GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #205 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Tiho skladište
Dejan Ristanović
U PC#204 našu pažnju je privukao mali storage server Qnap TS-220, kao pouzdano i jeftino rešenje za skladištenje podataka u kući ili firmi. Krenuli smo korak dalje i isprobali Qnap TS-420 koji, uz slične karakteristike i jednako povoljnu cenu, nudi više prostora i veću fleksibilnost.
- PC #205 (Decembar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Tiho skladište

Iskusni korisnici će vam reći da je mrežni storage uređaj o kome puno razmišljate dok ga birate, nabavljate i konfigurišete, a posle toga ga potpuno zaboravite – on stoji u nekom uglu kancelarije i radi svoj posao, čuvajući podatke i deleći ih računarima, tabletima, televizorima i svim drugim umreženim uređajima. Qnap‑ovi modeli iz serije TS predstavljaju odličan argument u prilog takve teze: male crne kutije sa internim (ali hot‑swap) diskovima, jedva čujnim ventilatorom koji se tek povremeno uključuje i radi samo dok je potreban. Što je najlepše, nije im potreban monitor, što odmah smanjuje gužvu i broj kablova. Kompletno konfigurisanje i kontrola servera obavlja se kroz mrežu.

RAID konfiguracije

(kliknite za veću sliku)

Prednost TS‑420 (u maloprodaji košta 59.000 dinara, s tim što diskove treba posebno kupiti) nad modelom TS‑220 (34.000 dinara) koji smo testirali pre mesec dana je u broju diskova – 4 umesto 2. Uz dva diska od po, recimo, 4 TB, imate samo par opcija za konfigurisanje: ili ćete ih povezati u stripe (RAID0) i tako imati jednu particiju od 8 TB koja nije obezbeđena od otkaza diska (a možete misliti koliko je neprijatno izgubiti 8 TB podataka) ili ćete ih vezati u mirror strukturu i tako svesti svoj storage na 4 (doduše obezbeđena) terabajta. A ako se uzme u obzir činjenica da su diskovi od 4 TB prilično skupi, možda ćete staviti dva diska po 2 TB i pitati se da li je 2 TB efektivnog prostora dovoljan razlog za nabavku ovakvog uređaja.

Kod modela TS‑420 stvari stoje mnogo bolje – predviđen je prostor za četiri diska, pa možete da se igrate sa RAID režimima. Recimo, stavite četiri diska od po 4 TB i izaberete RAID 5, što znači da ćete imati 12 TB prostora i sigurnost da jedan od diskova može da crkne a da podaci ne budu ugroženi – kada ga zamenite novim diskom, kontrolne informacije će automatski migrirati na njega. Možete da izaberete i RAID 6, pa da raspoloživih 8 TB bude raspoređeno tako da ni istovremeno crkavanje dva diska ne ugrozi podatke. Moguće su i razne druge varijante, a naravno i korišćenje kompletnog prostora kao jedne neobezbeđene particije od 16 TB, ili stavljanje manjih diskova da bi se uštedelo.

Još jedna trilema koju TS‑420 donosi jeste povezivanje u mrežu. Najlakše ćete ga povezati na kućni WiFi, ali se ako je ikako moguće treba opredeliti za žičanu vezu – bežični opseg je potrebniji za mobilne uređaje. Pošto će se storage verovatno nalaziti negde u blizini kućnog switch‑a, iskoristite priliku da ga povežete sa dva Ethernet kabla – time ćete značajno dobiti na brzini kada nekoliko uređaja paralelno navali na podatke. A u savremenom domu takve navale biće prilično česte.

Konfigurator i okruženje

(kliknite za veću sliku)

Serveru pristupate tako što usmerite svoj browser na start.qnap.com i prenesete nešto jednostavnog softvera koji će naći uređaj i uputiti vas na njegovu IP adresu; ako znate šta je DHCP i vični ste čitanju njegovih logova, do uređaja možete da dođete i direktno, naravno koristeći (sve moderniju) osiguranu (https) konekciju. Formatiranje diskova će neminovno potrajati – naših 16 terabajta se formatiralo preko pola sata – a onda dobijate ekran na kome podešavate osnovne stvari. Ne morate se mnogo truditi – dovoljno je da napravite nekoliko foldera (recimo Muzika, Filmovi, Backup i slično) i podesite prava pristupa na njima, pa ćete te mrežne diskove lako mapirati na bilo kom povezanom računaru. Posle toga prenosite podatke na njih – na našim testovima je, pri RAID 5 konfiguraciji i sa dobrim switch‑em, brzina upisa podataka na storage bila između 40 i 45 megabajta u sekundi, dok je brzina čitanja podataka sa storage‑a na SSD računara bila između 80 i 85 MBps; ako se izabere konfiguracija bez zaštite podataka (RAID0) brzina upisa je približna brzini čitanja.

Skladištenje podataka je tek prvi korak – TS‑420 se integriše u Active Directory vaše mreže i njime se može upravljati kroz zadate polise, a postoji i čitav niz specijalno pisanih aplikacija koje pretvaraju storage u server za strimovanje muzike i filmova, prenos podataka sa Interneta i saradnju sa mobilnim uređajima. Ograničenje je njegov ipak skroman procesor i memorija od svega 512 megabajta, ali se uz specijalno prilagođeni operativni sistem i iz tih resursa može dosta toga izvući. Zato ćemo Qnap TS‑420 staviti u komplikovanije mrežne uslove i rezultate izložiti u sledećem broju našeg časopisa.

Korisne adrese:

Mikro Princ
http://www.mikroprinc.rs
Roche LinkedIn

Adria Security Summit 2024


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter