GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #209 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Yoga za profesionalce
Bojan Stanojević
Kompanija Lenovo predstavila je drugu generaciju hibridnih laptopova Yoga. Spolja se ne razlikuje od prve generacije, ali u kućištu je nov hardver, a tu je i ekran ultravisoke rezolucije.
- PC #209 (April 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Yoga za profesionalce

Lenovo Yoga 2 Pro. Ekran: 13,3" 3200×1800 LED IPS * Procesor: Intel Core i5 4200U 1,6 GHz (2,6 GHz) * Memorija: 8 GB * Disk: 128 GB SSD * Grafika: Intel HD 4400 * Operativni sistem: Windows 8.1 * Masa: 1,39 kg * Cena: 137.990 dinara
(kliknite za veću sliku)

Na dileme kupaca da li da se opredele za klasičan prenosivi računar ili tablet, proizvođači su odgovorili objedinjavanjem ova dva uređaja. Koncepata ima raznih – najčešće se radi o tastaturi s touchpad‑om koja može da se odvoji, ali je Lenovo primenio drugačiji pristup: poklopac koji se otvara bez ograničenja – gotovo svih 360 stepeni – pa tako računar poprima karakteristike tableta. Takav računar Lenovo je nazvao Yoga ‑ kao što znamo, ljudi koji praktikuju jogu su elastični i mogu da zauzmu neobične poze. Prvi Yoga računar je predstavljen pre nekih godinu dana, a nedavno je stigla i „dvojka“, koja uz to nosi i sufiks Pro.

Spolja nema bitnih razlika: kućište je i sada plastično, ali od izuzetno čvrste i površinski besprekorno obrađene plastike, tako da nema razloga da robujete predrasudama. Tastatura s mekanim tasterima plitkog hoda je prijatna za kucanje, a tasteri su sada dobili i osvetljenje. Touchpad je prosečne veličine, a situacija s priključcima je prosečna (dobra za tablet i skromna za laptop): dva USB‑a (jedan je 3.0), mali HDMI i čitač SD kartica.

(kliknite za veću sliku)

Šta znači sufiks Pro? Po svoj prilici najzaslužniji za njega je ekran koji se može opisati samo superlativima: panel je IPS, lepo se vidi iz svih uglova, slika je besprekorna, a vrhunac svega je rezolucija od 3200×1800 tačaka, viša od rezolucije Apple‑ovih Retina ekrana. Ekran je osetljiv na dodir i prepoznaje deset dodirnih tačaka, a zaštićen je Corning‑ovim staklom (što znači da je površina sjajna, ali refleksije ipak nisu prejake). Sa ovom rezolucijom, imaćete ogroman prostor na desktop‑u, ali s veoma sitnim detaljima. Intervencijom na veličini fontova i ikona popravićete situaciju, ali to vam neće pomoći u aplikacijama koje se ne oslanjaju na sistem. Čak i ako vam ne budu smetali ekstremno sitni detalji, probleme s korišćenjem ekrana osetljivog na dodir nećete uvek moći da izbegnete – neka polja će biti isuviše sitna da biste ih lako pogodili prstom – ali to je cena privilegije posedovanja ekrana s najvišom rezolucijom u gradu. Iznad ekrana je kamera rezolucije 720p.

Hardver je poslednja reč tehnike. Procesor Core i5 4200U spada u ultraštedljive, maksimalna disipacija mu je 15 W i zaslužan je za dugu autonomiju računara uprkos tek prosečnom kapacitetu baterije. Osim toga, u njemu je i novo grafičko jezgro HD 4400 koje podržava veoma visoke rezolucije, a isto tako i bežični prenos slike tehnologijom WiDi. Memorije ima svih 8 GB, a druga komponenta koja je omogućila dugu autonomiju jeste SSD disk koji, u verziji računara koju smo isprobali, ima 128 GB – postoje i verzije sa SSD diskovima većih kapaciteta, ali ne znamo da li će one biti u ponudi kod nas, niti koliko će koštati.

(kliknite za veću sliku)

Kako se koncept neograničeno pokretljivog ekrana pokazao u odnosu na druga hibridna rešenja? Kao laptop, Yoga 2 Pro je u prednosti, ako ni zbog čega drugog, makar zbog čvrste i pouzdane veze gornjeg i donjeg dela, ali kao tablet gubi trku pre svega zbog mase od 1,4 kg – dovoljno je lak da ga nosite sa sobom, ali ako probate da nešto čitate ili radite u ležećem položaju, brzo ćete odustati. Osim toga, u režimu tableta nećete dobiti superiorne performanse procesora Core i5 jer se tada automatski aktivira štednja energije s nižim radnim taktom, mada tu štednju možete da deaktivirate intervencijom u BIOS‑u. Zgodno je i to što ekran možete da ostavite i u nekom međupoložaju, što na drugim hibridnim mobilnim uređajima uglavnom nije moguće – recimo, u položaju nalik na šator, u kojem možete da gledate neki film.

Ako vam je tablet tek povremeno potreban, Yoga 2 Pro je vrlo privlačno rešenje, pre svega zbog dobrih performansi i veličanstvenog ekrana, čime ubedljivo prednjači nad mnogim popularnim hibridnim uređajima. Računar je prilično skup, ali vrhunski modeli uvek nose sa sobom i odgovarajuću cenu..

Korisne adrese:

Pinsoft
http://www.pinsoft.com

SLEDEĆI TEKST U PC #209
preview
Vaši podaci u vašem oblaku
Oliver Stauch


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter