GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #212 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Vreme je za UPS
Boris Stanojević
Posle majskih poplava postrojenja EPS su oštećena što nam može napraviti ozbiljne probleme u nadolazećem vremenu. Neće biti restrikcija kao osamdesetih i devedesetih, ali naponski udari i kratki prekidi su sasvim mogući, pa elektronsku opremu treba što bolje zaštititi. A APC je tržišni lider u toj oblasti, pa smo isprobali njihove modele BX800CI i BX1100CI-GR
- PC #212 (Jul/Avgust 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Vreme je za UPS

image

Osnovni model UPS-a će našu opremu zaštititi od problema u mreži i kratkotrajnih nestanaka napajanja. Naravno da postoje rešenja koja će premostiti i višečasovni prekid isporuke električne energije, ali su ona obično skupa, pa samim tim neisplativa za kućno okruženje ili za manju firmu. Najvažnije je da se sačuvaju podaci na diskovima i sam hardver, pa će jednostavan i jeftin UPS dati sasvim dovoljno vremena da zatvorimo sve započete poslove i regularno isključimo računar(e).

Jedan od najpoznatijih brendova u ovoj oblasti je APC, koji nam je na test poslao dva modela iz BackUps serije – to su BX800CI i BX1100CI-GR snage 800 odnosno 1100 VA. Uređaji su slični po mogućnostima i gabaritima, ali osim razlike u snazi imaju i različite priključke. Slabiji model stigao je sa tzv. NEMA (iliti „kompjuterskim“, kako se kod nas obično kaže) konektorima, dok je jači model opremljen standardnim šuko-utičnicama. Svako rešenje ima svoje prednosti i mane: prvi konektori su kompaktniji, pa oni koji ih koriste mogu samo da zamene UPS, ako im je stari otkazao ili postao premali. Drugi konektor je ipak standard, tako da ćete lakše priključiti i druge uređaje kao što su ruter i telefonska centrala. Oba UPS-a su line interactive tipa, što znači da će prebaciti na baterijsko napajanje pri nestanku glavnog, a pošto imaju AVR funkciju, bez iscrpljivanja baterija će korigovati napon. Oni podižu napon ako je lokalno opterećenje mreže veliko ili ako je elektroprivreda pribegla uštedi struje kroz naponsku redukciju (nekada se tako radilo), ali i smanjuju napon npr. ako živite blizu trafo stanice. Oblik izlaznog napona je stepenasto simulirana sinusoida, pa je bolje na njega priključivati elektroniku a ne i druge uređaje.

Za one koji imaju manje prohteve, tj. imaju slabiju mašinu koja je obično dovoljna za većinu primena, sasvim je dovoljan i manji model na koji možete priključiti oko 500 W bez opasnosti od preopterećenja i uz neko prihvatljivo vreme autonomije za bezbedno iskjučivanje sistema. Ako imate jaču mašinu, bilo da se igrate, obrađujete multimedijalni materijal ili krckate neke brojeve, bolje je ići na jači model, na koji bez problema priključujete 660W. Za veće potrošnje postoje još jači UPS-ovi.

Pored zaštite od problema sa napajanjem, UPS-ovi štite i telefonsku mrežu, što je važno u mestima gde infrastuktura ide nadzemno, naročito leti kada su česte oluje s grmljavinom. Sada je i standard da se uređaj spaja sa kompjuterom preko USB-a gde možemo da pratimo i podešavamo parametre i da definišemo ponašanje u slučaju prelaska na baterijsko napajanje i prilikom ponovnog uspostavljanja naponske mreže.

APC je priznata marka u svetu UPS-ova, pa kupovinom nekog od ovih modela ne možete pogrešiti. Jedino pitanje je da li se oni uklapaju u vaš u budžet, uz zamisao šta uređaji treba da rade. Kako bilo, UPS treba kupiti pre zime jer je u poslednje vreme potrošnja i leti velika, pa se povremeno jave problemi. Čak i ako većih problema nema, UPS je odlična mera predostrožnosti koja će opravdati svoju cenu spasavajući vaš hardver ili dragocene podatke.


www.apc.com

SLEDEĆI TEKST U PC #212
preview
Tesla inside
Voja Gašić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter