Dell Venue Pro 8 je kompaktni tablet koji košta 299 dolara a donosi punu verziju Windows-a 8.1. Došlo je vreme da kompletan računar stavimo u džep pantalona, što kod mnogih izaziva nova pitanja...  «pročitajte više»
- PC #205 (Decembar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Voja Antonić
Svi znamo da kompjuter radi uz pomoć elektronskih signala, koji mogu da budu u stanju 0 i 1. Tu su i neke logičke kapije čiji izlazi zavise od tih stanja... Da li biste se kladili u to?
preview
Bojan Stanojević, Voja Gašić
Nije lako izabrati novi televizor: u igri je niz parametara, a svaki od njih utiče na cenu. Srećom, ponuda na domaćem tržištu je odlična, iz godine u godinu sve preciznije segmentirana prema potrebama korisnika. U prodavnicama nisu samo stari ekrani sa smart funkcionalnostima - ima i pravih noviteta, kao što su UHD televizori. Zato krenimo u novogodišnji TV šoping...
preview
Bojan Milosavljević
Moderna tehnologija je danas u službi tehničkog ali i fizičkog obezbeđenja ? uređaj po imenu Active Track se oslanja na GPS, mrežu mobilne telefonije i RFID tehnologiju kako bi poboljšao kvalitet rada čuvara drugih radnika obezbeđenja.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Bezbednosna (ne)proročanstva
Kristijan Lazić
Administratore stalno plaše bezbednosnim propustima, virusima, trojancima... Da li je opasnost zbilja toliko velika i zašto mnogi napadi koji deluju kao veliki problem na kraju završe kao bura u čaši vode?
nopreview
Mejnstrim golotinja
Jovana Vukić
Svakakvih slika ćete videti na Internetu, ali treba li devojka ipak da se zapita neke stvari pre nego što pređe na upload?
nopreview
Vesti
Jovana Milićević
nopreview
Telenor Smart karavan u Pirotu
Jovana Milićević
Poslednji četvrtak u oktobru odveo je Smart karavan Telenora Srbije na put, ovoga puta do Pirota
preview
Dejan Ristanović
Prvi radni dan naredne godine doneće značajne promene u poslovanju: svi porezi i doprinosi na plate i ostale prihode biće uplaćivani na isti račun, uz elektronsku komunikaciju sa Poreskom upravom. Tako ćemo se spasti popunjavanja gomile virmana i podnošenja silnih papira, što znači da će administrativni posao biti lakši i znatno jeftiniji. Vest je, dakle, dobra... pod uslovom da je vaša firma spremna za ovu veliku promenu.
nopreview
Informacija stigla na vreme
Milan Bašić
Domaće softverske firme stalno imaju pune ruke posla jer treba doraditi programe prema zakonskim promenama za koje se saznalo u poslednji čas. Ovog puta je, s prelaskom na elektronske poreske prijave, stvar nešto drugačija...
nopreview
Pogled u UHD budućnost
Bojan Stanojević
Serija 9 je na vrhu Samsung-ove ponude televizora, a ove godine u nju su ušli Ultra HD televizori. Proverili smo kakav je model UE559090 i da li je 4K rezolucija spremna za realni svet.
nopreview
Opasno LEp Displej
Voja Gašić
Na sajmovima smo već par godina mogli videti prototipove televizora s OLED ekranima, ali LG-jev OLED televizor 55ea980 je napravio i komercijalni korak - možete da ga kupite u našim prodavnicama.
nopreview
Foto-Nokia
Voja Gašić
Model Lumia 1020 svedoči da Nokia, ali i čitavo Windows Phone 8 okruženje, imaju svoje adute.
nopreview
Na dva ekrana
Branislav Bubanja
Pametni telefoni i tableti su moćne sprave, ali ograničavajući faktor su mali ekrani. Prestigio Multiscreen PMD1 može da prebaci sliku na televizor, i to bežično - eto načina da dođete na prezentaciju, ubodete dongle u televizor i počnete da pričate, nevezani za kablove...
preview
Bojan Milosavljević
Profesionalni displeji nove NEC P-serije stižu sa mnoštvom poboljšanih karakteristika, ali i sa novim funkcionalnostima. Da vidimo šta nude P403, P463, P553, P703 i P801, monitori s dijagonalama ekrana od 40" do 80".
nopreview
Garmin u video akciji
Boris Stanojević
Garmin je stekao reputaciju odličnim uređajima za navigaciju namenjenim ljubiteljima boravka u prirodi i aktivnostima koje to podrazumevaju. Kako današnje vreme zahteva da se kompanije šire i prilagođavaju, tako i Garmin nije mogao da ostane po strani kada su u pitanju akcione kamere: predstavljamo Virb.
nopreview
Sony Alpha 7/7R
Nenad Veljković
Ponovo Sony i ponovo prvi put na svetu. Reč je o dve slične kompaktne kamere punog formata, po prvi put sa izmenjivom optikom i mnogo megapiksela. Pogledajmo šta podrazumeva ova full-frame grana.
nopreview
Windows i Windows Phone aplikacije iz Srbije
Aleksandra Rakin
Ne samo da broj aplikacija u Windows Store-u raste i dostiže šestocifrene brojke, već i broj aplikacija za Windows platformu koje nastaju u Srbiji raste iz dana u dan. Upoznajemo vas s nekoliko njih koje ćete rado koristiti, uz podsećanje da je od 20. novembra Windows Phone dobio i dugoočekivani Instagram - porodica je sada potpuna.
preview
Dejan Ristanović
U PC#204 našu pažnju je privukao mali storage server Qnap TS-220, kao pouzdano i jeftino rešenje za skladištenje podataka u kući ili firmi. Krenuli smo korak dalje i isprobali Qnap TS-420 koji, uz slične karakteristike i jednako povoljnu cenu, nudi više prostora i veću fleksibilnost.
nopreview
Bezbednost za budućnost
Kristijan Lazić
ESET-ov paket Smart Security, koji obezbeđuje kompletnu zaštitu računara i mreže, stigao je u novoj verziji, dalje unapređujući opcije po kojima je već bio veoma poznat, ali i uvodeći nove, od kojih je posebno interesantna zaštita računara od krađe.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Internet Explorer 11, finalni WinAmp, The Bat! i Norton 360.
nopreview
Pametni kamenčić
Relja Jović
Tržište pametnih satova je poslednjih meseci u porastu. Medijski je najzastupljeniji Samsung Galaxy Gear, pre svega zahvaljujući jakoj kampanji, ali ima još snažnih igrača u areni. Da vidimo šta može Pebble.
nopreview
Tastatura za vaš tablet
Jovana Milićević
Na tabletu možete da kucate, ali ako se radi o većem tekstu, ekran će teško zameniti pravu, fizičku tastaturu. To je imao na umu i Logitech kada je kreirao Ultrathin Keyboard Cover za iPad.
nopreview
Zimski gadžeti
Nebojša Prijić
Odlazak na zimovanje obično podrazumeva beg od svega elektronskog. Ipak, zašto bismo se odricali tehnologije ako ona može da nam asistira na snegu? Opremite se za planinu u hi-tech stilu!
nopreview
Surface: Drugi pokušaj
Pavle Peković
Pre nešto više od godinu dana Microsoft je predstavio novu generaciju tableta, Surface Pro i Surface RT. Tržište ih nije primilo sa oduševljenjem: najviše kritika je bilo na račun Surface RT i Windows RT operativnog sistema. Sada je, uz Windows RT 8.1, predstavljen Surface 2 - da vidimo šta se promenilo.
nopreview
Overklokerski san
Miloš Stamenković
Gigabyte Z87X-OC je ploča namenjena onima koji vole da overklokuju... i to rade stalno.
preview
Miloš Stamenković
Predstavnike nove serije AMD-ovih grafičkih kartica predstavili smo u PC#204, ali je tek sada stigla poslastica - udarni model R9 290X.
nopreview
Zabavno fotografisanje
Jovan Mirović
Nismo svi profesionalci, pa ni ambiciozni amateri koji ulažu mnogo vremena i novca u svoj fotografski hobi, a opet svi želimo da napravimo lepe slike, a i poneki specijalni efekat. Da vidimo šta mogu jeftine kamere uz pomoć takođe jeftinih ili besplatnih programa.
nopreview
BPM: Proces za optimizaciju procesa
Milan Bašić
Prvi korak u unapređenju efikasnosti poslovanja jeste uspostavljanje kvalitetnih i održivih poslovnih procesa. Alati za taj posao, BPM, su široko dostupni i sigurno postoji barem jedan koji će odgovarati vašim željama i potrebama.
nopreview
ShakeSpeare za novo vreme
Milan Bašić
Povezati aktivnosti, radnike, podatke i dokumente u zaokruženi sistem je vredna priča koju nam donosi ShakeSpeare kompanije GoPro. Vredna, jer je kvalitetno upravljanje poslovnim procesima i projektima pretpostavka modernog i efikasnog poslovanja.
preview
Milan Bašić
Jedan od najvećih izazova za većinu kompanija sa Fortune 500 liste, prema istraživanju Information Week-a, jeste unapređenje i optimizacija poslovnih procesa. IBM Business Process Manager olakšava integraciju, efikasnost i upravljanje upravo na tom polju.
preview
Kristijan Lazić
Narodna banka Srbije je donela "Odluku o minimalnim standardima upravljanja informacionim sistemom finansijske institucije", koja stupa na snagu 1. januara 2014. Kojih će standarda morati da se pridržavaju sve kompanije finansijskog sektora naše zemlje?
nopreview
Informacije pod kontrolom
Kristijan Lazić
Jedan od najvećih bezbednosnih problema u modernim informacionim sistemima predstavlja neovlašćen odliv informacija. Ovom riziku najviše su izložene korporacije, koje zbog komplikovane i često neefikasne kontrole najpoverljivijih dokumenata mogu pretrpeti ozbiljne gubitke, ili biti izložene visokom reputacionom riziku. Da vidimo kako može da pomogne FileSecure kompanije Seclore.
nopreview
Visoki standardi kao izazov
Gordana Dragićević
Novosadski PIP je jedna od kompanija koje svojim kreativnim zahtevima i inovativnim standardima poslovanja osvojila tržište. U tome od velike pomoći je bio AB Soft informacioni sistem koji koriste skoro jednu deceniju.
nopreview
Napravite iskorak sa i-plus sistemom
Jovana Milićević
Razmišljajući o novim štampačima za svoju kompaniju, ranije ste uglavnom kupovali opremu ili iznajmljivali kompletno rešenje, kroz TPS (Total Print Service). I jedna i druga opcija imaju svojih prednosti i mana, ali šta ako vam je potrebno nešto između, prilagođeno baš vašim potrebama? Tu je i-plus.
nopreview
Uridium i Microsoft Office 365
Aleksandra Rakin
Microsoft je bitno unapredio primenu cloud computing koncepta ponudivši Office 365, pristup Office alatkama sa bilo koje lokacije, u bilo koje vreme. Domaće kompanije, poput preduzeća "Uridium", su prepoznale prednosti koje ova vrsta usluge pruža u svakodnevnom poslovanju.
nopreview
Znanje za IT eksperte
Marko Herman
Neka znanja i zanimanja će uvek biti itekako traženta u oblasti informacionih tehnologija. Kako postati sistem administrator?
nopreview
Znanje za poneti - Network Trening Centar
Jelena Rupnik
Tržište i poslovni izazovi koje ono nosi postaju svakim danom sve komplikovaniji. Što se zaposlenih tiče, neophodnost stalnog usavršavanja i unapređivanja stečenog znanja jedan je od najvećih izazova koje takvo komplikovano tržište donosi...
nopreview
Virtuelizacija mreže
Saša Stamenković
Telekomunikacije se sve više približavaju IT industriji, a procene kažu da će virtuelizacija biti most koji će spojiti ova dva sveta. Kombinacija cloud computing-a i virtuelizacije mreže otvoriće velike mogućnosti za operatore i značajno uticati na dalji razvoj Interneta.
nopreview
IT u sigurnim rukama
Saša Stamenković
Čime je firma IT4biz privukla brojne domaće kompanije i došla do tačke da održava preko 800 servera i hiljade radnih stanica?
preview
Vladimir Cerić
Prethodnih meseci bavili smo se temom Web hostinga, ukazujući na stvari koje su važne korisnicima ove usluge. Ovaj put smo zavirili "iza zavese", u nameri da saznamo kako to izgleda iz ugla provajdera i kakva je tehnologija potrebna da bi sajt bio uvek dostupan.
nopreview
Čistoća je pola zdravlja
Vesna Milošević
Sa svih strana nas upozoravaju o značaju održavanja lične higijene. Izabrati sapun ili šampon za kosu nije više tako jednostavno, a sredstva za održavanje kućne higijene su postala tako usko specijalizovana da ni nama samima više nije jasno kada šta da koristimo. Kako se došlo do ovakve situacije i kada su ljudi počeli da, osim čiste vode, koriste i svakojaka dodatna sredstva? Odgovore smo potražili na Mreži...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Na većem igralištu
Branislav Bubanja
Konzole su već odavno mnogo više od igrački - uz vrhunski hardver na koji se oslanjaju programi skuplji i unosniji od Holivudskih filmskih hitova, konzole su preuzele primat u dnevnoj sobi kao multimedijalni plejeri uklopljeni u ekosisteme njihovih proizvođača. Dva glavna takmičara upravo su predstavila svoje adute - da vidimo šta donose Microsoft Xbox One i Sony PlayStation 4.
nopreview
Dodir virtuelne ruke
Nadežda Veljković
Tokom protekle decenije afirmisalo se čitavo područje istraživanja nazvano računarska haptika. Cilj istraživanja su interfejsi između čoveka i kompjutera, koji čoveku stvaraju realističan osećaj dodira različitih virtuelnih objekata i površina.
nopreview
Odabrani bajtovi
Ladislav Struharik
nopreview
Vedra strana
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter