GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #205 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Nova P-serija: suštinski različita
Bojan Milosavljević
Profesionalni displeji nove NEC P-serije stižu sa mnoštvom poboljšanih karakteristika, ali i sa novim funkcionalnostima. Da vidimo šta nude P403, P463, P553, P703 i P801, monitori s dijagonalama ekrana od 40" do 80".
- PC #205 (Decembar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Nova P-serija: suštinski različita

Do sada smo vam predstavili brojne modele profesionalnih NEC ekrana, a svaka serija je donela nešto novo. Bolje karakteristike određuju vrednost uređaja, ali takve stvari nisu uvek očigledne za onoga ko samo gleda u ekran – mušteriji u tržnom centru ne znači puno to što novi monitor troši manje energije. Nova P‑serija ne donosi samo mnoštvo novih i poboljšanih funkcija, već i neke suštinski nove detalje koji ne mogu da prođu nezapaženo.

P‑seriju čine profesionalni javni ekrani koji su namenjeni za tzv. signage, odnosno za obraćanje posetiocima i skretanje pažnje u tržnim centrima i sličnim maloprodajnim objektima, ali se koriste i u kontrolnim sobama, za prikaz informacija o letovima na aerodromima, kao i u raznim procesima industrijske proizvodnje. Seriju čine modeli P403, P463, P553, P703 i P801, s dijagonalama ekrana od 40“ do 80“ (prve dve cifre označavaju dijagonalu ekrana, a poslednja generaciju monitora).

Interesantna nova funkcija na ovim monitorima je senzor ljudskog prisustva, koji pokreće željenu akciju kada detektuje da je neko stao ispred ekrana. Senzorom se može pokrenuti promena aktivnog ulaza, pa tako na ekranu može da stoji jedan sadržaj, a da se, kada mu neko priđe, pokrene prikaz nekog drugog video‑materijala, čime se dobija interaktivnost. Takođe, može se konfigurisati tako da aktivira promenu osvetljaja, pa ekran može da bude zatamnjen ili potpuno crn dok nema nikoga u blizini kako bi se uštedela energija, ili se senzorom može pokrenuti pojačavanje tona da preglasan zvuk ne bi stalno uznemiravao sve prisutne. Ovaj senzor je eksterni i može se postaviti u bilo koji položaj.

(kliknite za veću sliku)

NFC (Near Field Communication) je tehnologija koju koriste smart telefoni, tableti i drugi prenosivi uređaji kako bi komunicirali s pasivnim prijemnicima (tzv. NFC tagovi koji se napajaju poljem koje potiče od predajnika). Ekrani NEC P‑serije podržavaju NFC komunikaciju, a proizvođač nudi i besplatnu Android aplikaciju za podešavanje konfiguracije displeja. Budući da su tagovi pasivni, monitor čak ne mora ni da bude priključen na napajanje, što pojednostavljuje posao pri velikim instalacijama, jer se jednom podešeni parametri mogu učitati u mnogo monitora za veoma kratko vreme. Takođe, na ovaj način se mogu elektronski očitati različiti parametri uređaja kao što su serijski broj ili log‑fajl.

Monitori P‑serije se mogu ulančavati (povezivati u niz) preko DisplayPort i Ethernet interfejsa, pri čemu Ethernet kabl služi i za prenos drugih kontrolnih signala kao što su RS‑232 i daljinska IC komanda s prvog monitora na sve ostale: na primer, IC komanda upućena prvom monitoru biće prosleđena svima u lancu preko mrežne konekcije. Monitori imaju integrisani dvoportni Ethernet svič koji dodatno utiče na smanjenje broja kablova i pojednostavljenje velikih instalacija. Dodatni moduli koji se po potrebi instaliraju u OPS slot, a koriste mrežnu komunikaciju (kao što je OPS PC računar), mogu se povezati preko ovog dvoportnog sviča na isti Ethernet kabl preko koga su umreženi displeji, pa nema potrebe za zasebnom mrežnom konekcijom. Još jedna interesantna novost kod displeja iz NEC P‑serije jeste Auto Tile Matrix opcija koja omogućuje automatsko postavljanje video‑wall konfiguracija: nakon što se monitori povežu u lanac, potrebno je samo u meniju prvog monitora odabrati broj horizontalnih i vertikalnih monitora i video‑wall se automatski konfiguriše.

Monitori P‑serije su opremljeni svim uobičajenim interfejsima, a pored OPS slota za Slot‑In PC, HD‑SDI modula, WiDi i različite plejera, oni imaju i slotove za proširenje u koje se instaliraju analogni ili digitalni interfejsi, čime korisnik dobija gotovo neograničene mogućnosti za povezivanje.

Korisne adrese:

DEKADAS
http://www.dekadas.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #205
preview
Aktivno praćenje
Bojan Milosavljević


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter