GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #202 > PC.Edu
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Autodesk obrazovni softver
Slobodan Perišić
Obuka je osnov svakog uspešnog rada i zato sa njom treba početi vrlo rano, po mogućnosti još u školskim danima. Verujući da je 3D CAD softverski alat budućnosti, Autodesk je osmislio uspešan obrazovni model. Kako studenti i učenici dolaze jeftino ili besplatno do vrhunskih CAD alata?
- PC #202 (Septembar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Autodesk obrazovni softver

(kliknite za veću sliku)

Na mladima svet ostaje, pa svi oni koji misle o budućnosti, misle na one koji nastavljaju razvoj naše civilizacije. Autodesk, kao proizvođač softvera za sve tehničke discipline, i te kako razmišlja o budućnosti. Kako bi podržao mlade ljude koji žele da uče, osim komercijalnog programa, Autodesk je učinio dostupnom kompletnu paletu svog softvera studentima, ali i onima koji studente podučavaju. Podrška edukaciji je podeljena na dva glavna segmenta: besplatan softver i softver koji se kupuje. Obrazovne institucije nemaju pristup besplatnim verzijama i moraju kupiti softver po cenama koje su predviđene za edukativne verzije (čitaj: vrlo niske cene). Osim stand alone verzija (uobičajene verzije za samostalni računar), njima su dostupne i verzije za rad u mrežnom okruženju (varijanta NLM).

Softver za studente...

Studenti mogu besplatno da na sajtu kompanije Autodesk dobiju potpuno funkcionalne verzije softvera, prilažući potvrdu o školovanju na našim univerzitetima. Potvrda nije ona na koju smo navikli, papir sa potpisima ovlašćenih lica i pečatom – dovoljno je posedovati e‑mail adresu sa domenom fakulteta na koji je student upisan i započeti registraciju na sajtu Autodesk‑a. Isto važi i za profesore na fakultetima. Trenutno se besplatno mogu koristiti samo individualne verzije softvera a pakete (Autodesk Suites) treba kupiti.

Evo i primera: najveći paket sa svim Autodesk programima, Autodesk Education Master Suite 2014, košta svega 10 evra za pojedinačnu licencu koja važi godinu dana. Potrebno je naglasiti da se sa Autodesk paketima dobija i softver koji inače nije dostupan kao individualan. Druga prednost je da se, nakon završenih studija, može kupiti komercijalna verzija po povlašćenoj ceni. Zato preporučujemo korišćenje celovitih Autodesk rešenja (Autodesk Suites) za pojedine tehničke oblasti.

Ne treba mnogo objašnjavati da je studentima neophodan kvalitetan softver i hardver za rešavanje njihovih školskih zadataka. Ti zadaci su često vrlo zahtevni (npr. simulacija funkcionalnosti uređaja) i traže skupa rešenja u kombinaciji hardver‑softver. Za ovakve i slične situacije Autodesk je ponudio korišćenje najnovije Cloud tehnologije kroz razne besplatne Cloud servise. Najvažniji od njih su: Rendering, Simulation 360, Green Building, Energy Analysis, Fusion i Storage. Sa njima operativnost i produktivnost studenata dolazi do punog izražaja, pa oni mogu da posvete više vremena sticanju inženjerskog znanja. Cloud servise može besplatno da koristi i nastavno osoblje obrazovnih institucija, dok samim institucijama ovi servisi za sada nisu dostupni.

...i nastavnika

Dodela nagrada na konkursu „Petar Damjanović“
(kliknite za veću sliku)

Da bi studenti naučili da brzo i kvalitetno iskoriste Autodesk softver, potrebno je najpre obučiti nastavnike i profesore. Autodesk je mislio i o tome, obezbedivši im on‑line obuku sa proverama znanja i mogućnost dobijanja zvaničnog Autodesk sertifikata. Taj sertifikat potvrđuje da je nastavnik obučen po Autodesk standardima i spreman da prenese studentima veštinu rada u Audodesk programima.

Posebna podrška kompanije Autodesk za studente na području Srbije bila je donacija svim univerzitetima i njihovim tehničkim fakultetima. Donacija je obuhvatila kompletne Autodesk pakete za tehničke discipline: mašinstvo, arhitekturu i građevinarstvo. Pojedini fakulteti su sa poklonjenim softverom organizovali plansku nastavu i obuku studenata i time dali značajan doprinos njihovom obrazovanju za rad sa 3D CAD alatima.

„OSA Računarski inženjering“ iz Beograda, distrubuter Autodesk softvera za područje stare Jugoslavije i Albanije, takođe je podržala rad sa studentima i organizaciju Autodesk učionica, poklanjajući neophodni hardver i učinivši dostupnim sav poklonjeni softver studentima tih fakulteta. Dodatno, već sedam godina OSA organizuje takmičenje studenata u poznavanju programa Autodesk Inventor pod nazivom „Petar Damjanović“. Učesnici ovog takmičenja, budući mašinski inženjeri, pokazali su svojim radovima da je ovaj program prava i kompletna podrška 3D projektovanju u digitalnom obliku.

Korisne adrese:

OSA Računarski Inženjering
http://www.osa.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #202
preview
Virtuelne škole
Saša Stamenković
PC Press Studio

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter