GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #206 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Eaton i pet elipsi
Boris Stanojević
Dolazak hladnih dana nekada je najavljivao periode planske restrikcije struje. To vreme je srećom za nama, ali potrebe za neprekidnim napajanjem nisu, a Eaton se već afirmisao kao konstruktor kvalitetnih i snažnih UPS-ova.
- PC #206 (Januar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Eaton i pet elipsi

(kliknite za veću sliku)

Naše sve veće oslanjanje na moderne tehnologije i električne uređaje vodi potrebi da tu opremu, a posebno podatke, kvalitetno zaštitimo. Eaton je ponudio neke novitete na tom polju, a našu pažnju su privukli 5SC modeli iz serije 5, ali i Ellipse Pro modeli prilagođeni kućnim korisnicima. Tu su i modeli iz serije 9, tačnije 9PX, koji su više namenjeni data centrima ili filijalama, ali i svima koji žele snagu i sigurnost online uređaja. Pre nego što počnemo sa analizom, reći ćemo da 3 na početku oznake karakteriše osnovne, stand‑by modele, petica označava line interactive, a devetka na početku imena online uređaje.

Počnimo od Ellipse Pro modela koji je zbog dimenzija i snage najprikladniji za kućne korisnike. Ovaj line interactive može da koriguje napon bez angažovanja baterija, što implicira dugotrajnost ispravke napona. Karakteriše ga postojanje utičnica koje su samo zaštita od kraćih anomalija napajanja (surge protection), obično namenjene periferijama. A u skladu sa ekološkim trendom, te utičnice se, baš kao i neke od baterijski štićenih, gase kad se isključi master potrošač. Drugim rečima, kada se ugasi računar koji je na master utičnici, gase se i periferije da ne bi nepotrebno trošile energiju u stand‑by režimu rada. Nekome će se učiniti da je to preterivanje, pošto uređaji u stand‑by režimu troše jako malo energije, ali i sasvim male uštede, kada se pomnože sa velikim brojem korisnika, daju značajne rezultate.

Karakteristike
(kliknite za veću sliku)

Veća dva modela kapaciteta 1200 i 1600 VA imaju čitav niz tih štićenih utičnica odozgo, tako da zamenjuju produžni kabl, koji je još i podignut pa se ne mučite kada ukopčavate potrošače u njega. Manji modeli kapaciteta 650 i 850 VA imaju po jednu utičnicu, pa možete da priključite jedan potrošač... Ili jedan produžni kabl. Utičnice za zaštitu telefonske veze ili mrežnog kabla od prenapona su važne ako kabl ima spoljni put, jer grom nije mnogo izbirljiv po pitanju mesta udara. Pozadi je i priključak za USB za vezu sa kompjuterom, čime je moguće koristiti softver za nadgledanje i podešavanje UPS‑a. Displej pruža podatke o stanju ulaznog napona, opterećenju i indikacije stanja baterija i trenutnog režima rada, ali i pruža pomoć prilikom osnovnog setovanje uređaja bez priključenja kompjutera. Obzirom na vitku liniju uređaja i raspored utičnica lako ga je smestiti u tesno radno okruženje, te je zanimljiv i kao backup napajanje za kase u prodavnicama.

5SC pripada srednjoj liniji UPS‑ova, a S u oznaci znači da se radi o Superior proizvodu, koji je između Essential i Premier – zlatna sredina. Ovaj line interactive UPS poseduje neku vrstu auto‑trafoa kojim reguliše izlazni napon bez prelaska u baterijski režim. Ulazni napon može biti u granicama od 184 do 276 volti bez bojazni da će se baterija isprazniti. Broj priključaka zavisi od podmodela – 4, 6 ili 8 priključaka, što je sasvim dovoljno za UPS snage od 500 do 1500 VA. Sa prednje strane je displej, a preciznija podešavanja su dostupna preko softvera, kao i monitoring rada, za šta je zadužena USB ili RS‑232 veza koja nikako da ode u penziju. Softver prati i ekološke parametre rada, koji mogu doneti i uštede pored dobrog osećaja zbog brige o okolini.

(kliknite za veću sliku)

Kod on‑line UPS‑ova iz serije 9 potrošač je uvek napajan preko invertera, praktično radi na baterije koje se stalno pune. Potpuna zaštita je ostvarena jer ništa od smetnji ne može proći, pošto 220 V (ili već koju vrednost podesite) generiše UPS. Snaga ovih modela varira od 5 do 11 kVA, što znači da su namenjeni napajanju servera, manjih data centara ili mrežne opreme. Ovi uređaji imaju mogućnost međusobnog spajanja, kao i dodavanja baterijskih modula čime se povećava redundantnost sistema i produžava autonomija baterijskog rada. Uređaji se često koriste i u medicini ili manjim postrojenjima za sprečavnja prekida proizvodnje. Predviđeni su za montažu u rack i poseduju dve grupe izlaza koji su programibilni. Za komunikaciju sa kompjuterom koristi se USB ili RS‑232, a softver može da radi i u potpuno virtuelizovanom okruženju kao što je VMware vCenter, Microsoft HyperV, Citrix XEN ili Red Hat KVM. Izdvaja ih energetska efikasnost koja je 95% i penje se na 98% ako je ulazni napon odličnog kvaliteta, kao i izlazni faktor snage od 0.9. Ovime se postižu i uštede u novcu a ne samo briga o ekologiji, koja kod Eaton‑a nije samo deklarativna. Zajednička za sve EATON UPS‑ove je briga o baterijama, njihovo nadgledanje i kondicioniranje, čime se štedi kroz duži vek trajanja baterija, ali i postiže bolja pouzdanost rada. Ako tome dodate i tradiciju i ugled firme, videćete da se radi o kvalitetnim proizvodima koje treba ozbiljno uzeti u razmatranje.

Korisne adrese:

EATON
http://www.eaton.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #206
preview
Zabravljeni SSD
Miloš Stamenković



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter