GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #206 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
I Lenovo u mobilnom društvu
Voja Gašić
Nakon desktop-a, mobilnih računara i tableta, stigli su i Lenovo smartfoni. Varijanti ima dosta, a našu pažnju je privukao premijum model K900.
- PC #206 (Januar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

I Lenovo u mobilnom društvu

(kliknite za veću sliku)

Kako Lenovo zamišlja vrhunski telefon? Lenovo proizvodni program proistekao je iz IBM kuhinje (IBM je kompaniji Lenovo prodao čitavu svoju PC proizvodnju), pa su i PC uređaji nasledili neke lepe osobine IBM PC računara. Kada su u pitanju tableti i smartfoni, Lenovo nije mogao da nasledi IBM‑ove koncepte, jednostavno zato što IBM takvu opremu nije ni pravio. Lenovo razvoj ipak sledi neke utabane staze, barem kad su u pitanju osnovni koncepti i model K900.

Već na prvi pogled primetićete solidnu izradu i lepo kućište od brušenog aluminijuma s naglašenim uglovima, što Lenovo naziva unobody design. S dijagonalom ekrana od 5,5“, koja već dobro zalazi u sferu fableta, K900 je prilično tanak (6,9 mm) i lak (162 grama). Lako se koristi jednom rukom, osim tastera za uključivanje koji je suviše pri vrhu telefona pa ćete ga često prihvatiti i drugom rukom, više iz straha da ne ispustite telefon nego iz realne potrebe. Ističemo i kvalitet ekrana: radi se o IPS LCD tehnologiji sa odličnim odzivom boja i vidljivošću iz raznih uglova, a Full HD rezolucija obezbeđuje visoku oštrinu teksta i mnogo detalja kad gledate fotografije i video.

Uređaj pokreće relativno novi model Intel Atom Z2580 (Q3 2013) sa ugrađenom HT (hyper‑threading) tehnologijom, na 2 GHz, pa ga svi programi „vide“ kao četvorojezgarni procesor.

Karakteristike
(kliknite za veću sliku)

Procesor ima dosta snage i uzoran multitasking, pa su rezultati koje pokazuju testovi na visokom nivou – uz ogradu da K900 ipak poklekne kada se pokrenu premijum igre, pogotovo intenzivan 3D s velikim teksturama. Krivac za to je pre svega grafička podrška koju predstavlja PowerVR SGX 544 MP2 na 533 MHz. Već nekoliko puta smo konstatovali da ovaj integrisani GPU kao deo Intel‑ovog mobilnog rešenja nije na nivou procesora. Međutim, PowerVR je u celoj generaciji Cloverview mobilnih procesora iz Intel‑a koja s primenjenom 32 nm litografijom u izradi otprilike odgovara Sandy Bridge generaciji procesora za PC‑je. Intel je već krenuo s 22 nm proizvodnim procesom (Valleyview generacija), koji smo videli u tabletu Dell Venue 8 Pro (PC #205) – tamo procesor pokreće „punokrvni“ Windows čak i na mnogo manjem radnom taktu od onoga na kom radi K900. Lenovo će sigurno predstaviti i premijum model s novom Intel Gen 7 grafikom, ali za razvoj je potrebno neko vreme.

Daleko od toga da će vam brzina nedostajati, a njen učinak najblagotvornije se oseti u multimediji, fotografisanju i snimanju video‑zapisa. Uostalom, poredili smo ga sa ostalim vrhunskim modelima, što znači da tamo i spada. Ako se ima u vidu i nešto niža cena modela K900, onda mu se može i oprostiti ovaj mali 3D zaostatak.

(kliknite za veću sliku)

K900 je opremljen s 2 GB RAM‑a, a na raspolaganju su verzije s 16 ili 32 GB flash memorije. Ako spadate u zaljubljenike u fotografiju i snimatelje filmova, dobro promislite koja vam je verzija potrebna, pošto microSD slot za proširenje ne postoji. Ako nemate skuplji postpaid paket koji fotografije i video odmah šalje u cloud, u raspoloživih 11 GB (od 16) neće stati baš mnogo, pošto glavna kamera ima rezoluciju od čak 13 Mp. Web kamera rezolucije 2 Mp omogućava HD video‑komunikaciju; softver za snimanje je veoma lak za korišćenje, a ipak veoma dobar. Na raspolaganju su brojne opcije, od izoštravanja na dodir, preko intervalnog snimanja, do snimanja fotografija za vreme snimanja videa.

Operativni sistem je Android 4.2.1, a dodaci su raspoloživi u obliku Le Phone nadogradnje koja obiluje kozmetičkim dodacima poput ogromnog izbora animacija, pa do veoma korisnih alatki i podešavanja za koje ćete se (s pravom) pitati zašto nisu standardni deo Android‑a. Kad se sve sabere, Lenovo K900 je ozbiljan kandidat za one koji žele veliki i brz smartfon premijum klase i umerene cene.

Korisne adrese:

Win Win
http://www.winwin.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #206
preview
Eaton i pet elipsi
Boris Stanojević



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter