GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #209 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Sneg za slavlje: YU INFO 2014
Jelica Protić
Na dvadesetoj jubilarnoj konferenciji YU INFO na Kopaoniku održanoj od 9. do 13. marta okupilo se više od 300 informatičara koji su izložili naučne radove, učestvovali u panel diskusijama i pratili kompanijske prezentacije eminentnih firmi iz IKT sektora. Posebno su uživali u snegu, koji je ove godine stigao u poslednji čas.
- PC #209 u prodaji po ceni od 110 din
broj

Sneg za slavlje: YU INFO 2014

Mada su mnogi govorili da je skijaška sezona propala i da ove godine na Kopaoniku skije samo stradaju od veštačkog snega i kamenja, ipak smo se 9. marta uputili ka našem najvećem zimskom centru. Razlog je bio važan jubilej, 20. održavanje konferencije YU INFO, koju nismo smeli da propustimo, pogotovo zato što je okupljanje poslednjih godina dobilo i internacionalni karakter, jer je uz YU INFO po četvrti put održana i međunarodna konferencija ICIST (International Conference on Information Society and Technology).

Otvaranje u velikoj Kongresnoj dvorani u Konacima imalo je ove godine posebno emotivnu notu. Uz stare fotografije koje su se smenjivale na video bimu i podsetile nas na prethodnih 19 godina razmene iskustava, druženja sa svetskim stručnjacima iz IKT oblasti i uživanja na snegu, govorilo se o rastu i sazrevanju ove konferencije i svih onih koji su joj godinama verni. Program je vodila Jelena Milošević, a govorili su: prof. dr Miodrag Ivković, prof. dr Branimir Đorđević, prof. dr Jelica Protić, prof. dr Veljko Milutinović i prof. dr Sašo Tomažič, kojima su nešto kasnije uručene kristalne prizme za doprinos razvoju konferencije. Ovo priznanje takođe je dodeljeno prof. dr Zori Konjović, prof. dr Dušanu Surli, mr Dušanu Korunoviću i Mariki Stojanovski‑Ivković, dok su u kategoriji kompanija kristalne prizme dobili: Telekom Srbija, SAGA, ATOS, TeleGroup, Tehnicom, SMART Travel i ansambl Groš. Ceremonija je ulepšana nastupom naših čuvenih muzičara, profesora Nikole Rackova i Olivera Njega, sa kojim su svi zajedno na kraju zapevali Mnogaja ljeta.

Prof. Ricardo Jardim-Gonçalves, keynote speaker na otvaranju

U zvaničnom programu otvaranja nastupio je gost iz Portugala, Ricardo Jardim– Gonçalves, koji je govorio o konceptu Internet of things, kao i o projektima u oblasti Future Internet‑based Enterprises. Predavanja po pozivu su održali i gost iz Frankfurta dr Miloš Krstić, profesor Rado Pišot sa Univerze na Primorskem, Slovenija, kao i profesor Veljko Milutinivić, koji je govorio o oblasti mind genomics. Izuzetno zapaženo bilo je izlaganje Dejana Cvetkovića iz Microsoft‑a koji je govorio o najvećim tehnološkim trendovima, kao što su: Cloud computing, IoT, Big data, Natural UI i Cyber security. Veoma posećenu prezentaciju održao je Slobodan Nedeljković, pomoćnik ministra za unutrašnje poslove, koji je predstavio više projekata elektronske uprave u MUP‑u Srbije. Pored naučnog dela, poseban doprinos programu konferencije dale su kompanijske prezentacije – istakli su se Telekom Srbija, Asseco SEE, Enel PS, SAP, Cisco i TeleGroup. Predstavljeni su mnogi evropski i domaći projekti i održane dve panel diskusije.

Za konferenciju je prihvaćeno 190 radova, od čega 86 u okviru međunarodne konferencije ICIST. Odziv autora je bio oko 80% na YU INFO i preko 90% na ICIST sesijama, dok je za poster sesije bio oko 68%. Društveni život je bio na nivou, a posebno će ostati zapamćeno druženje za najvernije učesnike YU INFO konferencije organizovano u klubu „Mećava“. Turnir u kuglanju koji je priredila kompanija Tehnicom‑Lenovo bio je veoma dobro posećen, ali su se mnogi najviše radovali snegu koji je, tokom prve dve noći konferencije, dostigao visinu od 40 cm, što fantastično sunce nije stiglo da otopi u naredna tri dana. Učesnici konferencije su zato uživali na ski stazama, ali i u lokalima pored njih.

Tako je sezona 2014. spasena u poslednji čas, a mi se nadamo da će, kada se vratimo na isto mesto da iduće godine proslavimo dvadesetogodišnjicu YU INFO‑a, i topovi za veštački sneg biti na odmoru.
YuNet

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica


.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter