GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #209 > Tehnovizija
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Bojan Stanojević
Proizvođači televizora su ponudili prve 4K modele s ekranima velikih dijagonala koje uglavnom prelaze 50". Korisnici su se odmah zainteresovali i za 4K monitore, mada na radnom stolu nema mesta za takvog giganta. Stižu li Ultra HD rezolucije na naše PC-je i kakve prednosti od njih očekujemo?  «pročitajte više»
- PC #209 (April 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Bojan Stanojević
Kompanija Lenovo predstavila je drugu generaciju hibridnih laptopova Yoga. Spolja se ne razlikuje od prve generacije, ali u kućištu je nov hardver, a tu je i ekran ultravisoke rezolucije.
preview
Bojan Milosavljević
Mnoge kamere za nadzor mogu da snimaju i pri vrlo slabom osvetljenju, ali ne i kada je potpuni mrak, a potpuno su nemoćne kada se sumnjivci kreću pod okriljem magle, dima ili vegetacije. Termografska kamera umesto svetla detektuje toplotu i njoj ništa ne može da promakne. Upoznajmo Mobotix M15-D Thermal.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Kada tražite garanciju
Marko Herman
Ako želite da vam ponuđač IT usluga garantuje neki nivo kvaliteta, morate ući u problematiku skraćenice SLA.
nopreview
Internet nas (ni)je otuđio
Jovana Vukić
Da li je istina da niko više ne komunicira direktno i da su nas Facebook i slični servisi otuđili? Ili novi uređaji zapravo unapređuju komunikaciju?
nopreview
Vesti
Jovana Milićević
nopreview
Mobilna Barselona
Jovan Marić
Mobile World Congress, koji definiše trendove u telekom industriji, održan je tradicionalno u Barseloni od 24. do 27. februara. Više od 1.800 kompanija na više od 98.000 kvadratnih metara predstavilo je nove mobilne tehnologije - smartfone, nablete, wearables, NFC u zrelijoj fazi, plaćanje, mobilne aplikacije...
nopreview
U biti CeBIT-a
Andrijana Maksimović
Rečeno - učinjeno: CeBIT je ove godine potpuno promenio kurs i okrenuo se u potpunosti poslovnim rešenjima. Potrošačka elektronika i mobilni telefoni su se tako preselili na neke druge sajmove, dok je na CeBIT-u ostao čisti, nerastvoreni biznis.
nopreview
Ekran raste
Voja Gašić
Samsung Galaxy S5 je veći, brži, sposobniji, a mnogi bi rekli i lepši od svojih prethodnika. Da li je to dovoljno da se pokrene novi talas kupovine?
nopreview
Ekran se savija
Voja Gašić
Šampion zaobljenih ekrana, kompanija LG, obradovala nas je smartfonom nove generacije. Upoznajmo LG G Flex.
preview
Oliver Stauch
Cloud koristimo za smeštanje dokumenata i tabela, ali ređe za skladištenje muzike, filmova i fotografija - nekako nam se ne sviđa da to stoji na tuđem serveru. Zato napravite svoj kućni cloud, koristeći NAS sistem QNAP HS-210.
nopreview
I produžni i zaštita
Boris Stanojević
Proleće donosi lepo vreme ali i poneki problem za električne uređaje. A problem je prilično glasan i zove se grmljavina. Zato je pravo vreme za APC surge arrest - isprobali smo PF8VNT3-GR, P5B-GR i P1-GR.
nopreview
(Ne)ozbiljni BIM
Đorđe Grujić
Popularnost SketchUp-a se poredi samo s njegovom lepršavošću. Ipak, verzija 2014 kao ključnu novost donosi... BIM! Ozbiljno?
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Paragon Virtualization Manager, SlimBrowser, HWiNFO i Screen2EXE.
nopreview
Pit stop na Sajmu automobilu
Miloš Stamenković
U martu se u Beogradu tradicionalno održava Sajam automobila. Iskoristili smo priliku da pogledamo neke od noviteta koji su na BG Car Show 2014 stigli pravo iz Ženeve... i da vidimo šta novo oni dolaze vozačima željnim kompjuterskih servisa.
nopreview
Droid monster i gadžeti
Voja Gašić, Andrijana Maksimović
Ako ste se pokajali što niste kupili SmartTV, lek postoji: Droid Monster je u drugoj verziji je još zabavniji i pametniji. A ako ste se mnogo usedeli uz televizor, prošetajte i isprobajte Prestigio fitnes narukvicu.
nopreview
WiFi neseser
Dejan Ristanović
Iskusni korisnici dobro znaju da je za pristup Internetu iz stana ili firme potreban ruter - on omogućava nizu uređaja da dele Internet konekciju, štiti vas od napada i obezbeduje WiFi pristup Mrezi. TP-LINK TL-MR3040 će vam pomoći da u sličnom komforu uživate i dok ste na putu.
nopreview
ASUS Z87 ploče
Miloš Stamenković
Generacija procesora Haswell i matične ploče Z87 su na tržištu već izvesno vreme, pa je ova kombinacija postala standardna za sve one koji pri kupovini novog računara žele i najnovije i najbrže komponente. Isprobali smo Sabertooth Z87, Gryphon Z87 i Z87 Deluxe koji stižu iz ASUS-a.
preview
Milan Bašić
Cloud computing prestaje da bude samo još jedna tema u trendu - na svakom koraku srećemo po neko "oblačno" rešenje koje će naše IT odeljenje primeniti. Ili je barem tako u svetu - pokušali smo da ustanovimo kakva je situacija na našem tržištu.
nopreview
Corning mrežna rešenja
Bojan Milosavljević
Corning je renomirani svetski proizvođač mrežnih rešenja, poznat po vrhunskoj pasivnoj infrastrukturnoj opremi za telekomunikacione mreže, a njihova rešenja nalaze primenu u LAN mrežama, data centrima i FTTx instalacijama. Kako sve to izgleda na našem tržištu?
nopreview
Ušteda stiže iz oblaka
Vladimir Cerić
Već dugo govorimo o prednostima cloud computing-a, ali izgleda da i dalje nismo uspeli da uverimo "neverne Tome" koji ne shvataju konkretne prednosti i uštede dok im se ne prikažu na slučaju sličnom njihovom. Zato ćemo vam ovom prilikom na praktičnom primeru prikazati kako možete profitirati od prelaska na cloud infrastrukturu.
preview
Vesna Čarknajev, Voja Gašić
Cloud, virtuelizacija, big-data... Manje je poznato da iza troslovne oznake koja neodoljivo podseća na Ajnštajnovu čuvenu jednačinu stoji jednako moćna kompanija koja je rodonačelnik savremenih ICT koncepata. Misiju ove kompanije predstavlja nam Mladen Jevtić, generalni direktor EMC-ja za Srbiju, Crnu Goru i Republiku Srpsku.
nopreview
CRM u novom ruhu
Marko Herman
Isprobali smo kako na platformi E2 CRM Hosting radi novi Microsoft Dynamics CRM 2013. Kratak zaključak: brži je, jednostavniji i možete ga koristiti bilo gde.
preview
Vladimir Cerić
Novo pojačanje u kompaniji Mainstream je Jelena Opačić, koja na poziciju direktorke prodaje i marketinga donosi višegodišnje iskustvo u prodaji upravo cloud hostinga, glavnog Mainstream-ovog proizvoda.
nopreview
Kada oblaci postanu stvarnost
I Telekom Srbija uveo je za svoje korisnike cloud usluge. Tim povodom, sagovornik nam je bio Petar Popović, izvršni direktor Direkcije za poslovne korisnike Telekoma.
nopreview
Oblačno i efikasnije, uz učestalo smanjenje troškova
Dušan Lopušina
Premeštanje fizičkih servera na virtuelne oblak platforme donelo je veću efikasnost i uštede državnim institucijama. Da vidimo kako...
nopreview
Zaštita u oblaku
Vladimir Vučinić
Zašto toliko pričamo o zaštiti, kad je dovoljno instalirati dobar antivirus? Ovakve zablude često rezultiraju havarijama i dugom nedostupnošću računara ili čitave mreže. Zato vredi isprobati Symantec Email AntiSpam.cloud, Email Security.cloud, Web Security.cloud i Endpoint Protection.cloud. Softver ne morate da plaćate - samo iznajmljujete servis.
nopreview
Managed Servisi - kako da uštedite vreme i novac
Uz širok spektar usluga koje su dostupne na savremenom tržištu, nema razloga da se poslovanje vaše kompanije prilagođava ponudi telekomunikacionih kompanija. SBB Solutions nudi rešenja kreirana na osnovu specifičnih potreba korisnika, a o njihovoj snazi, osim Cisco sertifikata, govore i brojni zadovoljni korisnici.
nopreview
Rešenje u skladu s potrebama
Marko Herman
Razvoj poslovnog softvera po meri korisnika je investicija koja može višestruko da se isplati. Zašto je to tako, otkriva nam Vladimir Živković iz kompanije Envii.
nopreview
Infrastrukturna rešenja
Bojan Milosavljević
INIS-SCADA je sistem za telemetriju, nadzor i upravljanje tehnološkim procesima u raznim granama industrije. Uspešna implementacija sistema u kompaniji Novi Sad - Gas omogućila je ovom isporučiocu prirodnog gasa da u velikoj meri optimizuje svoje poslovanje.
nopreview
Rešenje prilagođeno korisniku
Jovana Milićević
Vrhunsko rešenje je ono koje odgovara potrebama korisnika, kaže za PC Press Čedomir Vitorović, direktor kompanije TOP Solutions.
preview
Tijana Drndarski
Taman smo se navikli na razna zanimanja koja je zahtevalo informatičko tržište i naučili šta je programer a šta sistem analitičar, kad stiže poplava novih zanimanja vezana pre svega za nastup kompanija na društvenim mrežama. Upoznajmo neka od tih zanimanja, kao i ICT poslove koji se danas traže.
nopreview
Računarske veštine - poslovi budućnosti
Bojan Milosavljević
Društvo je u dubokoj krizi, a jedan od glavnih problema je nezaposlenost. Postoji li uopšte način da odaberete karijeru koja garantuje zaposlenje? Najsigurniji izbor u ovom trenutku su, sasvim izvesno, informacione tehnologije.
nopreview
Hi-tech korak Tehničke škole u Užicu
Aleksandra Rakin
Tehnologija se razvija neverovatnom brzinom, pa je veoma važno da obrazovni sistemi idu u korak sa njom. Da vidimo kako je u Užicu primenjen Office 365.
nopreview
Znanjem do posla
Milan Šolaja
Srpska privreda još uvek oseća efekte globalne krize. Međutim, postoji jedan njen deo koji odoleva, i ne samo da opstaje nego i raste dvocifrenim postotkom iz godine u godinu. To je softverska industrija, najzdraviji deo srpske privrede koji uglavnom izvozi usluge i proizvode. VOICT smatra da je za umapređenje ICT-ja u Srbiji najbitnije obrazovanje, pa je učinio važan korak u tom smeru.
nopreview
Profesionalci za data centre
Schneider Electric, globalni lider u upravljanju električnom energijom, najavio je dostupnost online programa sertifikacije Data Centra Certified Associate (DCCA) kroz Energy University, besplatni obrazovni program na temu upravljanje energijom.
nopreview
Računar u centru studija
Jovan Mirović
Navikli smo da se računari koriste pri montaži video-materijala, ali pri emitovanju (broadcast) kamerama i dalje upravljaju video-mikseri. Kako i tu vaznu funkciju preneti na PC, koristeći VidBlaster ili VMix?
nopreview
Čuvari vaših lozinki
Pavle Peković
U sigurnost sopstvenih uređaja, podataka i dokumenata vredi uložiti vreme i trud. Izazovi su veći nego ikada jer posedujemo sve više uređaja i svakodnevno se oslanjamo na cloud i brojne Web sajtove. Srećom, na raspolaganju su kvalitetna rešenja za zaštitu računara, periferijskih uređaja, komunikacije i servisa.
nopreview
Spasavanje podataka
Šta raditi kada izgubite svoje dragocene podatke? Zamolili smo Nikolu Radovanovića iz Helpdisc-a da baci malo svetla na proces spasavanja podataka sa diska.
nopreview
Fotografije na sigurnom mestu
Posle Deezer-a, stiže i Capture - Telenorovi korisnici sada mogu da skladište svoje fotografije i druge dokumente u cloud-u, jednostavno i sigurno. Što je najlepše, servis je besplatan uz mnoge od Telenor paketa, uz dodatni besplatan Internet saobraćaj.
preview
Voja Antonić
Razvojni tim koji projektuje uređaje za tržište ima dva zadatka: prvi je da kupac bude zadovoljan proizvodom, a drugi da to zadovoljstvo ne traje zauvek. Kako vreme ide, tako novi telefoni, tableti ali i kućni uređaji traju sve kraće...
nopreview
Virtuelni svet oko vas
Nadežda Veljković
Sedite u dnevnoj sobi, pokrenete video-igru i soba se magično uklopi u virtuelno okruženje prikazano na ekranu televizora. Boje, svetlost i mnogobrojni efekti menjaju se svuda oko vas, čineći da i vi postanete deo virtuelnog prostora zajedno s likovima i objektima na ekranu. Uskoro će to biti moguće, zahvaljujući IllumiRoom tehnologiji.
preview
Jelica Protić
Na dvadesetoj jubilarnoj konferenciji YU INFO na Kopaoniku održanoj od 9. do 13. marta okupilo se više od 300 informatičara koji su izložili naučne radove, učestvovali u panel diskusijama i pratili kompanijske prezentacije eminentnih firmi iz IKT sektora. Posebno su uživali u snegu, koji je ove godine stigao u poslednji čas.
preview
Ivan Minić
Već petu godinu Registar nacionalnog Internet domena Srbije organizuje DIDS, konferenciju namenjenu kompanijama i pojedincima koji su aktivni u industriji Internet domena i hostinga, kao i svima onima koji Internet vide kao važan deo svog poslovanja. Ove godine konferencija je održana u hotelu "Metropol".
nopreview
Odabrani bajtovi
Ladislav Struharik
Windows: Restart Explorer-a, Upareni Windows Explorer, uklanjanje WiFi profila. Word: Prikazivanje zaglavlja velikih tabela, Oporavak nesnimljenih dokumenata. Excel: Indirektno referenciranje polja, hiperlinkovi u tabeli.
nopreview
Vedra strana


Takovo

BIZIT 2024

Adria Security Summit 2024


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter