GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #210 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Aleksandar Šušnjar
Tesla Model S je automobil iz snova svakog kompjuteraša, ali i mnogih praktičnih ljudi koji prelaze mnogo kilometara i teže da ih to što manje košta. Isprobali smo ga, pripremajući se za budućnost.  «pročitajte više»
- PC #210 (Maj 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Radovan Bibić
Pored vrhunskog hardvera i softvera, Galaxy S5 smartfon je, pomoću novih senzora i aplikacije S Health, unapređen u lični zdravstveni centar koji pazi na vašu kondiciju. Da, omogućava i telefoniranje...
preview
Boris Stanojević
Dell-ovi monitori su dugo prisutni kod nas i važe za odličnu kupovinu. Upravo stiže njihovo novo iskušenje: kvalitetni 4K monitori atraktivne cene. Pa da pogledamo UltraSharp UP3214Q i UP2412Q.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Sve više procesora, sve manje PC-ja
Milovan Matijević
Statistike razvoja domaćeg IT tržišta u prvom kvartalu 2014. godine ne pokazuju trendove koji bi nas ohrabrili - prodaja desktop računara, notebook-a i servera je u konstantnom padu, a jedino tableti napreduju. Šta da očekujemo narednih meseci?
nopreview
Propast koju smo prespavali
Sava Zdravković
Početkom maja otkriven je Heartbleed, verovatno najgori i najopasniji bag u istoriji Interneta. Postojao je preko dve godine i nejasno je koliku je štetu zapravo izazvao. Većina korisnika je odlučila da problem rešava time što na njega ne misli...
preview
Jovana Vukić
Tvorci Interneta imali su ambiciju da prošire znanje, stvarajući medij koji će učiniti to znanje dostupnim čitavom svetu. A onda je uz znanje i pametne stvari počelo da stiže još nešto...
nopreview
Vesti
Jovana Milićević
preview
Ove godine Beograd dobija svoj zvanični sajam posvećen poslovnoj primeni informatičkih rešenja - PC Press na Beogradskom sajmu od 12. do 16. maja, u okviru 58. Međunarodnog sajma tehnike, organizuje BizIT.
nopreview
Savremeni ultrabook od savremenog materijala
Bojan Stanojević
Navikli smo da se prenosivi računari prave od metala ili plastike - u prvom slučaju su robustniji i vizelno privlačniji, a u drugom lakši. Može li računar da bude istovremeno lep, čvrst i lagan? Može, ako se primene novi materijali. Pogledajmo kako su to uradili ASUS i Lenovo, kroz test modela ZenBook UX301 i ThinkPad X1 Carbon.
nopreview
HTC One M8: Jedan korak napred
Dejan Ristanović
HTC nas je, po tradiciji, u aprilu obradovao novim telefonom koji pretenduje na sam vrh. Promena je manje nego prethodnih godina - HTC One M8 liči na svog prethodnika, čak se i slično zovu, ali je nesumnjiv korak napred napravljen. Pitanje je samo da li je taj korak dovoljan...
nopreview
Zalman ZM750-XG
Miloš Stamenković
Ako se radi s "bržim" komponentama, treba imati u vidu da one pri maksimalnom opterećenju znaju da povuku više struje. Zalman odmah predlaže i rešenje...
preview
Nebojša Todorović
Kako bi svoj brend učinio prepoznatljivim, UTOK je dobro procenio odnos uloženog i dobijenog kod uređaja s kojima izlazi na naše tržište. Predstavljamo tri tableta ubedljivih specifikacija: 1010Q, 700Q Ultra i 700Q Satin.
nopreview
QNAP za mnogo terabajta
Dejan Ristanović
QNAP NAS sistemi pokazali su se na našim testovima kao pouzdano i efikasno rešenje umerene cene prilagođeno manjim firmama i kućnim korisnicima. Sada se na testu našao QNAP TS-870 koji prima čak osam diskova i omogućava veoma brz prenos podataka. Eto kandidata za storage u većoj mreži...
nopreview
Veća ili manja tabla
Nebojša Todorović
Kada birate tablet, počinjete od operativnog sistema i dijagonale ekrana. Ako ste se odlučili za Android, dobri kandidati su Lenovo IdeaPad A3000-H i Samsung GalaxyTab 3 10.1. Da vidimo kako su se pokazali u praksi...
nopreview
Toshiba u prodavnici
Boris Stanojević
Zašto umesto kase ne biste kupili PC i malo ga nadogradili, kako hardverski tako i softverski - fleksibilnost platforme širi područje primene. Toshiba je za vas obavila teži deo posla, i tako je nastao WILLPOS C-10.
nopreview
iPad dodaci - korisni i neophodni
Da bi nova generacija Apple-ovih popularnih gadžeta bila maksimalno funkcionalna, dobro dođe još po neki gadžet. Neke od tih dodataka proizvodi i sam Apple...
preview
Vladimir Cerić
Ako preferirate da elektronsku komunikaciju (za)držite na sopstvenim računarima, neophodan vam je pouzdan i svestran e-mail server. Popularni MDaemon je stigao do verzije 14 i vremenom postao ravnopravan takmac mnogo većim igračima, uz nekoliko puta nižu cenu.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Laplink PCmover Express for Windows XP, Malwarebytes Anti-Malware i ZoneAlarm Free Firewall.
nopreview
Ars longa
Voja Gašić
Uz impozantnu rezoluciju, Samsung je u Pro seriji tableta opet ponudio za nijansu veće ekrane, te dosta novog softvera i servisa koji ciljaju na profesionalno tržište. Isprobali smo modele Note Pro 12.2, Tab Pro 12.2, Tab Pro 10.1 i Tab Pro 8.4.
preview
Voja Gašić
Za sve veću popularnost Windows tableta zaslužna je udobnost poznatog okruženja i ogromna biblioteka poznatih alata koji pokrivaju sve potrebe. Da vidimo šta na ovom planu nude kompanije ASUS i Toshiba.
preview
Milan Bašić
Prelazak preduzeća na korišćenje ERP-a više liči na dobro planirani izlet zaljubljenika u lepote divlje prirode nego na uplatu aranžmana u all-inclusive hotelu s pet zvezdica u kojoj svi drugi razmišljaju i brinu, a vama ostaje samo da uživate. Potrudite se da stignete do cilja izborom pravog ERP sistema i odgovarajućeg partnera. Detaljno smo proučili domaću ponudu i objavljujemo priče o uspehu...
nopreview
Projekat za projekte
Milan Bašić
Za preduzeća koja se bave pružanjem usluga ili nekom drugom projektno-orijentisanom delatnošću, precizno planiranje troškova i vremena potrebnog za obavljanje posla je od ključne važnosti. AB Soft je razvio novi modul koji odgovara na ove izazove.
nopreview
Poslovanje u oblaku
Jovan Milojković
Moderan koncept po kome softver ne kupujete, već samo koristite kada i koliko vam je potrebno donosi brojne prednosti i značajno unapređuje poslovanje. BIS-ERP-WEB je jedan od pionira na polju ponude poslovnog softvera po SaaS konceptu u Srbiji.
nopreview
Priprema za novi ERP
Snežana Jelić-Tišma, Nikola Minić
Često se priča o mogućnostima i kvalitetima nekog ERP rešenja, ali se pri tom preskaču organizacione promene u firmi koje su kritične za uspešnu implementaciju ERP-a. Kompanija BSC Software ima mnogo iskustva u uspešnoj implementaciji Dynamics NAV rešenja...
nopreview
Calculus: ERP za najširu publiku
Marko Herman
Poslovni softver odavno više nije namenjen samo velikim poslovnim organizacijama, što potvrđuje i Calculus rešenje koje predstavljamo.
nopreview
Neograničene mogućnosti za ograničen budžet
Dejan Ristanović
FIS je rešenje kojim kompanija Digit nastupa na zahtevnom tržištu ERP softvera, pružajući potpunu informatičku podršku kompanijama u Srbiji i Crnoj Gori. Upoznajmo argumente ovog sistema.
nopreview
Preuzmite kontrolu nad poslovanjem
Branko Mitrović
Primena najsavremenijih open source Web tehnologija u razvoju sveobuhvatnog rešenja za upravljanje poslovanjem i donošenje optimalnih poslovnih odluka. Predstavljamo F-leader Web ERP sistem.
nopreview
ERP u čaši mleka
UPIS.Net ERP sistem je uspešno primenjen u kompaniji "Mlekoprodukt" koja nije zažalila što se, umesto stranog rešenja, opredelila za domaći softver.
nopreview
Navigator za dobru plovidbu
Stevan Petrović
Izborom savremenih tehnologija, praćenjem trendova razvoja ERP sistema i neprestanim razvojem novih funkcionalnosti, Business Navigator je postao poslovno-informacioni sistem sa brojnim korisnicima u čitavom regionu.
nopreview
Vrednost softvera se ne meri njegovom cenom
Vladimir Cerić
Određivanje vrednosti softvera isključivo prema njegovoj ceni je pogrešan put - ako mudro odaberete, taj softver vam može doneti mnogo više od onoga što ste uložili u njegovu kupovinu. PCTech je uspešno demonstrirao snagu ovog koncepta ali i sopstvenih rešenja...
nopreview
UniDocs Business Box 2
Posle više od decenije uspešnog nastupa na tržištu, potpuno prerađeni UniDocs objedinjuje upravljanje poslovanjem, dokumentima, poslovnim procesima, podršku odlučivanju i još mnogo toga. Da vidimo kako ovaj alat olakšava upravljanje poslovanjem i podržava dinamičan razvoj firme.
nopreview
Firma na klik - isplativost rešenja
Bojan Milosavljević
"Kuća na klik" i "Firma na klik" su jednostavna i pristupačna rešenja za upravljanje radom električnih uređaja. Implementacijom se povećava komfor rada i stanovanja, ali mogu i da se uštede značajne sume novca. Napravili smo malu računicu...
nopreview
Tehnička infrastruktura objekata
Bojan Milosavljević
S vrtoglavim razvojem telekomunikacija, sistemi slabe struje poslednjih godina sve više dobijaju na značaju, pa se posebna pažnja obraća na na tehničku infrastrukturu objekata. Kompanija Bit Projekt nudi kompletan portfolio usluga u ovoj oblasti.
nopreview
Poslovna inteligencija
Mina Mićanović
Proces planiranja i budžetiranja je danas obavezan u svakoj ozbiljnoj kompaniji koja teži ostvarenju definisane strategije. Koliko je ovaj proces poslednjih godina dobio na značaju govori i činjenica da se u kompanijama sada retko govori o upravljanju poslovanjem, već se akcenat stavlja na upravljanje performansama.
nopreview
Virtuelni šalteri
Bojan Milosavljević
Svi znamo da šalter omogućava komunikaciju građana i kompanija, a virtuelni šalter ostvaruje još bolji efekat bez potrebe da čovek izlazi iz stana ili kancelarije. Time se izbegavaju gužve, a poslovi se obavljaju uz nekoliko klikova.. Novosadska kompanija TO-NET je razvila sopstveno rešenje za ove namene.
nopreview
Gde studirati IT?
Bojan Milosavljević
Bliži se vreme prijemnih ispita, a samim tim i važnih izbora koji se tiču profesionalnog usmeravanja. Kao i uvek u ovo doba godine, predstavićemo škole u kojima se studiraju informacione tehnologije i još jednom vas podsetiti zašto je IT danas dobar izbor karijere.
nopreview
Praktične veštine i priznati sertifikati
Bojan Milosavljević
IT Academy i Business Academy posluju u okviru kompanije Link Group, pružajući priliku za brzo sticanje praktičnih znanja i veština koje su neophodne za pronalaženje dobro plaćenih poslova. Prenosimo vam iskustva nekih od polaznika ovih visokoškolskih ustanova.
nopreview
Studiraj i ti IT!
Bojan Milosavljević
Kompanija Microsoft i portal Infostud vode interesantan projekat pod nazivom "Studiraj i ti IT". Cilj ove akcije je podizanje svesti o prednostima informatičkih zanimanja i prilikama koje se ukazuju IT stručnjacima.
nopreview
Prolećno spremanje
Bojan Stanojević
Pre nekih godinu dana kupili ste nov računar, brz i pouzdan, a sada već primećujete da on ne radi kao pre, programi se sporije učitavaju, podaci se sve teže nalaze, a sistem se podiže čitavu večnost. Da li je hardver ostario? Da li treba kupiti nov računar? Ni govora, hardver je isti kao što je bio, treba samo uvesti malo reda...
nopreview
Prkoseći gravitaciji
Tijana Drndarski
Na skriveno te vodim mesto... Te reči su dobar uvod u svet aero-fotografije - dobro poznati predeli otkriće skrivene čari posmatrani okom fotografa-vizionara iz sasvim nove, ptičje perspektive...
nopreview
Špijunski selfie
Stevan Josimović
Priča o nesavesnim ili zloupotrebljenim državnim organima koje je spopalo da isteruju mak na konac obično preraste u burlesku. Tako su američki obaveštajci smislili da na kraju moraju da špijuniraju i same sebe! Realno, jedino su oni i ostali bez kontrole na svekolikom Web-u...
nopreview
Novi pogled na Internet medije
Mladen Alvirović
Nastup na Internetu je važna komponenta razvoja svakog časopisa, a razvoj tog sajta predstavlja izazovan zadatak. SAT Plus na domaće Internet tržište donosi novi sajt... i neke nove ideje.
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
preview
Voja Antonić
Jesu li ljudi hodali po Mesecu, ili je sve to snimljeno na Zemlji? Da li je virus AIDS-a stvoren u laboratoriji? Gde je sakriveno tajno oružje koje je izmislio Nikola Tesla? Ko nam ispira mozak HAARP antenama? Kako je moguće da nas svi mrze, kad smo mi narod najstariji? Teorije zavere nisu zaobišle ni informatički svet...
nopreview
Jedna u milion aplikacija
Jovana Milićević
Osim što je pokrenula niz važnih projekata, "Fondacija Ana i Vlade Divac" stoji i iza tri sajta, fondacijadivac.org, stvarnovazno.org i milionsrba.com. Ana Divac, osnivač Fondacije i Željko Mitkovski, koordinator za organizaciju i Web, govore za PC Press o primeni Interneta i savremenih tehnologija u njihovom svakodnevnom radu.
nopreview
Odabrani bajtovi
Ladislav Struharik
nopreview
Vedra stranaBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter