GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #205 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Vrhunski Radeon
Miloš Stamenković
Predstavnike nove serije AMD-ovih grafičkih kartica predstavili smo u PC#204, ali je tek sada stigla poslastica - udarni model R9 290X.
- PC #205 (Decembar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Vrhunski Radeon

Pored epiteta najbrže, R9 290X jedini donosi stvarno novi GPU u celoj 200 seriji. Čip nosi kodnu oznaku Hawaii, što verovatno ima i neke veze s lokacijom na kojoj je održana prezentacija i predstavlja direktni nastavak GCN principa Tahiti GPU‑a. Hawaii je proizveden u TSMC 28 nm proizvodnom procesu, ali ima znatno više tranzistora i dosta veću površinu čipa. Tako je broj tranzistora kod Tahiti čipa 4,3 milijarde, dok Hawaii GPU ima čak 6,2 milijarde tranzistora. Nije u pitanju samo povećanje broja tranzistora, jer je AMD kroz nešto veće dimenzije jezgra tražio i prostor za razne optimizacije koje treba da ubrzaju Hawaii GPU.

Ipak nešto novo

(kliknite za veću sliku)

Hawaii GPU donosi i GCN 1.1 (Graphic Core Next) arhitekturu, što predstavlja prvo unapređenje u odnosu na GCN 1.0 specifikaciju koja je aktuelna za sve ostale AMD grafičke procesore. U specifikaciju su uvedene neke nove instrukcije, kao što su bitna MQSAD (Masked Quad Sum of Absolute Difference) i još neke FP64 instrukcije koje u specifičnim situacijama donose značajno ubrzanje.

Iako osnovna arhitektura nije izmenjena u nekoj većoj meri, novi GPU ima nekoliko korekcija koje ga čine dosta efikasnijim. Tu je čak osam ACE (Asynchronus Computing Engine) jedinica, kojih je kod Tahiti‑ja bilo samo dve. Pored toga, tu su i modifikacije na četiri Shader Engine‑a. Svaki od njih predstavlja celinu (koja se sastoji od geometrijskog procesora, rasterizera, 4 Render back‑end jedinice, 11 Compute jedinica). L2 keš memorija se deli između ova četiri Shader Engine‑a i dostupna je svakom od njih, ali Hawaii čip uvodi povećanje količine ove memorije. Tako Hawaii grafički procesor ima ukupno 1 MB keša, što je 33% više od onoga što je nudio Tahiti GPU. Kada su povećanja u pitanju, R9 290X ima čak 2.816 stream procesora dok Tahiti GPU (R9 280X i Radeon 7970) imaju 2.048 SP jedinica.

(kliknite za veću sliku)

Interesantan detalj se odnosi na širinu memorijske magistrale, koja je povećana prvi put nakon dužeg vremena. Pokazalo se da je 384‑bitna memorijska magistrala bila sasvim dovoljna do sada, ali R9 290X uvodi 512‑bitnu memorijsku magistralu. No, kako se AMD odlučio da primeni nešto sporiju GDDR5 memoriju koja radi na 5 GHz, maksimalna propusna moć se ne razlikuje mnogo u odnosu na R9 280X s Tahtiti GPU‑om koji koristi bržu GDDR5 memoriju na 6 GHz. U budućnosti se ovo dosta lako može promeniti, a i proizvođačima grafičkih kartica je ostavljena mogućnost da primenom brže GDDR5 memorije dodatno povećaju performanse svojih R9 290X modela.

AMD uzorak

3DMark11 score
(kliknite za veću sliku)

Testirani model R9 290X kartice nam dolazi direktno iz AMD‑a, čak i na njoj piše press sample. Kartica na prvi (pa i drugi) pogled izgleda slično kao i prethodni referentni modeli; razlika je u sistemu za hlađenje. AMD koristi klasično rešenje s jednim „turbina“ ventilatorom i velikim hladnjakom s bakarnom osnovnom i aluminijumskim perajima.

S druge strane, svi ostali proizvođači pokušavaju da se na prvi pogled razlikuju, a to je najlakše uraditi tako što se kartica opremi nekim masivnijim sistemom za hlađenje.

Tako je Sapphire R9 280X kartica dosta veća zbog primene čak tri ventilatora, dok AMD R9 290X ima gotovo iste dimenzije kao Radeon HD6870. Ovo bi moglo nagovestiti da R9 290X nema neke velike zahteve po pitanju napajanja, ali to nije baš tako, pa je deklarisana snaga za ovu karticu čak 300 W. To automatski podrazumeva kvalitetnije i jače napajanje, ali to u realnosti važi za sve iole moćnije grafičke kartice nove generacije. Svi prethodni top‑modeli su imali potrošnju u ovim okvirima, pa ovo nije nikakvo iznenađenje.

Smanjenje potrošnje i zagrevanja ostaje jedan od zadataka za budućnost, a jednu od ideja možemo videti na novoj kartici. R9 290X ima BIOS‑prekidač koji omogućava promenu između dve verzije BIOS‑a koje su označene kao quiet i uber. Razlike se primarno odnose na „mapu hlađenja“, odnosno vreme aktivnosti i količinu ubrzanja ventilatora, ali i nešto drugačiji radni takt GPU‑a.

U realnosti su razlike male, pošto je takt u uber modu tek ponekad veći za prosečnih 50 MHz, pa se to svodi na skroman dobitak u performansama. Quiet mod je svakako tiši, ali ni tu razlika nije velika. Uglavnom, R9 290X smo testirali u quiet režimu, jer smatramo da je to optimalan mod i da niko neće zbog dodatnih 1 fps u igrama trpeti veću buku. Osim toga, kartica se dosta zagreva pa nema potrebe to dodatno provocirati. Upravo zbog zagrevanja nismo previše eksperimentisali sa overklokingom, jer je Hawaii čip na R9 290X već blizu svog maksimuma. Istina, sa ubrzanjem memorije na 6 GHz može se izvući nešto više performansi, ali to je isključivo u velikim rezolucijama, dok u 1920×1080p nema nikakve razlike. Tada je realno moguće ostvariti povećanje performansi od desetak procenata, ali s obzirom na to koliko je R9 290X brza kartica, za tim i nema neke potrebe.

Performanse

Hitman FPS maxQ/MaxQ AA8 Aniso16 * Metro maxQ/MaxQ AA8 Aniso16
(kliknite za veću sliku)

Kada smo stigli do performansi i tabele s rezultatima, ovoga puta smo uveli neke promene u test proceduru, modernizujući je novijim igrama kroz koje testiramo performanse.

Iako i stara test procedura koju smo do sada koristili još uvek može da pokaže razlike u performansama, nove igre bi ipak trebalo da imaju dodatne optimizacije koje modernija GPU generacija ume da iskoristi i pruži bolje frame-rate rezultate, pa bi i uvid u performanse trebalo da bude nešto bolji.

Pošto se radi o high‑end kartici, testirali smo isključivo s maksimalnim detaljima u 1080p rezoluciji, u varijantama s maksimalnim antialiasing i anisotropic podešavanjima i bez njih. R9 290X očekivano ostvaruje fascinantne performanse, što se najbolje vidi kada se procentualno uporedi FPS razlika u igrama. S brzinom koju R9 290X nudi, AMD je ponovo uspeo da ponudi proizvod koji može da se meri s konkurencijom (prvenstveno mislimo na GTX780). Razlika između dva GPU‑a jeste relativno mala, ali je ipak R9 290X za nijansu brži u više test scenarija.

Imajući u vidu cenu, gde R9 290X predstavlja bolju ponudu i košta čak nešto manje (oko 480 evra u proseku) od top modela koji nudi konkurent, jasno je da ova kartica trenutno predstavlja najbolji izbor za sve gaming entuzijaste koji žele veliki FPS u velikim rezolucijama.

Korisne adrese:

AMD
http://www.amd.com
BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter