GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #211 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Upadljivo neupadljiv
Nebojša Todorović
Iako su u poslednje vreme sve kamere okrenute prema novom modelu Ascend P7, iz drugog plana se na tržište "ušunjao" Ascend Y530. Umesto da bude izrazito dobar u samo jednom aspektu, Huawei je pokrio sve stavke podjednako
- PC #211 (Jun 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Upadljivo neupadljiv

Ascend Y530 je tipičan predstavnik srednje klase pametnih telefona. U potpunosti je izrađen od plastike, što nam se u ovom slučaju svidelo, jer je završna obrada iznad proseka. Utisak da se radi o robusnom proizvodu pojačava i masa od 145 grama. Linije uređaja su blago zaobljene tako da Ascend Y530 karakteriše dobra ergonomija. Ekran dijagonale 4,5 inča će ceniti oni kojima je potrebna veća radna površina, a rezolucija 854×480 piksela je dovoljna za većinu korisnika. Pohvalićemo i solidne uglove gledanja, što je zanimljivo jer se ne radi o IPS panelu. Pozadinsko osvetljenje je dovoljno snažno, ali zbog tipa panela vidljivost na suncu nije jača strana. Ispod ekrana su tri kapacitivna tastera, koja imaju osnovne Android funkcije. Tu su i tri hardverska tastera duž desne ivice kućišta koja služe za regulaciju jačine zvuka, te uključivanje i isključivanje telefona. Ascend Y530 ima svega dva konektora i to 3,5 mm za slušalice i USB konektor na donjoj stranici.

Hardver neće nikog ostaviti bez teksta, ali je on dovoljan za svakodnevne poslove. Proizvođač se odlučio za Qualcomm MSM8210 SoC koji se sastoji od dvojezgarnog Cortex A7 na frekvenciji od 1,2 GHz i solidnog Adreno 302 grafičkog procesora. Qualcomm SoC je uparen sa 512 MB LPDDR3 RAM memorije, što je možda i najslabija tačka ovog pametnog telefona; ostaje da se uzdamo u odličnu optimizaciju Android-a 4.3 (Jelly Bean), koja daje brz odziv. Intuitivan interfejs u formi launcher-a uklanja glavni meni, pa umesto standardnog koncepta Android-a imate sve dostupno na glavnom ekranu, uz velik stepen prilagodljivosti kroz brojne opcije. Ovaj launcher raspolaže i velikom bazom gotovih tema koje korisnici sami prave. Telefon ima ukupno 4 GB memorije od kojih je korisniku dostupno oko 1,5 GB, a postoji i microSD slot s podrškom za maksimalni kapacitet do 32 GB.

Ugrađeni su svi aktuelni vidovi bežične konekcije: HSDPA, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot, FM radio i GPS. Implementirane su dve kamere – zadnja ima senzor rezolucije 5 Mp i spremna je da zabeleži bitne momente, uz malo veći stepen kompresije u slabije osvetljenim uslovima. Zvučnici su odlični i reprodukuju muziku jasno i glasno, uz dobru definiciju celog raspona tonova. Za solidnu autonomiju zadužena je Li-Ion baterija kapaciteta 1700 mAh. Prosečno korišćenje će rezultovati autonomijom od 24 do 36 sati, što je uobičajeno za modele ove klase.

Kada se sve ovo uzme u obzir, jasno je zašto smo na početku rekli da je Ascend Y530 model koji je dobar u svim disciplinama. Novi pametni telefon u ponudi kompanije Huawei je odličan takmičar na veoma agresivnom tržištu. Verujemo da će naći put do mnogih kupaca upravo zato što nije visoko profilisan, već je jednako dobar u svakom aspektu.

Telenor
http://www.telenor.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #211
preview
FullHDball
Bojan Stanojević, Voja Gašić


NativeTeams

Realme

Levi9

Schneider Electric

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter