GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #205 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Veliki Windows na malom tabletu
Pavle Peković
Dell Venue Pro 8 je kompaktni tablet koji košta 299 dolara a donosi punu verziju Windows-a 8.1. Došlo je vreme da kompletan računar stavimo u džep pantalona, što kod mnogih izaziva nova pitanja...
- PC #205 (Decembar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Veliki Windows na malom tabletu

(kliknite za veću sliku)

Sedim u lokalnom kafeu i kucam ovaj tekst koristeći Word 2013 na Windows‑u 8.1. Neobično je što je ispred mene ekran od osam inča, na uređaju od kojeg je veća čak i kompaktna Logitech K810 tastatura: sredstvo za rad je 395 grama teški, 8‑inčni Dell Venue Pro 8 tablet. Ideja kompletnog Windows računara koji košta 299 dolara (u SAD), a staje u zadnji džep farmerki, izaziva pitanja gotovo kod svih. Da, kompletan Windows 8.1 PC: na njega smo instalirali Office 2013, Photoshop, Total Commander, Firefox i još nekoliko programa. Modern UI (Metro) deo je sam pokupio konfiguraciju s drugih računara čim smo se ulogovali Microsoft account‑om. Sva setovanja i aplikacije su spremne.

Da li je 8" dovoljno?

U tabletu je nova generacija Intel Atom procesora sa četiri jezgra, poznatija kao Bay Trail. Bili smo skeptični jer su nas razočarale performanse Clover Trail Atom‑a. Već nakon nekoliko sati korišćenja bili smo prijatno iznenađeni perfomansama, pogotovu što uređaj ima samo 2 GB RAM‑a. Modern UI aplikacije rade glatko, čak i kada se koriste dve u isto vreme, postavljene jedna pored druge. Iako je novi Surface 2 brži u radu, startovanje aplikacija smeštene u internu memoriju tableta (32 GB) Dell Venue Pro 8 je izvanredno brzo.

U desktop modu ne treba očekivati čuda, pogotovo kada je reč o igrama. Ali Internet, Office 2013 i druge često korišćene aplikacije rade bez pauza. Iako ovaj tablet nije zamena za desktop ili ozbiljniji laptop, odmah smo ga isprobali u desktop okruženju. Uređaj ima micro USB jer na 8,9 mm tankom tabletu nema mesta za pun USB; da bi se povezali eksterni USB uređaji potreban je OTG kabl. Povezali smo ASUS HZ‑1 USB 3.0 doking stanicu na koju su povezana dva HD 1080p monitora, dva eksterna hard‑diska, printer, miš i tastatura. Na monitorima se pojavilo pravo Windows 8.1 okruženje. Startovali smo Word, Excel i nekoliko Modern UI aplikacija i sve je radilo baš kao i s bilo kojim drugim Windows 8.1 uređajem, naravno, imajući u vidu Atom procesor i 2 GB RAM‑a.

Tablet je pre svega namenjen mobilnom korišćenju. Sedeli smo u holu hotela i proverili e‑mail, pogledali šta je novo na Twitter‑u i Facebook‑u, pročitali specifikacije 3D printera u PDF formatu... Sve ovo koristeći Modern UI okruženje. Dijagonala ekrana od 8“ nije predstavljala problem ni kod preciznosti dodira prstima ni kod čitanja, imajući u vidu i malu dioptriju koja je nam je stigla s godinama.

U rukama i na stolu

(kliknite za veću sliku)

Za korišćenje desktop aplikacija ipak treba prići bliže i biti veoma precizan prstima, pa Dell nudi posebnu olovku koju, nažalost, nismo imali. Kao alternativu smo koristili Maxell olovku za touch ekrane koja pomaže pri radu u desktop okruženju. Za Modern UI okruženje ne treba vam olovka tek kada se povežu tastatura i miš. U stonom korišćenju je važno postolje za tablet, jer on nema ugrađen naslon koji bi mu omogućio da samostalno stoji.

U ruci, Dell Venue Pro 8 deluje prijatno zbog kvalitetne plastične pozadine s kružnim neravninama kako se tablet ne bi klizao. Tablet ima 395 grama i dobro raspoređenu težinu. Može se držati jednom ili dvema rukama a promena položaja automatski okreće ekran, ali sa zadrškom i uz neodgovarajuću animaciju. Dobar je odnos visine i širine (16:10), čime je izbegnut izduženi utisak pri portret radu kod nekih drugih tableta koji imaju 16:9 ekran. Rezolucija ekrana je 1280×800 – voleli bismo da je veća, pogotovo imajući u vidu bolje rezolucije na Nexus 7 ili iPad Mini Retina tabletima. Ipak, na osam inča i ova rezolucija pruža oštru sliku koja ne zamara. Problem je automatsko podešavanje osvetljenja ekrana postavljeno po default‑u: nekako je uvek tamnije nego što bismo želeli. Zato je prvi utisak o ekranu ovog tableta bio nepovoljan. Kada smo isključili automatsko podešavanje osvetljenja i ručno ga podesili, promenili smo mišljenje. Oštar, dobrog kontrasta i odlične reprodukcije boja, pravo je zadovoljstvo raditi na njemu.

Manje osvetljenje očito čuva energiju – čim smo ga ručno postavili na viši nivo, trajanje baterije se smanjilo. Iako nismo detaljno testirali bateriju, konstatujemo da se ona ispraznila mnogo pre deklarisanih 9,9 sati. Postoji samo jedan micro USB port koji se koristi i za punjenje i za povezivanje USB uređaja. Vredelo bi potražiti adapter koji bi omogućio istovremeno punjenje tableta i povezivanje eksternih USB uređaja.

Ispod plastične zaštite, gde je smešten micro SD čitač, postoji još jedno prazno mesto namenjeno za LTE SIM karticu, mada takvih modela još nema u prodaji. Iako je zvučnik, postavljen sa donje strane tableta, iznenađujuće jak i kvalitetan, ipak smo za Skype pozive, slušanje muzike i gledanje filmova koristili slušalice povezane na standardni 3,5 mm konektor. Reprodukcija svih video‑sadržaja tekla je bez problema. Tablet se minimalno greje pri opterećenju, baš kao što se primećuje i minimalno zagrevanje prilikom punjenja.

Na prednjoj strani nema uobičajenog Windows tastera. On je smešten gore i realizovan kao klasičan, a ne soft taster. U početku nam je to smetalo ali smo posle nekog vremena uvideli i prednosti ovog rešenja. Recimo, date uređaj nekome kako bi video fotografiju ili video. Oni koji nemaju iskustva sa ovakvih uređajima prstima često uhvate deo na kom su soft tasteri (odnosno u slučaju Windows tableta, Windows taster) i vrate se na Home ekran. Ovako, čak i deca koja su probala tablet i igrice nisu imala problem slučajnog pritiskanja Windows tastera.

Lepote punog Windows‑a

Uz Dell se dobija licenca za Office 2013 Home and Student Edition. Tu su Word, Excel, PowerPoint, Outlook i OneNote, ali licenca ne pokriva komercijalnu primenu. Ukoliko u firmi imate komercijalnu licencu za Office 2013, možete koristiti Dell i u poslu
(kliknite za veću sliku)

Kao i uz većinu Windows tableta, uz Venue Pro se dobija licenca za Office 2013 Home and Student Edition. Tu su Word, Excel, PowerPoint, Outlook i OneNote. Ova licenca je namenjena edukaciji i kućnom korišćenju i ne pokriva komercijalnu primenu, ali pošto u firmi imamo licencu za Office 2013, mogli smo da koristimo ovaj Office i za posao. Uz tablet se dobija Windows 8.1 verzija, a oni kojima su potrebne naprednije poslovne funkcije će dodati Pro pack i imati Windows 8.1 Pro, što smo mi i uradili.

Konačno, Dell Venue Pro 8 smo koristili i za zabavu. Osim korišćenja društvenih mreža i par programa za kuvanje, nismo imali problem ni sa jednom od igara u Modern UI okruženju. Nismo probali tradicionalne Windows desktop igre jer nije realno očekivati igračke performanse od ovog malog uređaja.

Ne treba očekivati ni čuda od ugrađenih kamera, ni one rezolucije 5 Mp s poleđine uređaja, ni one od 1,2 Mp sa prednje strane, namenjene video‑razgovorima. Za Skype pozive i povremene fotografije u uslovima dobrog osvetljenja kamere su bile zadovoljavajuće. Za bežične veze tablet koristi WiFi i Bluetooth 4.0.

Glavni minus modelu Venue Pro 8 dajemo za nedostatak HDMI‑a. Ovaj format uređaja je idealan za prezentacije, za šta ga i sami koristimo. Iako je korišćenje WiDi i Miracast bežične veze do televizora ili projektora jednostavno, ovaj način prezentovanja nije uvek dobra opcija zbog manjeg ili većeg kašnjenja pri prikazu. Iako smo prijatno iznenađeni ovim uređajem, tek treba da sačekamo iskustvo i konkretne primene koje će pokazati vreme. Cela klasa 8“ Windows tableta je nova. Letos je predstavljen prvi 8“ Windows tablet Acer Iconia W3 kome kritike nisu bile baš naklonjene, uz zamerke na ekran, perfomanse, ali i kvalitet. Ipak, to je bio uređaj koji je probio led. Sada, uz Intel Bay Trail procesor koji donosi odlične performanse stiže nekoliko 8“ modela koji obećavaju, kao što su Acer Iconia W4, Lenovo Miix 2, Toshiba Encore i drugi. Svi su sličnih karakteristika i cene kao Dell Venue Pro 8, pa ostaje da se vidi kako će tržište prihvatiti ove nove uređaje. Prvi utisak je više nego povoljan.



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter