GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #212 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Andrija Ćeranić
Ako želite sami da izaberete foto-aparat, odvojte godišnji odmor za proučavanje raspoloživih modela i njihovih karakteristika. Videćete da ima aparata koji koštaju manje od deset hiljada dinara i prave bolje slike od telefona, a ima i onih koju koštaju kao odmor na Sejšelima, za četvoro. Poslužite se prečicom: pogledajte šta smo izabrali za vas, kupite kameru i... p... «pročitajte više»
- PC #212 (Jul/Avgust 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Bojan Stojanović
Adobe je doterao mašineriju svojih programa i pojačao Creative Cloud konstrukciju, a rezultat je, po običaju, odličan. Predstavljamo novi Photoshop, Illustrator i InDesign.
preview
Marko Uskoković
Poslednjih nedelja mediji u Srbiji su se često bavili napadima na domaće sajtove koji su, kako je izgledalo, dolazili iz čitavog sveta. Kako zapravo funkcionišu ti napadi i kakve su nam šanse da se od njih zaštitimo? Za savete smo pitali stručnjake Mainstream-a, najvećeg domaćeg Web hosting provajdera.
nopreview
Dejan Ristanović
preview
Nebojša Prijić
Google je i zvanično najuspešniji brend na svetu, a vodeću poziciju preuzeo je od Apple-a koji, i pored značajnog pada vrednosti, nije otišao dalje od drugog mesta. Treći i četvrti su IBM i Microsoft, takođe IT kompanije. Zašto brendovi informatičkih giganata vrede više od svih ostalih?
nopreview
Savršen letnji online posao u offline-u
Jovana Vukić
Kada vas neko pita šta je za vas idealan letnji posao, na šta prvo pomislite? Ja na nešto što mogu da radim na plaži, nekom brodu, s nogama u plićaku. Ne, ne mislim na ribolovca, već na aktivnog korisnika društvenih mreža koji od toga može i da zaradi. Na neki način i jeste ribolovac, samo lovi reach umesto riba - ričolovac
nopreview
Vesti
Jovana Milićević
nopreview
Pametni divovi
Nebojša Todorović
Televizori su sve veći i pametniji, a LG u ovogodišnju seriju uvodi dodatne funkcije, primenjujući poseban operativni sistem WebOS. Isprobali smo LG 49UB850V i 47LB671V.
nopreview
Toshiba u oblacima
Bojan Stanojević
Smart funkcije novih modela televizora Toshiba je nazvala Cloud TV. Koncept nam se dopao, a proverili smo ga na modelu 42L7453D. Šta još ume ovaj televizor?
preview
Voja Gašić
Kompanija Comtrade ima lepu tradiciju saradnje s Intel-om, pa ne čudi da je njihov novi tablet s Teslinim imenom baziran na novoj Atom platformi. Šta Tesla donosi na tržište?
nopreview
Brzina i oštrina sa stilom
Radovan Bibić
Prestigio Multiphone PAP7500 ima sve karakteristike modernih pametnih telefona: veliki ekran, full HD rezoluciju, četvorojezgarni procesor i čak 2 GB radne memorije. Na sve to dodajemo i atraktivnu cenu...
nopreview
Sjajni saputnici
Nebojša Todorović
LG je nedavno predstavio dva nova pametna telefona odlično prilagođena korisniku: LG G2 mini i Optimus L70, osim što su tehnološki briljantni, i izgledaju atraktivno
preview
Boris Stanojević
Posle majskih poplava postrojenja EPS su oštećena što nam može napraviti ozbiljne probleme u nadolazećem vremenu. Neće biti restrikcija kao osamdesetih i devedesetih, ali naponski udari i kratki prekidi su sasvim mogući, pa elektronsku opremu treba što bolje zaštititi. A APC je tržišni lider u toj oblasti, pa smo isprobali njihove modele BX800CI i BX1100CI-GR
nopreview
Z97 ploče
Miloš Stamenković
Svaka nova serija procesora obično bude praćena i novim čipsetovima. Procesori bazirani na Haswell jezgru i dalje su aktuelni, ali Intel je rešio da ipak ponudi čipset "serije 9" koji je bolje prilagođen SSD diskovima, a spreman je i za sledeću generaciju Haswell procesora.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Advanced SystemCare, Dexpot, HotKey Resolution Changer i Stickies
nopreview
Capture - novo skladište vaših fotografija
Jovana Milićević
Telenor Srbija je prvi operator koji je, uz standardne usluge, svojim korisnicima počeo da nudi i digitalne servise. Prošle godine dobili smo Deezer, digitalni muzički servis o kome smo pisali u PC#200, a sada stiže i Capture.
nopreview
Hit the Road, Geek!
Andrijana Maksimović, Voja Gašić, Damijan Jović
Spakovali ste kostim, četkicu za zube i omiljeni probiotik i spremni ste da se otisnete u letnju avanturu. Ali, kakav biste vi to bili geek da pored notebook-a ili tableta ne ponesete i još poneki gedžet? Delovaćete pametno, što će vam na plaži punoj zgodnih starleta biti najjači adut. Evo naših predloga, a vi ako se još nečeg setite - ubacite u torbu...
preview
Lazar Dimić
Sve je više načina na koje možete raspolagati svojim novcem, ali gde su pare, tu su uvek i lopovi. Mnogi korisnici i dalje zaziru od elekronskog plaćanja, i nisu u pravu - sigurnost nikada ne može biti apsolutna, ali je trenutno bezbednost elektronskog novca u najmanju ruku jednaka ili veća od bezbednosti onog pravog, papirnog. Kakva nas budućnost očekuje u ovoj oblasti?
nopreview
Potpuna fizička zaštita data centra
Marko Herman
Osetljive podatke čuvamo na različite načine, ali se retko bavimo problemima kvalitetne fizičke zaštite. Zato vredi upoznati ENEL sigurnu sobu.
nopreview
Sređeni dnevnici
Kristijan Lazić
Moderni informacioni sistemi proizvode veliku količinu log-fajlova koji nose obilje korisnih informacija. Da bismo iz miliona generisanih linija izdvojili nekoliko najvažnijih, neophodan nam je efikasan alat poput GFI EventsManager-a.
nopreview
Bezbednost IT sistema
Kristijan Lazić
Bezbednost informacija je jedan od stubova modernih kompanija, a ulaganje u bezbednosne sisteme ne treba doživaljavati kao trošak, već kao dobru investiciju - ne postoji kompanija čiji podaci i IT sistemi nisu bili ugroženi. Uspešne kompanije su sposobne da ovakve neprijatne epizode ostave iza sebe, pre svega birajući uspešne partnere iz oblasti informacione bezbednosti. Među vodećima je i kompanija Printec...
nopreview
Bezbednost u finansijskim institucijama
Vladimir Petrović
Bezbednost informacionog sistema sa jedne, i potreba za uvođenjem novih servisa koji će se jednostavno koristiti s druge strane stavljaju pred menadžment banke sve ozbiljnije izazove. Da li se na te izazove može odgovoriti? Da, ali ne na stari način. Nešto mora da se menja...
nopreview
Zaštićeni podaci
Analiza podataka koje razne organizacije prikupljaju i čuvaju pokazuje da više od 50% tih podataka treba da bude klasifikovano kao poverljivo, bilo da poverljivost proizilazi iz regulatornih zahteva, standarda koji su u primeni ili svesti same organizacije o značaju i vrednosti podataka koje poseduju. Zaštita se ne postiže prostom klasifikacijom - ona zahteva preduzimanje kompleksnih mera kako bi se poverljivost očuvala, a Informatica Data Privacy nudi rešenje za izazove ove vrste.
nopreview
Acronis i KAV u virtuelizovanim sistemima
Kristijan Lazić
Virtuelni sistemi predstavljaju okosnicu modernih data centara današnjice. Tehnologiju virtuelizacije koriste sve industrije, a u Srbiji je najzastupljenija u finansijskim institucijama. Zaštita ovih podataka zato predstavlja značajan izazov...
nopreview
Snaga PAN firewall-a
Vladimir Vučinić
Nir Zuk, osnivača kompanije Palo Alto Networks, je tvorac firewall uređaja o kojima smo pisali u PC#175. Tada smo ove proizvode nazvali novom generacijom firewall-a, a od tada su prošle tri godine. Vreme je da saznamo šta je Nir Zuk radio u međuvremenu.
nopreview
Primenjeni BitLocker
BitLocker obezbeđuje da podaci na računaru budu potpuno sigurni, čak i ako se laptop izgubi ili bude ukraden. Pogledajmo kako su ovaj sistem primenili u kompaniji Direct Media.
nopreview
CRM (r)evolucija
Mnoga preduzeća su doskora izbegavala uvođenje CRM-a, pravdajući takvu svoju odluku štednjom, a da pritom nisu prepoznali ogromnu korist i unapređenje koju poslovanje dobija primenom ovog rešenja. Programerska kuća Open C Team donosi nam savremeno i pre svega efikasno CRM rešenje nazvano OBS CRM.
preview
Nikola Jocić
U postindustrijskim ekonomijama razvijenih zemalja tericijarni i kvartarni sektori ekonomije već decenijama generišu najveći deo društvenog proizvoda. Takva preraspodela čini da snaga informacije, računari i ljudski resursi postanu glavne okosnice privrede. Sve je očiglednije da zaposleni daju identitet svakoj kompaniji i da u se u njihovo profesionalno usavršavanje mora ulagati. Kakvo ulaganje će doneti najbolje rezultate?
nopreview
IT kursevi kao ulog u budućnost
Vladimir Cerić
Životni vek tehnologija se u poslednjih tridesetak godina stalno skraćuje, a informatička industrija predvodi taj trend. Da li ste sigurni da će vaši zaposleni bez kontinuirane edukacije moći da odgovore izazovima koji ih čekaju već za godinu ili dve?
nopreview
Sve traženiji administratori mreža
Gotovo svakoj kompaniji danas potrebni su zaposleni koji se bave administracijom, odnosno održavanjem mrežnih sistema. Jednom reči, Microsoft i Linux stručnjaci. ITAcademy je prvi Linux professional centar u Srbiji.
nopreview
Temeljno ukrojena IT edukacija
Kompanije danas ne mogu da napreduju bez ulaganja u stručno usavršavanje zaposlenih, a posebnu pažnju treba posvetiti izboru ustanove koja se bavi edukacijom u oblasti Web tehnologija. Zato "Krojačeva škola Web dizajna i programiranja" nudi nove kurseve...
nopreview
Obuka po meri korisnika
Nikola Jocić
Arrow ECS je distributer specijalizovan za isporuku i održavanje objedinjenih infrastrukturnih IT rešenja za korisnike u Evropi, Bliskom istoku i Africi. Ovoga puta upoznajemo njihovo odeljenje koje se bavi edukacijom IT profesionalaca - Arrow ECS Education.
nopreview
ECDL: Evopska potvrda poznavanja rada na računaru
ECDL - European Computer Driving Licence - je opšti sertifikat poznavanja rada na računaru koji se zahteva od zaposlenih u zemljama Evropske unije, jer potvrđuje kompetentnost za korišćenje personalnog računara i osnovnih poslovnih aplikacija. ECDL program omogućava bolju poslovnu prohodnost u 148 zemalja sveta i namenjen je svima koji žele da steknu validna informatička znanja, da ih potvrde i usavrše, što će im pomoći da lakše dođu do posla ili brže napreduju.
preview
Milan Todorović
Početkom juna u San Francisku Apple je održao tradicionalnu WWDC konferenciju namenjenu pre svega developerima. Navikli smo da nas ta kompanija iznenađuje novostima, ali ove godine je objavljeno zaista mnogo konceptualnih novina i interesantnih proizvoda. Možda najviše pažnje izaziva novi programski jezik Swift.
preview
Milan Basrak
Sredinom juna aktiviran je novi sajt našeg časopisa na adresi pc.pcpress.rs. Kako je tekao proces uklapanja postojećih sadržaja u moderno okruženje i šta smo naučili useljavajući se u svoj digitalni dom sledeće generacije?
nopreview
QNAP u našoj mreži
Dejan Ristanović
Kako automatizovati backup podataka s vašeg servera, ali i sa svih stanica u mreži? Mogućnosti ima mnogo, a mi smo se opredelili za Qnap TS-420.
nopreview
Forenzika i bezbednost
Zoran Živković
Forenzička analiza računarskih podataka, digitalnih fotografija i mobilnih telefona predstavlja ozbiljan izazov za savremene istrage. Kakvi su njeni dometi i koji se zahtevi postavljaju pred forenzičke alate?
nopreview
Pod oštrim okom kamere
Nebojša Prijić
Da bi se obezbedila sigurnost ljudi i imovine, nije dovoljno samo doneti zakone - najveći izazov je njihovo sprovođenje. Jedan od najbitnijih segmenata kod prevencije ugrožavanja ljudi i imovine je mera kontrole. Tada na scenu stupaju najsavremeniji sistemi nadzora. Predstavljamo Gekko...
nopreview
Kvantna teleportacija
Nadežda Veljković
Ideja o teleportaciji, trenutnom premeštanju objekta s jednog mesta na drugo, postoji još od nastanka civilizacije, a porodični termin je postala nakon TV serije "Zvezdane staze". Posle nedavnih otkrića holandskih naučnika za korak smo bliži ovakvoj "sablasnoj akciji na daljinu". Još samo da pređemo put od teleportacije jednog kubita informacija do teleportacije čoveka...
preview
Voja Antonić, Bojan Stanojević
Malo koja grana industrije je imala toliko različitih tehnologija kao fotografska. Kakva je to promena na pomolu u dobrim, starim foto-laboratorijama i šta donosi foto-printer Ciaat CTP 3010.
nopreview
Životni ciklus kompanije
Vesna Čarknajev, Jovana Milićević
Često se piše o edukaciji zaposlenih, ali šta sa obrazovanjem menadžera? Boris Vukić iz kompanije Adizes SEE prava je osoba za razgovor na temu menadžerskih veština.
nopreview
Odabrani bajtovi
Ladislav Struharik
Windows 8: Kao administrator; Windows Server: Odstranjeni XP; Windows: Lakše čitanje Help-a; Windows: Pronalaženje zaboravljenih fajlova po datumu; Windows: Prevlačenje u komandni prozor; Excel: TextBox komentari; Excel: Komentari polja; Word: Ručna zamena orijentacije Landscape strana; Excel: Komentari formula; Word: Poluautomatska zamena orijentacije strana
nopreview
Vedra strana
Dejan Ristanović


Takovo

BIZIT 2024

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter