GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #209 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
DIDS 2014: Peti rođendan .rs domena
Ivan Minić
Već petu godinu Registar nacionalnog Internet domena Srbije organizuje DIDS, konferenciju namenjenu kompanijama i pojedincima koji su aktivni u industriji Internet domena i hostinga, kao i svima onima koji Internet vide kao važan deo svog poslovanja. Ove godine konferencija je održana u hotelu "Metropol".
- PC #209 u prodaji po ceni od 110 din
broj

DIDS 2014: Peti rođendan .rs domena

(kliknite za veću sliku)

Beogradski hotel Metropol bio je domaćin ovogodišnjeg Dana Internet domena Srbije. Program, podeljen u tri celine – Domenizacija, Društvenizacija i Dobra lokacija – pratilo je više od 300 posetilaca, a o interesovanju svedoči činjenica da je desetak dana pred konferenciju registracija bila zatvorena zbog popunjenosti kapaciteta. Veliki rast interesovanja DIDS duguje dinamičnijem programu i većoj saradnji sa Internet zajednicom.

U pozdravnom obraćanju, direktor RNIDS‑a Danko Jevtović predstavio je rezultate rada fondacije u proteklih godinu dana i osvrnuo se na proširenje RNIDS tima novim članovima – Slobodanom Markovićem, na poziciji savetnika za IKT politiku i odnose sa Internet zajednicom i Jelenom Ožegović, saradnikom za marketing i komunikacije. Kao glavni zadatak do narednog DIDS‑a, istakao je veću promotivnu aktivnost i modernizaciju platforme za registraciju i menadžment domena.

Prvi blok – Domenizacija, moderirao je Vladimir Radunović, a njegovi gosti su bili Michele Neylon (Blacknight), Ulrich Retzlaff (.ORG Registry) i Slobodan Marković iz RNIDS‑a. Govorilo se o novostima u svetu domena, a najzanimljivija tema je priča o uvođenju preko 1300 novih generičkih Internet domena (gTLD), i to na više jezika i pisama. ICAAN je, u januaru 2012. otvorio prijave za delegiranje novih generičkih top‑level domena, a prvi krug je zatvoren šest meseci kasnije sa 1930 prijava. Nakon evaluacije prijava i diskusije, krajem 2013. omogućena je registracija naziva u ovim novim domenskim prostorima.

Najveći broj ovih domena vezan je uz popularne termine na engleskom i svetskim jezicima, deo se odnosi na geografske lokacije ‑regije i velike gradove, dok se deo domena odnosi i na velike brendove koji su želeli da imaju svoj gTLD. Opšti zaključak diskusije je da neće svi domeni predstavljati komercijalni uspeh i da borba za korisnike tek predstoji, ali da je jasno da će neki od njih postati deo svakodnevice. Zanimljiv podatak je i to da je prvi ćirilični domen koji koristi Rusija – .РФ imao oko 800.000 registracija tokom prve godine, kao i da broj domena stalno raste, dok je u slučaju srpskog – .СРБ domena situacija takva da je nakon inicijalnih nešto više od 7.000 domena, ovaj broj u drugoj godini pao na 3.610 domena.

Drugi blok – Društvenizacija, koji je moderisala Ivana Ćirković, bavio se dobrim praksama na društvenim mrežama i dobrom pozicioniranju sajtova na pretraživačima, ali i u srcima korisnika. Nikolina Ljepava je prva na sceni, u okviru svog predavanja, sa posetiocima podelila kako se korisnici društvenih mreža ponašaju i zašto je to tako. Akcenat je dat na pozitivne i negativne primere aktivnosti na korporativnim profilima. Nakon ovog predavanja, Radomir Basta izneo je svoje iskustvo kako da sajt najbolje pozicionirate na pretraživačima, ističući da se mnogo toga u SEO svetu menja, ali da je kvalitetan sadržaj i dalje najvažniji. Basta primećuje da, iako Google negira uticaj aktivnosti na društvenim mrežama na poziciju, praksa govori da taj faktor postaje sve važniji. Marija Petrović, blogerka, predstavila je projekat Mezze.rs , magazin o hrani i kulinarstvu koji privlači sve više pažnje na društvenim mrežama. Za kraj drugog bloka, Martina Anđelković, community manager, predstavila je projekat MojaGaraza.rs , svojevrsnu društvenu mrežu za četvorotočkaše i njihove vlasnike, u kojoj je „parkirano“ više od 45.000 vozila.

U okviru trećeg bloka, predstavljene su Dobre lokacije – zanimljivi projekti na .срб i .rs domenima. O prvima nam je govorio mr Vlado Đukanović uz zaključak da brojni tehnički problemi sprečavaju masovno korišćenje .срб domena. Broj aktivnih .rs domena premašio je 83.000, a u ovom bloku predstavljeno je dvanaest lokacija, u tri kategorije u kojima se očekuje najveći rast na tržištu – medijski sajtovi: www.021.rs , www.posmatrac.rs , www.prva.rs . Druga kategorija predstavljenih projekata bile su Internet zajednice: www.gdenapivo.rs , www.blogmagazin.rs , www.mozilla.rs , www.clubbing.rs , www.startit.rs . Poslednja kategorija, koja je izazvala posebno interesovanje publike, bile su prodavnice na Internetu, a iskustva su izneli predstavnici www.avmarket.rs , www.beomob.rs , www.biospajz.rs , www.winwin.rs .

SLEDEĆI TEKST U PC #209
nopreview
Uvodnik
Dejan RistanovićDIDS 2021

Telekom Srbija

ASEE - KURS ZA MLADE NASLEDNIKE


Čitaj PC Press

Excel kuhinjica


.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter