GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #202 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Za veću ulogu IT stručnjaka
Nikola Marković
Pre 40 godina osnovano je Društvo za informatiku Srbije, značajna strukovna organizacija koja promoviše ICT i zalaže se za njegov brži razvoj, verujući da time pomaže i razvoju društva u celini. U kakvu budućnost Društvo gleda?
- PC #202 (Septembar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Za veću ulogu IT stručnjaka

Početkom leta obeležena su dva jubileja: Društvo za informatiku Srbije slavilo je 40 godina postojanja, a PC Press izlazak 200. broja. Oba slavljenika, svaki na svoj način, nezaobilazni su akteri i svedoci rasta informatike u Srbiji. Društvo za informatiku Srbije osnovano je pre 40 godina, kada je u Srbiji bilo ukupno 150 računskih centara i 1500 stručnjaka za AOP (tada je korišćen ovaj akronim za „automatsku obradu podataka“). Danas u Srbiji 55,2% domaćinstava ima računar, 3,2 miliona građana koristi Internet, a u IKT sektoru radi oko 30.000 stručnjaka.

Društvo za informatiku Srbije je tokom proteklih 40 godina organizovalo gotovo 600 stručnih skupova, tribina, promocija, predavanja i drugih aktivnosti, s kojih su potekle inicijative koje su velikim delom i ostvarene: širenje primena računara i Interneta u privredi, školama i upravi, ukidanje ili barem umanjenje poreza i carina na IT opremu, lokalizacija softvera na srpski jezik, afirmacija domaćih IT rešenja, promocija ćirilice na računarima i Internetu... Na održanim proslavama malo se govorilo o prošlosti, koja je bila vrlo sadržajna i bogata, a više su se predstavljale ideje i inicijative za nastavak aktivnosti.

Novi zadaci i inicijative

Društvo za informatiku ukazalo je i u jubilarnoj godini na aktuelne zadatke, među kojima su:

• potreba da informatički stručnjaci, a posebno mlada, takozvana „digitalna generacija“, ima veću ulogu u osmišljanju akcija za modernizaciju proizvodnje i javnih službi i uticaj na upravljanje javnim poslovima,

• podrška i podsticaji bržem razvoju IT sektora koji ima velike potencijale i koji je svih proteklih godina bio bolji deo privrede i društva,

• razvijanje sopstvenih IT rešenja i njihov plasman u zemlji i širom sveta,

• podsticanje primena informaciono‑komunikacionih tehnologija u poslovnim procesima, gde se na jedno ukinuto otvara 2,6 novih visokoproduktivnih radnih mesta,

• povećavanje kvota za studiranje informatike na fakultetima u Srbiji za najmanje 1.000 mesta,

• pozivanje nadležnih organa da omoguće primene elektronskih faktura i tako uštede privredi mnogo novca i još više vremena

• podsticanje masovnije primene IKT standarda kako bi softverska rešenja bila kvalitetnija i sigurnija...

Podsećanja i upozorenja

Podaci o stanju informatizacije ukazuju da stručnu i širu javnost i nadležne državne organe treba podsetiti da je IT tržište Srbije sa 540 miliona evra u 2008. godini opalo na 420 miliona evra u 2012. godini, što je zabrinjavajući podatak. Samo 10% kompanija koristi složenije softvere (ERP, CRM), a nastavlja se odliv kvalitetnih IT kadrova. Samo 5% obveznika PDV‑a podnosi elektronske prijave, a malo se koristi eDokument.

Ima i dosta nerealizovanih inicijativa: izostaje konkretnija državna podrška IT sektoru, nema efikasne koordinacije razvoja informacionih sistema državnih organa, raste ugrožavanje privatnosti građana... Vidni su i drugi savremeni izazovi i dileme koje nameću novi trendovi u primenama računara i Interneta – treba ohrabriti masovnu primenu mobilnih uređaja i mobilnih aplikacija za čiji razvoj neki domaći programeri imaju potrebna znanja i inventivnost, među menadžerima i zaposlenima treba popularisati trend „ponesi svoj uređaj“ (bring your own device) jer to donosi znatne uštede i povećava komfor u radu. Počela su da rastu ulaganja u digitalno oglašavanje i taj proces treba popularisati.

S druge strane, suočavamo se ne samo s globalnim, već i s lokalnim nadziranjem komunikacija preko Interneta i potrebno je razvijati javno mnenje koje će se tome sve organizovanije suprotstavljati. Svakog dana se generiše obilje podataka, a sve je veća razlika između raspoloživih i korišćenih podataka. Postoje najave da će se u Srbiji graditi fabrika za proizvodnju čipova – da li imamo oko 1.000 vrsnih stručnjaka, ili kako ih stvoriti ili okupiti u nekoliko narednih godina? O ovim i sličnim pitanjima povremeno je bilo reči na skupovima koje je organizovalo Društvo za informatiku Srbije, a i na stranicama PC Press‑a, čiji čitaoci predstavljaju značajan segment stručnog javnog mnjenja koje je zainteresovano za unapređivanje primena računara i Interneta i koje u tom procesu i aktivno učestvuje.

Pokazalo se da su Društvo za informatiku Srbije i PC Press među onima koji imaju viziju razvoja informatike u Srbiji i doprinose njenom ostvarivanju. Očekuje se da će nastojati da i dalje budu proaktivni učesnici u realnom prikazivanju stanja i najavi novih mogućnosti u razvoju informacionog društva u Srbiji. Na to ih obavezuju ostvareni rezultati i očekivanja javnosti.

Nikola Marković je predsednik Društva za informatiku Srbije




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter