GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #202 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Sve u jednom - zaista!
Bojan Stanojević
Na teško pitanje "tablet ili laptop" ima raznih odgovora, a šta ako u kombinaciju dodate i stoni računar? I to se može rešiti - pogledajte HP Envy Rove 20.
- PC #202 (Septembar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sve u jednom - zaista!

HP Envy Rove 20. Ekran: 20” 1600×900 IPS LED * Procesor: Intel Core i3 4010U 1,7 GHz * Memorija: 4 GB * Disk: 1 TB * Grafika: Intel HD 4400 * Operativni sistem: Windows 8 64-bit * Cena: 109.990 dinara.
(kliknite za veću sliku)

Nekada je važilo pravilo da je kvalitet kombinovanih uređaja obrnuto proporcionalan broju komponenti koje su ugrađene u njih. Zahvaljujući minijaturizaciji, danas to (uglavnom) više ne važi, a novi HP‑ov all‑in‑one računar Envy Rove 20 je dobar primer. Ova sprava bi se najlakše mogla opisati kao veliki tablet, sa ekranom od 20“. Zaista, Rove 20 ima sve osobine tableta, što se pre svega odnosi na ekran osetljiv na dodir i ugrađenu bateriju kapaciteta 62 Wh.

Tablet ili nešto bolje

Rove 20 ima i prednosti u odnosu na uobičajeni tablet: pre svega, pravi 64‑bitni Windows 8, čitač SD kartica s donje strane, tri USB 3.0 priključka, s tim što u jedan od njih možete da uključite priloženi LAN adapter i da koristite žičani Ethernet. Rove 20 možete da držite u krilu u kojem god hoćete položaju a slika se rotira ručno, tasterom s leve strane.

Ako više volite uobičajeni rad na stolu, pritiskom na poveće mehaničko dugme na poleđini oslobodiće se nosač na koji računar možete da naslonite. Nosač je čvršći nego što na prvi pogled izgleda, pa možete lako da podesite vertikalan ugao koji vam odgovara. All‑in‑one dizajn ovde uzima danak: SD utičnica je tada nedostupna, jer se računar oslanja na donju stranu.

Rove 20 je savremen računar, zasnovan na Intel‑ovom procesoru Core i3 nove generacije (Haswell), ima 4 GB memorije i prostrani disk kapaciteta 1 TB. Procesor spada u ultra‑štedljive, tako da računar nije brzinski šampion, ali zauzvrat dobijate solidnu autonomiju. Ekran je kvalitetan, sa IPS panelom i rezolucijom 1600×900 tačaka; ispod njega je Windows soft taster, a iznad kamera rezolucije 720p, kao i dva mikrofona. Zvučnici su kvalitetni – HP u ovoj klasi stanardno koristi Beats Audio, a postoji i (više simbolični) subwoofer. U računar su ugrađeni žiroskop, magnetometar i senzor ambijentalnog osvetljenja.

Ako volite tastaturu...

(kliknite za veću sliku)

Kada pritisnete taster na gornjoj strani, sistem će se vrlo brzo podići, a onda možete da uživate u blagodetima Windows‑a 8 na zaista kvalitetnom ekranu. Računar je i ovako potpuno funkcionalan, zahvaljujući ekranu osetljivom na dodir i pomenutom Windows soft tasteru ispod ekrana, ali ako ste navikli na stone računare, imate sreće: uz Rove 20 se dobijaju tastatura i miš, naravno bežični. Tastatura je chiclet tipa s prilično jasnim klikom, a pomalo je čudno to što je njena površina mat, dok računar i miš imaju sjajne površine.

HP Envy Rove 20 nam se, moramo priznati, veoma dopao: ima gomilu dobrih i praktičnih osobina, pravilno odmeren hardver i gomilu priloženog softvera, ali i dve mane: prilično je težak, teži od konkurentskih modela (više od 5 kg), tako da ćete se namučiti svaki put kada ga nosite sa sobom; druga zamerka je to što ekran nema Full HD rezoluciju, danas uobičajenu i na manjim ekranima. Ipak, HP ima opravdanje za to: Envy Rove 20 je jeftiniji od konkurentskih modela sa Full HD ekranima, a pritom ima i nekih prednosti u odnosu na njih.

Korisne adrese:

Hewlett-Packard
http://www.hp.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #202
preview
S4 Mini, zadovoljstvo maksi
Voja Gašić
PC Press Studio

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter