GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #206 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Smartfon u mreži fiksne telefonije
Dejan Ristanović
Mnogi će reći da fiksna telefonija predstavlja prošlost, a mobilna sadašnjost i budućnost, ali svi i dalje imamo fiksni telefon i ne bismo ga se tek tako lišili. A opet, koliko puta ste se pitali zašto morate da od kauča do stola nosite fiksni i mobilni aparat - zašto jedan ne bi bio dovoljan? Panasonic KX-PRW120E rešava problem na elegantan način, primenom kućne WiFi mreže.
- PC #206 (Januar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Smartfon u mreži fiksne telefonije

(kliknite za veću sliku)

DECT telefoni su, barem u kućnim uslovima, vrh fiksne telefonije – prave mogućnosti su pokazali na ISDN linijama ali su, dok ISDN izumire, itekako upotrebljivi i na analognim linijama. Ideja je da imate bazu koju povezujete na telefonsku liniju i slušalice koje bežično komuniciraju sa bazom. Slušalica može da bude više, postavićete ih u raznim sobama, nositi po kući i telefonirati sa bilo koje od njih, kako vam kada odgovara. Bonus je mogućnost da (besplatno) telefonirate sa jedne slušalice na drugu, da prebacujete pozive ukućanima, da sistem koristite kao bejbi monitor... Kada je došao mobilni telefon, počeli ste da nosite njega sa sobom, a fiksna slušalica je bila višak – zašto mobilni telefon ne bi mogao da bude (i) još jedna DECT slušalica? Panasonic je našao način za to, oslanjajući se na kućni WiFi.

Neobičan oblik...

KX‑PRW110E je neobična slušalica koja se u bazu ne umeće u uobičajenom blago zakošenom vertikalnom položaju, već stoji gotovo horizontalno, na postolju koje je iskorišćeno i kao spikerfon. Kada se malo naviknete, shvatićete da je taj položaj pogodniji od klasičnog, jer bolje vidite ekran dok stojite, a i manja je verovatnoća da ćete srušiti slušalicu dok nešto premeštate po stolu. Kolor ekran je veličanstven, grafika i animacija su atraktivne, ali tastatura nije sjajna – soft tasteri pružaju neki „membranski utisak“ pri kucanju, a i četvorosmernu klackalicu ne pogodite uvek onako kako ste želeli. Softver je prilično uobičajen za ovakvu vrstu uređaja – unosite brojeve u imenik, lako ih pronalazite, zovete, upravljate pozivima prosleđujući ih na druge slušalice u sistemu...

Podešavanja obuhvataju izbor iz ogromne palete zvona, razne pozadine i boje ekrana i, što je posebno zgodno, dobro realizovan noćni režim koji se može uključivati automatski i ručno, uz precizno podešavanje ponašanja sistema kada vas neko zove dok spavate. Malo nas je iznenadio demo mod koji se uključivao, prikazujući razne operacije na telefonu koje su uključivale i povremene zvuke – to se nije dalo isključiti nikakvim utišavanjem ili noćnim režimom. Najzad smo u uputstvu pročitali da se demo mod isključuje priključivanjem na telefonsku liniju, shvativši da je vreme za pravi test.

...i neobična funkcija

Uključivanje telefona u kućnu WiFi mrežu je relativno jednostavno, čim naučite da kucate mala slova u lozinci umesto podrazumevanih velikih. Iznenadilo nas je što telefon od WiFi rutera nije preuzeo vreme, ali možda će to doći u nekoj sledećoj verziji firmvera – do tada smo zadali datum i vreme ručno. Onda smo na HTC One instalirali aplikaciju Smartphone Connect sa Google Play‑a (postoji i verzija za iPhone), startovali program i registrovali telefon kao još jednu slušalicu i... to je bilo sve. Dok god je aplikacija na mobilnom aktivna i dokle god kućna WiFi mreža funkcioniše, mobilni telefon zvoni kao još jedna slušalica u DECT sistemu. Na njemu možete primiti poziv ili zvati, možete komunicirati sa drugim Panasonic slušalicama i prenositi pozive sa njih. U mrežu možete da uključite više mobilnih telefona, a jedino ograničenje je da nema internih poziva sa mobilnog na mobilni – kod intercom komunikacije na barem jednom kraju mora da bude neka od DECT slušalica.

Malo smo se pomučili sa telefonskim imenikom mobilnog telefona, pošto je zvanje brojeva nalik na 0112765533 zbunjivalo telefonski sistem, ali se pokazalo da se problem rešava zadavanjem prefiksa za pozive. Nismo rešili baš sve probleme, pošto su u našem imeniku neki brojevi unošeni sa prefiksom 011 a drugi sa +38111, ali bi se uz još malo truda i to dovelo u red. Rezultat je sjajan hibrid fiksne mreže i mobilne opreme koji toplo preporučujemo – KX‑PRW110E je odlična kupovina, a ako vam je potrebna i telefonska sekretarica, preporučujemo modem KX‑PRW120E.

Korisne adrese:

Roaming
http://www.roaming.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #206
preview
Quantum of Prestigio
Branislav Bubanja


Asusplus

BIZIT 2024

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter