GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #202 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Magija prstima
Milan Maksimović
Edgar Allan Poe u nekoj od priča reče da je magija gestovima najviša forma čarobnjaštva. Da li je došlo vreme da se oslobodimo miša i da računarom upravljamo - prstima? Isprobali smo LeapMotion kontroler koji prati pokrete vaših ruku u tri dimenzije.
- PC #202 (Septembar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Magija prstima

Leap Motion je jednostavno dizajniran uređaj začuđujuće malih dimenzija – poput malo većeg USB flash diska
(kliknite za veću sliku)

Kada nekome opišete šta je Leap Motion, prva reakcija je obično: "Aha! Kao u Minority Report-u" uz prateće pokrete rukama po vazduhu, tako da je teško započeti ovaj prikaz bez reference na taj film u kome Tom Kruz pregleda materijal tako što sa specijalnom rukavicom na ruci maše ispred sebe, prstima izvodi pan & zoom pokrete u vazduhu i tako pregleda, pomera i zumira slike i dokumente na velikom zakrivljenom transparentnom ekranu. Te 2002. godine stvar je izgledala kao "SF srednje blizine", tj. nešto što će postojati za 15 ili 20 godina, što su u skalama brzine razvoja visoke tehnologije - eoni. Ispostavlja se da takva procena ne bi promašila preterano, pošto je interfejs zasnovan na pokretima u 3D prostoru počeo polako da se probija, najpre u obliku Microsoft Kinect-a predstavljenog 2010. uz slogan "Vi ste kontroler". Ovo je bio odgovor Microsoft-a na Wii Remote kontroler pomoću kog je Nintendo u orbitu lansirao svoju igračku konzolu inače ne preterano impresivnih hardverskih karakteristika - dovoljno za začetak skoro neprimetne UI revolucije koja se pomalja i u široj upotrebi, dotle da je takva navigacija sada dostupna i na Samsung Smart televizorima iz više srednje klase. U međuvremenu se pojavila i "bočna grana" te evolucije u obliku 3D miševa ali s ograničenim komercijalnim uspehom - ispostavilo se da to prosto nije nešto što će većina ljudi držati na stolu ili u ruci.

Priključite i...

(kliknite za veću sliku)

Leap Motion kontroler dolazi u elegantnom belom pakovanju koje sadrži jednostavno dizajniran uređaj začuđujuće malih dimenzija - približno 80*30*12 mm, dakle veličine malo većeg USB flash diska. Uz njega stižu i dva USB kabla s micro USB 3.0 konektorom dužine 60 i 150 cm - manji je zgodan ako kontroler priključujete na notebook a veći po svoj prilici za USB port desktop kućišta koja se poslovično nalaze negde na podu, dalje od stola. Uprkos micro USB 3.0 konektorima, radi se na USB 2.0 brzinama, što je po proizvođaču sasvim dovoljno, a nije moguće nabaviti dovoljno tanke i fleksibilne USB 3.0 kablove koji ne bi otežali smeštanje uređaja na pogodno mesto. Instalacija se svodi na preuzimanje softvera sa leapmotion.com/setup, na šta će vas uputiti i transparentna nalepnica zalepljena preko uređaja.

Pošto se sprava samokalibriše, dočekaće vas softver koji uz prateću prijatnu ambijentalnu muziku treba da dočara kako Leap Motion reaguje na vaše pokrete tako što na ekranu prikazuje particle system koji kontrolišete pokretima ruku. Liči na neku vrstu interaktivnog skrinsejvera, gde stičete osećaj kako funkcioniše detekcija vaših ruku u prostoru iznad kontrolera.

Za opis aplikacija koje podržavaju LeapMotion, mogućih primena i test mogućnosti pogledajte PC#202
YuNet

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter