GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #202 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
FNATIC - Gejming kao profesija
Jovana Milićević
Ovoga leta u Beograd je stigao FNATIC, jedan od poznatijih gejmerskih timova na svetu. Igrači iz raznih zemalja su se u Beogradu pripremali za veliko takmičenje održano u avgustu.
- PC #202 (Septembar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

FNATIC - Gejming kao profesija

(kliknite za veću sliku)

Sagovornici PC Press‑a su petorica svetski poznatih igrača Dote 2 koji dolaze iz Finske, Danske, Nemačke, Švedske i Izraela, kao i Kalle Saarinen, član FNATIC‑a već tri i po godine i menadžer ekipe Danijel Remus. Sreli smo se oko podneva kako bismo se uklopili u njihov raspored treninga, za koji nam kažu da je pred velika takmičenja prilično zahtevan.

‑ Ustane kad ko želi i prepodne je slobodno. Neko odlazi u teretanu. Od tri popodne do šest vežbamo igrajući s protivničkim timom, a onda od šest popodne imamo pravu zvaničnu igru. Nakon toga još malo vežbamo, a onda slede slobodne aktivnosti. Otprilike vežbamo od tri popodne do jedan posle ponoći, kaže Saarinen i dodaje da jedno veče u nedelji imaju slobodno za izlaske.

Ono što je za mnoge ljude hobi, za njih je profesija. Na pitanje da li to znači da igraju mnogo više od onih kojima je gejming sporedna aktivnost, naš sagovornik kaže da nije nužno tako:

‑ Ne bih rekao da igramo više. Možda smo nekada igrali kako bismo došli do mesta gde smo sada. U odnosu na one kojima je to samo hobi ili zabava, glavna razlika je što se ovde radi o takmičarskom načinu igranja, jer drugi sve vreme pokušavaju da budu bolji od tebe. Disciplina je veoma bitna. A i plaćen si, što je bitna razlika.

Dobar internet i dobri računari
Kada igraju, članovi FNATIC a sede u istoj sobi, jer im je tako lakše da komuniciraju. Osim dobrih računara – a konfiguracije na kojima igraju vredne su po više hiljada evra – kažu da im je veoma bitan i snažan Internet link. U Srbiji su dobili podršku kompanije SBB.
Menadžer tima, koji je poreklom iz Srbije, kaže da mu se Beograd učinio kao veoma dobra lokacija za pripreme.
„Znao sam da ovde mogu imati dobre uslove, ali nisam imao nikakve poslovne kontakte, jer FNATIC nikada nije ništa radio u Srbiji. Poslao sam predloge, SBB nam je vrlo brzo odgovorio i lako smo se dogovorili o saradnji. Dobar Internet i dobri računari... To je sve što nam treba“.

Za svetsku slavu, kakvu ovaj tim ima, zaslužni su sami igrači, ali bitan je i imidž.

‑ Performanse su 50 posto u procesu postajanja zvezde u ovoj oblasti, ostalo je imidž, ličnost igrača, njegova interakcija sa fanovima... kao u bilo kom sportu, rekao nam je Danijel Remus. – Iako niste najbolji na svim turnirima, ipak vas brzo prepoznaju, možete biti popularni na društvenim mrežama, dodaje Saarinen.

Tim trenutno igra dobro, a sada je bitna konzistentnost. Znaju koje su im slabosti i na njima rade, objašnjava menadžer ove ekipe i ističe da im je to fokus pred veliko takmičenje u avgustu, The International Dota 2, na kom učestvuje 16 timova iz celog sveta. Nagradni fond iznosi čak 2,5 miliona dolara, a činjenica da će se boriti s najboljim svetskim ekipama motivisala je tim da naporno vežba. Krajem jula uputili su se na takmičenje, gde su osvojili sedmo mesto i nagradu od 43.000 dolara.

SLEDEĆI TEKST U PC #202
preview
Sve u jednom - zaista!
Bojan Stanojević



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter