GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #206 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Zabravljeni SSD
Miloš Stamenković
SSD diskovi preuzimaju primat, pa je vreme da se, sem brzine, povede računa i o bezbednosti podataka. Isprobali smo Integral Crypto SSD.
- PC #206 (Januar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Zabravljeni SSD

(kliknite za veću sliku)

SSD uređaji su se razvijali poslednjih godina isključivo u pravcu povećanja performansi i kapaciteta, uz redukciju cene NAND čipova. Stvar se dobro razvija, pa je danas nemoguće zamisliti iole jači računar bez SSD diska, barem u ulozi sistemskog diska. Kompanija Integral smatrala je da SSD tehnologija ima prostora za unapređenje i u pravcu bezbednosti podataka. Enkripcija podataka je dugo aktuelna i kao opcija postoji za sve korisnike ukoliko procene da im je neophodno povećanje nivoa sigurnosti fajlova s kojima rade. Znajući da softverski sistemi za enkripciju imaju određena ograničenja, uvek je bolje rešenje da se zaštita premesti na hardverski nivo, gde će svaki fajl biti šifrovan i zaštićen, bez uticaja operativnog sistema.

Hardversko šifrovanje

Integral Crypto serija uređaja nudi mogućnost da se podaci šifruju na hardverskom nivou, a na raspolaganju su SSD i klasični flash formati. Crypto SSD koji smo imali na testu je kapaciteta 128 GB, a uz njega dolazi poseban USB disk na kojem se nalazi softver za podešavanje.

Karakteristike
(kliknite za veću sliku)

Procedura za instalaciju nije komplikovana, pa kada se Crypto SSD poveže na standardni način, pri boot sekvenci matične ploče korisniku će biti ponuđena mogućnost da uđe u Setup diska i podesi parametre za pristup. Na raspolaganju su dva nivoa pristupa, administratorski i korisnički, a sistem će pitati za šifru svaki put kada se startuje računar. Ako računar u ode u sleep ili hibernate mod, šifra neće biti ponovo zatražena, što može biti mana. Zbog toga je važno da se računar (notebook) uvek isključi ukoliko se ne koristi određeno vreme.

Nakon instalacije operativnog sistema, po potrebi instalirate i softver priložen na USB disku i – počinjete s radom. Odlučite da li želite single ili dual mod, odnosno režim sa admin i user šifrom, ili samo jedinstvena master šifra. Pri ovom podešavanju treba odrediti koliko će se pokušaja dozvoliti za unošenje ispravne šifre. Ukoliko korisnik u user modu premaši definisani broj, neće moći da pristupi disku, a admin kasnije ima mogućnost da tu zaboravljenu šifru promeni i da korisniku ponovo omogući pristup. Ukoliko se zaboravi master šifra i dostigne broj definisanih pokušaja, sadržaj diska će automatski biti obrisan. Nakon toga moguće je opet podesiti šifru, ali su podaci s diska nestali, pa zbog toga pri postavljanju šifri treba obratiti maksimalnu pažnju.

Sistem enkripcije radi na hardverskom nivou, što znači da se unutar Crypto SSD uređaja nalazi poseban čip koji obavlja taj proces, i to po najsigurnijem aktuelnom standardu (256‑bit AES). Podaci su, dakle, veoma sigurni, uz nadu da se na njih neće baš nameriti NSA timovi.

Koliko je brz

Performanse Crypto SSD‑a su slabije od drugih standardnih SSD uređaja, što je i logično, jer podaci prolaze kroz proces šifrovanja i dešifrovanja. Kako Crypto SSD ima SATA 6 Gb/s kontroler i aktuelnu generaciju NAND čipova, te razlike nisu velike. Maksimalna brzina koju Crypto SSD ostvaruje pri čitanju velikih fajlova je oko 430 MB/s, dok performanse mogu da padnu na oko 40 MB/s pri radu s većim brojem veoma malih fajlova. Opet, Crypto SSD je nešto sporiji pri upisu podataka od vodećih SSD diskova zbog dodatne obrade podataka pre upisa. Kada na ove nešto slabije performanse dodamo cenu, koja je znatno veća od standardnih SATA 6 Gb/s modela istog kapaciteta, jasno je da Crypto SSD ima veoma precizno definisanu ciljnu grupu korisnika. Ukoliko vam je bezbednost podataka od esencijalnog značaja, cena Crypto SSD se lako opravdava vrednošću podataka koji se osiguravaju.

Korisne adrese:

ATS Serbia
http://www.ats-serbia.com



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter