GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #212 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #212 (Jul/Avgust 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Dejan Ristanović

Da li računar treba da se prilagođava nama ili mi treba da se prilagođavamo računaru? Prvi odgovor na to iskonsko pitanje je svakako logičniji, ali se opredeljivanje za njega najzad uvek završi na tome da, uz sva gotova rešenja na tržištu, sami razvijamo svoje informatičko okruženje. Tako je i put do novog sajta našeg časopisa bio mnogo duži... ali i mnogo zanimljiviji

Na stranicama letnjeg dvobroja časopisa „PC“ čitaćete o Android aplikaciji za pristup sadržajima sa www.pcpress.rs i o novom sajtu pc.pcpress.rs. Odavno je bilo vreme za te novitete, ali stari sajt je nekako previše dobro funkcionisao da bismo požurili u razvoj novog. U prvim danima Interneta u Srbiji naš tadašnji webmaster Aleksandar Vacić pomislio je da za svaki broj časopisa treba praviti originalnu Web stranu, ali je već kod drugog broja (prvi je i dalje na pc1.pcpress.rs/arhiva/20/) postalo jasno da stvari treba nekako standardizovati. Broj po broj, ručno je pravio Web strane za PC#21, PC#22 i tako do PC#63, a onda je došlo vreme za nešto novo, lakše za održavanje i, naročito, mnogo modernije. Tako smo početak milenijuma dočekali sa sajtom koga se dobro sećate, i koga uvek možete da se podsetite na pc2.pcpress.rs. Bio je to jedan od prvih domaćih sajtova zasnovanih na DHTML-u, uz mogućnost dinamičkog kreiranja sadržaja, što je kasnije postala uobičajena stvar na Mreži.

Mnogo je vremena prošlo od tada, ali sajt se dobro držao, menjajući se i prateći redizajn časopisa „PC“, ali zadržavajući svoju ASP Microsoft SQL Server arhitekturu. Iako su mu prvi korisnici pristupali iz Netscape Navigator-a, sajt se savršeno prilagodio i gomili browser-a koji su u međuvremenu nastali. Tajna dugovečnosti bila je u doslednom poštovanju standarda – ako se ne oslanjate na trikove već na usvojene konvencije izrade stranica, vaš sadržaj će biti prikazan isto u svakom browser-u, na svakoj platformi i za sva vremena.

Srećom, u svetu vrhunskih tehnologija ništa nije „zauvek“. Zvona za uzbunu oglasila su se početkom ove godine kada je sajt trebalo preseliti na novi server, sa fizičke na virtuelnu mašinu. Bilo je toliko problema sa raznim verzijama operativnog sistema i pratećih biblioteka da nam je postalo jasno da sajt neće preživeti prestanak podrške za Windows Server 2003.

Novi sajt časopisa „PC“, rađen u HTML5 tehnologiji i uz kombinovanje PHP-a, MySQL-a i JavaScript-a za brži i efikasniji prikaz sadržaja, razvio je naš webmaster Milan Basrak. Sajt se u jednoj ključnoj stvari poklapa sa starim – do detalja poštuje propisane standarde – ali predstavlja značajan korak napred, jer se uklopio u okruženje koje koristimo u svakodnevnom radu. Već nekoliko godina razvijamo Microsoft Office VBA aplikaciju za praćenje toka pripreme časopisa. I taj program je prošao kroz nekoliko generacija, da bi trenutno bio povezan sa cloud-om, tako da svaki od urednika i tehničkih saradnika, bilo da je off-line ili on-line, unosi informacije o završenim poslovima, a onda se te izmene prvom prilikom sinhronizuju s radom ostalih, uz čvrsto održanje konzistencije podataka. Sada smo naš privatni cloud povezali sa sajtom, pa je po završetku preloma dovoljan klik na Publish da bi novi broj izašao i na Web-u, sa sve arhivom, indeksiranjem i pretraživanjem.

Redizajn sajta i razvoj Android aplikacije nisu sve čime smo se bavili u junu – uživaćete i u velikom testu foto-aparata, prikazu LG pametnih televizora, analizi DDOS napada, novoj dye-sublimation tehnologiji i mnogim drugim temama. Nadam se da ih ima dovoljno za čitavo leto – odmorite se uz „PC“, connect i „Moj Android 3“, a naš sledeći klik na Publish sledi 1. septembra!

SLEDEĆI TEKST U PC #212
preview
IT brendovi vrede najviše
Nebojša Prijić


NativeTeams

Realme

Kimtec

Schneider Electric

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter