, bolji i uvek dostupni
Milan Bašić
Moderan koncept gde softver i opremu ne kupujete, već samo koristite kada i koliko vam je potrebno donosi brojne prednosti i značajno unapređuje poslovanje. U to su se tokom dve godine rada na BIS-ERP-WEB-u uverili u preduzeću Mentors Group.
nopreview
Android u ERP svetu
Milan Bašić
Za samo par godina pametni telefoni i tableti su nas navikli da sa sobom nosimo kompjuterske aplikacije bez koje ne možemo. Na Android platformi, pored zabave, mogućnosti da pretražujemo Internet i komuniciramo sa drugima dostupni su i poslovni programi. Jedan takav program razvio je beogradski GoPro.
nopreview
NPS je implementirao Microsoft Dynamics NAV u preduzeću Crop's & Partners, srpsko-belgijskom proizvođaču voća i povrća. Pogledajmo kako su bar-kod čitači integrisani u NAV.
nopreview
UniDocs Business Box
Želja svakog direktora je da ima potpun i konstantan nadzor nad poslovnim okruženjem, uz efikasan i fleksibilan sistem u kome "može sve" - da se svi procesi odvijaju po standardnim i propisanim procedurama i da celokupno poslovanje bude u skladu sa propisima svih vrsta. Ovako poređane, naizgled pomalo kontradiktorne zahteve UniDocs Business Box čini dostižnim.
nopreview
Štampanje iz oblaka
Hannes Rugheimer
Možemo li da štampamo dokumenta direktno sa smartfona ili tableta? Cloud Printing pruža upravo takvu mogućnost, a postoje i druge varijante za mobilno štampanje dokumenata. Isprobali smo štampače raznih marki i proverili koliko su spremni za štampu iz cloud-a.
nopreview
Štampači pod budnim okom
Mladen Mijatović
Korišćenje štampača u poslovnom okruženju je neretko stihijsko a korisnici su prepušteni sami sebi što dovodi do loše efikasnosti i nepotrebnih troškova. Rešenje stiže u vidu specijalizovanih softvera za kontrolu ovih uređaja. Pred nama je Print Control Software.
nopreview
Štedljivi multifunkcionalac
Dragana Stojković
Štampanje u boji na inkjet štampačima nije jeftin posao, pre svega zbog malog kapaciteta ketridža i zbog njihove visoke cene. Epson L355 je namenjen pre svega malim i srednjim preduzećima, gde je racionalna štampa imperativ, pod uslovom da se ne žrtvuje kvalitet otiska i skeniranja.
nopreview
Office 365 kod nas
Razmišljate o prelasku na Office 365? Ideja je odlična, ali treba znati ponešto o licenciranju, instalaciji i, naravno, korišćenju cloud tehnologija. Extreme može da vam pomogne u svim fazama ovog procesa.
preview
Slobodan Perišić
Obuka je osnov svakog uspešnog rada i zato sa njom treba početi vrlo rano, po mogućnosti još u školskim danima. Verujući da je 3D CAD softverski alat budućnosti, Autodesk je osmislio uspešan obrazovni model. Kako studenti i učenici dolaze jeftino ili besplatno do vrhunskih CAD alata?
preview
Saša Stamenković
Kakav je model obrazovnog procesa budućnosti? Ako reforma obrazovanja proklamuje decentralizaciju, privatnu inicijativu, e-learning i inovativnost u obrazovanju, onda je to plodno tlo za virtualne škole. Da vidimo kakva su iskustva...
nopreview
Zelena učionica
Darko Pantović
Edukativni portal "Zelena učionica" treba da približi elektronsko obrazovanje osnovnim školama, a naročito deci mlađeg školskog uzrasta. Odnedavno je raspoloživa i prateća Android aplikacija.
nopreview
Interaktivno učenje
Andrijana Maksimović
"Interaktivni Bukvar" firme Coprix Media stiže u eksperimentalna odeljenja domaćih škola, a sledeći korak nije daleko - "Interaktivna matematika".
nopreview
Interaktivno, na tabli ili na zidu
Mladen Mijatović
NEC projektori iz UM serije mogu da rade u sprezi sa pametnim tablama, ali i da prikazuju sliku na bilo kojoj ravnoj površini, čak i običnom zidu, koji tako pretvaraju u interaktivnu projekcionu tablu.
nopreview
Titlovi za 3D film
Branislav Bubanja
3D televizori doneli su nov kvalitet gledanja video-sadržaja jer više ne morate da odlazite u bioskop da biste uživali u 3D filmovima. Ali, znate li savršeno engleski? Ako ne, poželećete titl... a njega nije lako prevesti u 3D svet.
preview
Bojan Stanojević
Kapaciteti fleš-diskova rastu, pa sve češće poželimo da podatke na njima bolje organizujemo tako što bismo napravili particije. Nažalost, Windows to ne dozvoljava. Zašto je to tako i kako da mu doskočimo?
nopreview
Kako nas lažu
Voja Antonić
Tržište je džungla, u kojoj su s jedne strane postoje grabljivice koje namamljuju žrtve u svoju zamku, a s druge potencijalne žrtve koje će opstati samo ako na vreme prepoznaju zamku. Zavirimo iza termina kojima smo tako često izloženi.
preview
Katarina Kukuruzović
Većina ljudi bi na pitanje koji je najviši vrh Evrope odgovorila "Mon Blan"... i pogrešili bi. Mon Blan-ovih 4810 metara sa visine od 5642 metra posmatra zapadni Elbrus. Kako se popeti na njega i šta poneti u rancu... osim časopisa "PC", naravno.
nopreview
Odabrani bajtovi
Ladislav Struharik
Windows: Kalibracija ekrana, Sve privilegije; Word: Egzotična dijakritika, Opcije prikaza strane; Excel: UserForms i dva monitora, Sečenje parnih redova; Internet: YouTube igrica.
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
Automatsko povezivanje baze.
nopreview
Vedra strana
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter