GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #210 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #210 (Maj 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Zvučaće retro, ali ovaj uvodnik je pisan na PC-ju, baš kao i prethodnih 209 uvodnika. Svi tekstovi naših saradnika pisani su na PC-ju (dobro, poneki i na Meku), sva izdanja koja smo objavili u prethodnih 19 godina su prelamana na PC-ju, velika većina redakcijskih poslova se obavlja na PC računarima, baš kao i poslovi u drugim firmama. Zašto onda govorimo da je vreme PC-ja prošlo i da smo duboko zagazili u post-PC eru?

Post-PC eru je teško negirati - već na sledećoj strani pročitaćete da je u prvom kvartalu 2014. godine tržište personalnih računara kod nas palo za 17.3% u odnosu na isti period prošle godine, dok prodaja tableta raste. To ipak ne znači da se posao preselio na tablete - tastatura, veliki ekran i miš su i dalje neprikosnoveni u poslovnom okruženju. Stvar je u tome što su mogućnosti računara još pre nekoliko godina dostigle granice onoga što nam je realno potrebno, pa korisnik ne oseća neku naročitu želju da kupuje novi PC dok stari korektno radi... a on radi već godinama. S druge strane, iz izloga nas stalno mame novi tableti, mobilni telefoni i konzole, sve manji, moćniji i lepši, pa se najzad mašimo za džep i tako obogatimo svoje multimedijalno i komunikaciono iskustvo. Ako se presaberemo, videćemo da PC koristimo onoliko koliko smo ga uvek i koristili, ali osim njega upotrebljavamo i druge uređaje, tako da u zbiru provodimo mnogo više vremena sa računarima raznih vrsta. Kada smo pre 19 godina osnovali PC Press, čovek je na računaru mogao da piše, prelama, programira ili odigra neku igricu, ali nije bilo Facebook-a, Twitter-a, Instagram-a, Tumblr-a i drugih besposlica, knjige su bile na papiru, filmovi na video-kasetama, muzika na pločama, fotografije u albumima, a znanje u enciklopedijama. Mobilni telefoni, tableti i drugi uređaji preuzeli su svo to šarenilo, ostavljajući PC-ju... posao.

Računarske firme u svetu su odlično razumele ovaj trend pa se oštrica njihovog razvoja okrenula mobilnim platformama. Najviše zabrinjava to što neke tehnologije, koje su i te kako primenjive u poslu, nastanu na mobilnim uređajima a onda ne nađu put do desktop-a. Jeste li, recimo, znali da svom Android telefonu možete diktirati tekst (belešku, e-mail, SMS...) na srpskom jeziku i da će on to (skoro) savršeno razumeti? Pritisnite znak za mikrofon na virtuelnoj tastaturi i pokušajte - iznenadićete se koliko prepoznavanje govora dobro funkcioniše i poželeti ga na svom računaru, ali odgovarajućeg softvera i dalje nema. Samo jedan mali hir tržišta ili ozbiljna opasnost post-PC ere?

Naš časopis menjao se tokom prethodne dve decenije, pratio napredak i hirove tržišta, ali su naš fokus ostali poslovni korisnici - trudili smo se da im pomognemo da izaberu, nabave i efikasno koriste ICT opremu i softver. Radili smo to na razne načine, a sada predlažemo jedan novi - od 12. do 16. maja na Beogradskom sajmu organizujemo BizIT, prvi specijalizovani sajam o poslovnoj primeni ICT rešenja. Biće to jedinstvena prilika da, kroz izložbu i konferencijski deo, upoznate i uporedite ideje za unapređenje poslovanje vaše firme ali i početak jedne manifestacije koja će pratiti i dopunjavati osnovni segment naše delatnosti. Posetite nas na BizIT-u i kažite nam kako primenjujete svoj PC - verujemo da ćete se vratiti kući sa nekoliko novih ideja koje ćete primeniti u kancelariji. Na kraju krajeva, i vaša plata se obračunava na PC-ju.
Roche LinkedIn

Adria Security Summit 2024


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter