GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #206 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Quantum of Prestigio
Branislav Bubanja
Prestigio tableti napreduju, približavajući se snazi računara, uz sve veće dijagonale ekrana i više rezolucije. Isprobali smo modele Quantum 7.85 i Quantum 9.7.
- PC #206 (Januar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Quantum of Prestigio

(kliknite za veću sliku)

Parafraza imena poznatog filma o Džejmsu Bondu samo je još jedna asocijacija na Prestigio krilaticu za ove modele: A secret agent gadget. I zaista, pored MultiPad 4 Quantum 10.1 koji smo predstavili, Prestigio je pripremio još dva modela u istoj seriji, Quantum 7.85 i Quantum 9.7, koji su doneli neke neočekivane novitete u stilu gadžeta tajnog agenta 007. Predstavićemo ih zajedno, naznačavajući razlike.

Osnovna karakteristika oba modela, kao i Quantum‑a 10.1, jeste brzina – to su najbrži Prestigio tableti, ali i tableti koji se po performansama nalaze u samom vrhu u svojim cenovnim kategorijama. Proizvođač se trudio da ovu seriju izdvoji od konkurencije, tako da je kućište napravljeno od aluminijuma, a uz tablete se u standardnom pakovanju dobijaju i kvalitetne zaštitne futrole.

Oba modela zasnovana su na Cortex A9 četvorojezgarnim procesorima frekvencije 1,6 GHz koji su upotpunjeni MALI‑400 MP grafičkim procesorima. Testovi su pokazali da se tableti nalaze u rangu sa Samsung Galaxy S3 telefonom. Quantum 7.85 ima IPS ekran dijagonale 7,85 inča i rezolucije 1024×768 piksela. Analogno, može da se zaključi da Quantum 9.7 ima IPS ekran dijagonale od 9,7 inča, ali teško da je iko mogao da očekuje prijatno iznenađenje u vidu rezolucije od čak 2048×1536 piksela. Prestigio je očito ciljao na dimenzije, rezolucije i izgled ekrana koji će se poklapati sa Apple iPad Mini i iPad tabletima. Ukoliko vam pomenute dijagonale ekrana na tabletu nisu dovoljne, slika se uz pomoć mini‑HDMI konektora može preneti na monitor ili televizor.

(kliknite za veću sliku)

Modeli se razlikuju u količini RAM‑a: manji ima 1 GB, a veći 2 GB memorije. Skladišna memorija je istog kapaciteta – 8 GB (od kojih je za skladištenje dostupno oko 6 GB), a proširiva je uz pomoć microSD kartice. Oba modela imaju i microUSB port sa OTG podrškom, kao i po dve kamere. Zadnja kamera im je ista (2 Mp), dok se prednje kamere razlikuju – manji model ima kameru rezolucije 0,3, a veći rezolucije 2 Mp. Autonomija im je slična: u nekom prosečnom radu, uz korišćenje WiFi konekcije, možete da očekujete oko četiri sata pre nego što se baterija isprazni. Da bi se to postiglo kod Quantum‑a 9.7, zbog velike dijagonale i rezolucije ekrana, bila je neophodna daleko jača baterija, pa je on dobio najsnažniji akumulator koji smo do sada videli u nekom tabletu – kapacitet je čitavih 8.000 mAh. Operativni sistem na oba modela je Android 4.2 Jelly Bean, s velikim brojem preinstaliranih aplikacija.

Karakteristike
(kliknite za veću sliku)

Manji model se na testu pokazao agilnijim i brže je odgovarao na komande. Pošto su CPU i GPU isti kod oba tableta, jasno je da kod manjeg modela oni imaju znatno manje posla oko pripreme prikaza, pa stoga i taj posao obavljaju brže. Drugim rečima, ukoliko vam je prioritet brzina, bolji izbor bio bi manji model 7.85. Veći model, s boljom rezolucijom, namenjen je korisnicima koji žele viši kvalitet slike, ali nauštrb nekog procenta performansi.

U odnosu na cenovni rang, oba modela nude više nego što smo očekivali. Prestigio s Quantum serijom nastavlja da napreduje: dobra segmentacija tržišta, široka lepeza proizvoda, kao i odlična procena potreba korisnika doveli su ga na mesto tržišnog lidera na polju tableta u Srbiji. I Quantum serija tableta zauzeće zapaženo mesto, ovog puta u segmentu tržišta koji se izdiže iznad prosečnog budžeta.

Korisne adrese:

Prestigio
http://www.prestigio.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #206
preview
I Lenovo u mobilnom društvu
Voja Gašić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter