Mnogi će reći da fiksna telefonija predstavlja prošlost, a mobilna sadašnjost i budućnost, ali svi i dalje imamo fiksni telefon i ne bismo ga se tek tako lišili. A opet, koliko puta ste se pitali zašto morate da od kauča do stola nosite fiksni i mobilni aparat - zašto jedan ne bi bio dovoljan? Panasonic KX-PRW120E rešava problem na elegantan način, primenom kućne Wi... «pročitajte više»
- PC #206 (Januar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Branislav Bubanja
Prestigio tableti napreduju, približavajući se snazi računara, uz sve veće dijagonale ekrana i više rezolucije. Isprobali smo modele Quantum 7.85 i Quantum 9.7.
preview
Voja Gašić
Nakon desktop-a, mobilnih računara i tableta, stigli su i Lenovo smartfoni. Varijanti ima dosta, a našu pažnju je privukao premijum model K900.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Niski start i visoki standardi
Milovan Matijević
U kriznim godinama ni domaćoj ICT industriji ne cvetaju ruže. Analizirali smo statističke pokazatelje, s posebnim osvrtom na ulogu države u oblasti koja se, barem na rečima, uvek proglašava strateškim prioritetom.
nopreview
Novogodišnja alegorija
Jovana Vukić
Stiže nam još jedna Nova godina, pod novom vlašću ali u istoj Srbiji, sa novim pametnim telefonima, starim prijateljstvima, novim ljubavima i starim greškama. Neki će donositi važne životne odluke, a neki ćemo i dalje po starom, usred leta ili bitnog sastanka odlučiti da je baš tada vreme za nešto novo.
nopreview
Vesti
Jovana Milićević
nopreview
Finale u Zaječaru
Jovana Milićević
Posetom Zaječaru završeno je putešestvije Telenor Smart karavana - krenuli smo još u martu, posetili gradove uz auto-put od Novog Sada do Vranja, a onda svakog meseca obilazili po jedan od gradova Srbije, u potrazi za još efikasnijom Pametnom mrežom... i ponekom nagradom.
nopreview
Cyber pogled na 2013. godinu
Branislav Bubanja
Dok odbrojavamo poslednje dane 2013, naši urednici su napravili listu IT proizvoda koji su obeležili godinu. Većinu njih smo sa zadovoljstvom testirali u našoj Redakciji, ali nažalost ima i proizvoda koji nikada nisu oficijelno došli na naše tržište... a nestrpljivo ih očekujemo.
nopreview
Sony PlayStation 4
Vladimir Pisodorov
Nova generacija konzola znači da su ponovo sve karte u igri. Na naše tržište je prvi stigao Sony PlayStation 4, pa da vidimo da li on zaslužuje epitet favorita i da li je zaista izrađen bez kompromisa.
nopreview
Prestigio Windows tablet
Pavle Peković
"Veliki" Windows 8.1 je sve češće raspoloživ i na tabletima, pod povoljnim uslovima. Prestigio je pripremio model Visconte, veoma upotrebljiv kako u kući ili firmi, tako i na putu.
nopreview
Čisto uzbuđenje
Branislav Bubanja
Kada se proizvod nazove Excite Pure, jasno je da se radi o nečem posebnom. O tome govore i specifikacije novog Toshiba AT10-A tableta.
nopreview
Kad HD nije dovoljan
Žarko Gojković
Zašto bi Apple jedini nudio retina ekrane? Mađarski WayteQ ima novi adut - XTAB 100 QCR, koga osim ekrana krasi i snažna kombinacija procesora i grafičkog čipa.
nopreview
Firefox telefon
Andrija Ćeranić
Smartfon jeftiniji od ostalih? Alcatel One Touch Fire nije samo to - on dolazi sa novim operativnim sistemom otvorenog koda koji se zove Firefox.
nopreview
Desetobitni NEC monitori
Bojan Milosavljević
Ekrani sa 10-bitnom rezolucijom boja (standardna rezolucija je 8-bitna) koriste se u medicini, za zahtevne korporativne aplikacije i kod grafičkih profesionalaca. NEC nudi nekoliko novih modela sa 10-bitnim panelima: PA242W, PA272W i PA302W.
nopreview
Buffalo za kuću i kancelariju
Bojan Milosavljević
Kompanija Buffalo je poznata po proizvodima za skladištenje velikih količina podataka, namenjenim za različite segmente tržišta. Predstavljamo Link Station 421e, mali storage server s dva hard-diska.
preview
Boris Stanojević
Dolazak hladnih dana nekada je najavljivao periode planske restrikcije struje. To vreme je srećom za nama, ali potrebe za neprekidnim napajanjem nisu, a Eaton se već afirmisao kao konstruktor kvalitetnih i snažnih UPS-ova.
nopreview
Corto Android Media Player
Branislav Bubanja
Android medija plejera je sve više u ponudi, što nije neobično s obzirom na njihove prednosti u odnosu na DVD i Blu-ray plejere. Sada je pred nama Corto AMPC-200 koji donosi nekoliko interesantnih noviteta.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Qihoo (ći-hu) 360 Internet Security, O&O Defrag, Ashampoo Snap i Poet.
nopreview
Dome, pametni dome
Aleksandra Cvjetić, Andrijana Maksimović
Moderan dom ne mora nužno biti skup i ne podrazumeva gomilu majstora koji štemuju zidove i razvlače kablove po plafonima ili ispod tepiha. Evo nekoliko simpatičnih gadžeta koji će pomoći u uređenju doma, a možda vam dati i neku ideju za praznične poklone.
nopreview
Integrisana celina
Miloš Stamenković
Razvoj FM platforme i APU koncepta polako napreduje, pa stiže nova generacija ploča sa A88X čipsetom. Eto prilike da, uz moćan CPU i GPU u jednom efikasnom paketu, uštedite pri sastavljanju novog računara. Testirali smo Gigabyte G1.Sniper A88X ploču.
preview
Miloš Stamenković
SSD diskovi preuzimaju primat, pa je vreme da se, sem brzine, povede računa i o bezbednosti podataka. Isprobali smo Integral Crypto SSD.
preview
Kristijan Lazić
Bezbednosti informacionog sistema može se pristupiti na dva načina: prvi je "valjda se ništa neće desiti", dok drugi podrazumeva pažljivo planiranje i realizaciju različitih bezbednosnih komponenti. Svi znamo koji od tih pristupa vodi ka uspehu.
nopreview
Oprez najbolje štiti
Milan Bašić
Jedna od najisplativijih kriminalnih aktivnosti na globalnom nivou je krađa poverljivih podataka iz informacionih sistema, a organizovani kriminal sve više investira u ovaj vid "industrije". Jedini način da zaštite sebe i svoju firmu je oprez, praćen odgovarajućim znanjem.
nopreview
ESET: Korak ispred pretnji
Kristijan Lazić
U ponudi bezbednosnih rešenja za narednu godinu važne adute je prikazala kompanija ESET. Da vidimo šta popularni NOD32 Antivirus nudi u verziji 7.
nopreview
GData za mala i srednja preduzeća
Kristijan Lazić
U vremenu kada se pažnja posvećuje svakom trošku, od bezbednosnog paketa se očekuje da, osim vrhunskih performansi, bude jednostavan za upotrebu i lak za održavanje. Upravo navedene osobine predstavljau adut nove verzije GData paketa za mala i srednja preduzeća.
nopreview
Pametna zamena TMG-a
Kristijan Lazić
Korisnici Microsoft Forefront Threat Management Gateway-a (Forefront TMG) tj. Microsoft ISA servera, kako se nazivao u u prethodnim izdanjima, obradovaće se činjenici da na tržištu postoji adekvatna zamena - Sophos je objavio Unified Threat Management (UTM).
nopreview
Sajtovi pod zaštitom
Vladimir Vučinić
Zaštitili ste svoj računar i firminu mrežu, ali kako stoji stvar sa Web sajtom? Tu su mogućnosti napada najveće, a o zaštiti se mnogo i ne razmišlja. Symantec nudi rešenja koja vredi proučiti.
preview
Nebojša Vasiljević
Svi se slažu da decu treba informatički opismenjavati, ali na pitanje da li to podrazumeva i programersku pismenost dobićemo različite odgovore. Dinamičan razvoj informacionih tehnologija stalno menja naše poglede na mnoga pitanja, a u godini koja se upravo završava pokrenute su brojne inicijative, ideje i inovativna rešenja usmerena ka omasovljavanju učenja programiranja i računarskih nauka.
nopreview
Imam firmu, želim domen
Pavle Peković
U PC#204 smo videli kako uz minimalne troškove možete imati e-mail adrese za članove porodice na svom in.rs domenu, koristeći besplatni outlook.com. Za firme priča je za nijansu komplikovanija: da vidimo kako napraviti osnovni Web sajt i koristiti e-mail na sopstvenom .rs domenu, uz popularne cloud servise iz Office 365 ponude.
nopreview
Koliko žive hard-diskovi
Bojan Stanojević
Najveću vrednost u računaru čine vaši podaci a svi znamo šta se s njima događa ako otkaže hard-disk. Redovnom zamenom diskova otkaze možemo preduprediti, ali kada je pravo vreme za zamenu? Pogledajmo rezultate analiza o životnom veku današnjih diskova.
nopreview
Vaša mobilna platforma
Miloš Stamenković
Razvoj mobilnih platformi tokom poslednjih deset godina bio je toliko brz da klasičan desktop računar postepeno prestaje da bude potreban. Šta su nam zapravo ponudili prenosivi računari i kako da opremimo svoj savršeni notebook?
nopreview
DD-WRT na ulazu u mrežu
Jovan Mirović
Niste zadovoljni onim što može da ponudi vaš jeftini kućni ili kompanijski ruter, a ipak ne biste da ulažete u neki složeniji uređaj ove vrste? Možda postoji i međurešenje: zamenite firmver vašeg rutera DD-WRT programom.
preview
Miljan Jovanović
Snagu smartfonu daju aplikacije za njega. Preporučujemo vam ono što i sami koristimo - naučićete da primenite svoj Android telefon na načine o kojima do sada niste ni razmišljali, a pri tom ćete se dobro zabaviti.
nopreview
Ispod radara
Stevan Josimović
Afera globalnog prisluškivanja se ne smiruje. Da li će pritisak javnosti suzbiti legislativu koja omogućava globalno prisluškivanje? Dok se to ne desi, nismo sasvim bespomoćni...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
preview
Vesna Milošević
Severni i Južni pol su mnogo više od vrha i dna globusa. planeti. Godine istraživanja i truda naučnika otkrile su mnoge misterije ovih predela, ali hladna prostranstva skrivaju još mnogo tajni. Posetili smo svet večitog leda putem svetske Mreže i saznali razne zanimljivosti.
nopreview
Spremno u Novu godinu
Milan Bašić
Noviteti u AB Soft ERP-u, prilagođenje zakonskoj regulativi i puna primena modernih tehnologija obeležili su ovogodišnji susret AB Soft-ovih korisnika u Beogradu.
nopreview
Digitalni Skadar na Bojani
Nebojša Prijić
Dugo najavljivani proces prelaska sa analognog na digitalni televizijski signal konačno je započet. On će uticati na standard prikaza slike i tona na TV prijemnicima, ali i na širenje usluga mobilne tehnologije i broadband-a. Da, imaćemo i nekih troškova za nove televizore ili barem adaptere.
preview
Dejan Ristanović
Nekada su ljudi, da bi pronašli neku informaciju, išli u biblioteku. Danas istim poslom idemo na Internet, ali ponekad ni na njemu nije lako naći nešto što nam je u biblioteci stajalo ispred nosa?
nopreview
Kompjuter u kućnoj radinosti
Voja Antonić
Pre 30 godina, u januaru 1984. godine, naša kompjuterska revolucija počela je samogradnjom računara Galaksija, kao što je kompjuterska revolucija u svetu počela januara 1975, samogradnjom Altair-a 8800. Ljudi su računare pravili i pre toga... i to nekoliko decenija pre toga!
nopreview
Odabrani bajtovi
Ladislav Struharik
Windows Sticky Notes; Gde je Windows File Recovery?; Izgubljene bibiloteke; Produžite probni period Office-a; Monogram u Word-u; Workday funkcija u Excel-u; Kopiranje naglašenog teksta; Nedelje u Excel-u; Poređenje tabela.
nopreview
Vedra strana
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter