GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #210 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Tako slični, a tako različiti
Nebojša Todorović
Kako bi svoj brend učinio prepoznatljivim, UTOK je dobro procenio odnos uloženog i dobijenog kod uređaja s kojima izlazi na naše tržište. Predstavljamo tri tableta ubedljivih specifikacija: 1010Q, 700Q Ultra i 700Q Satin.
- PC #210 (Maj 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Tako slični, a tako različiti

(kliknite za veću sliku)

UTOK 1010Q obećava dosta već na prvi pogled – dizajn je jednostavan, ali to olakšava rukovanje. Iako je izrađen potpuno od plastike, svaki spoj je čvrst i ne javlja se primetno ugibanje ili krckanje karakteristično za modele sa slabijom završnom obradom. Ekran dijagonale 10,1 inč, sa IPS matricom i rezolucijom 1280×800 obezbeđuje oštar prikaz i solidnu radnu površinu, a IPS panel dobro dođe svakom velikom tabletu. Hardver UTOK‑a 1010 Q je izgrađen oko 4‑jezgarnog procesora Allwinner A31S, koji radi na frekvenciji od 1 GHz, u kombinaciji s PowerSGX 544MP2 grafičkim podsistemom i 1 GB DDR3 memorije.

Ovako konfigurisan, naročito s obzirom na nešto nižu rezoluciju, hardver se odlično nosi sa Android‑om 4.2.2 (Jelly Bean). Bez nepotrebnog dodatnog softvera koji bi ga samo usporavao, UTOK 1010 Q ima odličan odziv. Prostor za smeštanje podataka iznosi 8 GB, a korisnik na raspolaganju ima i microSD slot za kartice kapaciteta do 32 GB. Uz sve standardne konekcije (WiFi, Bluetooth 4.0) tablet omogućava komforan rad, čemu doprinose i dva fizička tastera na boku koja su tvrđa no što bismo želeli, kao i uobičajeni microUSB port sa OTG adapterom, kao i miniHDMI za vezu s monitorom ili televizorom. Manja zamerka ide na kapacitet baterije od 6.000 mAh koji će obezbediti nešto kraću autonomiju od skupljih modela. Ipak, negde je moralo da se uštedi, zar ne? U svim ostalim aspektima UTOK 1010 Q ne zaostaje mnogo ni za skupljim tabletima svoje kategorije, što znači da opravdava svaki dinar koji je u njega uložen.

Specifikacije
(kliknite za veću sliku)

Ako volite lakše i prenosivije tablete, modeli sa ekranom dijagonale 7“ inča UTOK 700Q Ultra i 700Q Satin su odlični saputnici. Specifikacije oba tableta su iste: rezolucija ekrana je 1024×600, procesor je Allwinner SoC, RAM (DDR3) je 1 GB, dok su bežične konekcije, priključci, pa i verzija operativnog sistema isti kao kod većeg modela. Iako su manji, oni imaju prednost u vidu dvostruko većeg prostora za smeštanje podataka – uz inicijalnih 16 GB, možete da odložite proširenje microSD karticom.

Vratimo se sada na ekran i pomenimo da, za razliku od većeg modela, UTOK 700Q u obe verzije koriste TN matricu. Nju karakterišu slabiji uglovi gledanja. Ipak, manji tablet ćete najčešće koristiti sami i gledati ga pod pravim uglom, tako da nedostatak nije veliki. Autonomija je skromna, jer Satin ima bateriju kapaciteta 2.700 mAh, a Ultra 200 mAh manje – u oba slučaja možete računati na oko tri sata intenzivnog rada ili oko jedan dan prosečnog korišćenja. Kvalitet korisničkog iskustva je na manjim modelima još bolji, pošto je zbog manje rezolucije hardver dodatno rasterećen, pa to rezultuje tečnijim odvijanjem zahtevnih aplikacija. Vredi spomenuti i solidne zvučnike kod oba modela, dok kamere nisu baš reprezentativne. Rezolucija je 2 Mp, ali šum se javlja čak i pri dnevnom svetlu, a u lošijim uslovima je očigledan veliki stepen kompresije. Ipak, kamere su tu kao ispomoć i većini korisnika neće biti neophodne. Prednja je dovoljna za komunikaciju putem Skype‑a ili neke slične aplikacije uz dobar ugrađeni mikrofon.

U svojoj cenovnoj klasi UTOK tableti mogu da stanu ravnopravno uz svakog drugog proizvođača, a nude više čak i od nekih zvučnijih imena. Ukoliko tražite solidan tablet od 7 ili 10 inča koji ne želite mnogo da platite, a pritom dobijate trogodišnju garanciju, UTOK zaslužuje da uđe u uži izbor.

SLEDEĆI TEKST U PC #210
preview
E-mail server za sve
Vladimir Cerić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter