GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #202 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
S4 Mini, zadovoljstvo maksi
Voja Gašić
Svaki Galaxy top-model imao je mini varijantu koja se obično kupovala suprugama ili devojkama. Četvrta generacija S serije više i nije tako mini...
- PC #202 (Septembar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

S4 Mini, zadovoljstvo maksi

Samsung Galaxy S4 Mini. Ekran: 4,3", 540×960 Super AMOLED * Procesor: Qualcomm MSM8930 Snapdragon 400; 1,7 GHz, dual-core * Memorija: 1,5 GB RAM, 8 GB flash + microSD (do 64 GB) * Grafika: Adreno 305 * Komunikacija: HSDPA 42 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps, Wi-Fi 802.11 b/g/n, WiFi Direct, WiFi hotspot, DLNA, BT 3.0 * GPS: A-GPS podrška, GLONASS * Kamera: 8 Mp, foto 3264×2448 piksela, video 1080p, Web kamera 1,9 Mp, video 720p * Operativni sistem: Android 4.2.2 * Dimenzije i masa: 124.6×61.3×8.9 mm; 107 g * Cena: 60.000 dinara bez ugovorne obaveze.
(kliknite za veću sliku)

Galaxy S4 Mini je telefon gabarita prošlogodišnjih vrhunskih modela kao što je S3, uz napomenu da bi ih po brzini prilično nadmašio. Tajna je u Qualcomm MSM8930 Snapdragon 400 procesoru (dual‑core Krait arhitektura) na čak 1,7 GHz uz Adreno 305 grafiku, a to je više nego što smo mogli da imamo pre godinu dana. Veća je i RAM memorija – 1,5 GB, ali 1 GB je već na granici upotrebljivosti za Android 4.2.2, pa je ovaj „višak“ od pola gigabajta u stvari neophodan operativnom sistemu da bi se sve glatko odvijalo. Na rad bez trzanja i zastoja, te odličan odziv na komande već smo navikli i kod slabijih Samsung modela. 3Dmark indeks od preko 7000 jasno govori da se radi o ozbiljnoj igračkoj spravi. Interni storage od 8 GB je već dosta popunjen OS‑om i dodacima koje isporučuje Samsung, pa korisniku ostaje jedva 5 GB. Zato je tu microSD slot za kartice do 64 GB i velikodušna Dropbox ponuda.

Pored snage, tu je i tradicionalno dobra Samsung konektivnost, pa je zastupljen LTE, HSDPA+ (42 Mbps), a u oblasti internog i kućnog povezivanja tu su WiFi 802.11 a/b/g/n (takođe dual‑band), DLNA, WiFi Direct, WiFi hotspot, Bluetooth verzije 4, kao i IC dioda koja je najkorisnija kod Samsung WatchON servisa koji objedinjuje funkcije daljinskog upravljača, servisa sa informacijama o TV programima i bogate baze podataka o filmovima i serijama. Na žalost, ovaj servis kod nas još ne radi. Uz malo truda, barem možete da koristite ovu IC diodu da od „minija“ napravite daljiski upravljač za bilo koji uređaj u kući.

(kliknite za veću sliku)

Neke stvari ipak nisu baš kao kod „prave četvorke“. Nedostaju Multi Window aplikacije, pa nema podele ekrana na dve aplikacije ili korisnih popup programa. Nedostaje i rukovanje pomoću gestova i skrolovanje pogledom, mada neke stavke u meniju i aktiviranje ikonice „oka“ u gornjoj desnoj grupi statusnih ikonica ukazuju na to da bi se stvari mogle izmeniti u nekoj od budućih verzija softvera. Ipak, ne verujem da ste se već navikli na ove Samsung‑ove novotarije toliko da ne možete bez njih – upravljanje je i bez toga veoma lako, a interfejs pojačan Touchwiz‑om nudi brz odziv.

Kamere su na nivou modela S3: rezolucija glavne kamere je 8 megapiksela i ona pri dobrom svetlu snima odlične fotografije i FullHD video (1080p). Web kamera rezolucije 1,9 Mp takođe snima i komunicira u HD režimu 720p. GPS je odličan, i uz A‑GPS i Glonass podršku detektuje vašu poziciju veoma brzo i precizno. Ovaj put Samsung je odlučio da izgled „minija“ bude verna umanjena kopija moćnijeg brata, pa je razlika zaista samo u veličini i masi, zbog čega će „mini“ većini korisnika biti lakši za nošenje i upravljanje. Treba pohvaliti i veliku bateriju kapaciteta 1.900 mAh koja, uz odlično upravljanje potrošnjom, dugo drži uređaj daleko od punjača.

Galaxy S4 Mini je telefon kakav se samo poželeti može, ali ne možemo da se otmemo utisku da je razlika u ceni suviše mala u odnosu na punokrvni S4. S4 veći, što i jeste i nije zgodno, zavisno od ukusa, ali četiri jezgra, FullHD rezolucija, više memorije i moćniji softver su preveliki izazov za relativno malu razliku u ceni.

Korisne adrese:

Telenor
http://www.telenor.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #202
preview
Sistemski overkloking
Miloš Stamenković


Takovo

BIZIT 2024

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter