GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #212 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Tesla inside
Voja Gašić
Kompanija Comtrade ima lepu tradiciju saradnje s Intel-om, pa ne čudi da je njihov novi tablet s Teslinim imenom baziran na novoj Atom platformi. Šta Tesla donosi na tržište?
- PC #212 (Jul/Avgust 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Tesla inside

image
Tesla tablet

Pomenimo najpre da nam se dopao nastup Comtrade-a, jer ukazuje na staru školu dobrog marketinga koji nam ponekad nedostaje pri predstavljanju novih uređaja. Najpre, tu je dopadljiv logotip sa efektno ispisanim nazivom Tesla i pakovanje koje će učiniti da se radujete raspakivanju. Sadržaj, pored tableta, čine punjač i OTG USB adapter na koji možete priključiti dodatne USB uređaje. Pored generičkog Android 4.2.2 operativnog sistema, odmah su vidljive i dodatne aplikacije poput Telegrafovih vesti i korisne aplikacije za pripremu male mature koju je spremila Srednja škola za informacione tehnologije “ITHS”. Naravno, Comtrade koristi i kombinuje resurse velike kompanije; šteta što Tesla nije malo ranije krenuo u prodaju, jer bi odlična „maturska“ aplikacija predstavljala dodatni motiv za kupovinu.

Tesla je klasični literarno-edukativni tablet, o čemu pre svega, svedoči primenjeni ekran dijagonale 7.85“, s odnosom strana 4:3, što je dovoljno prenosivo, a opet i dovoljno veliko za ugodno čitanje i Internet komunikaciju. Iako je ekran odličnog kvaliteta, rezolucija bi mogla biti malo veća od 1024×768. To jeste dugo bila iPad rezolucija na koju su se mnogi ugledali, ali u eri HD, Full HD, pa i većih rezolucija deluje malo arhaično. Gustina piksela od 160 ppi (piksela-po-inču) je ipak dovoljna da sve bude čitko i da se „zrno“ ne primeti pri pregledu multimedije.

image
Tabela karakteristika

Kućište je veoma tanko – svega 7,2 mm – a dizajn uređaja veoma prijatan za korišćenje. Baterija kapaciteta 3.750 mAh izdržava oko 5-6 sati srednje intenzivnog korišćenja, a stand-by period je prilično dug zahvaljujući Intel deep-sleep tehnologiji. Tablet ima obe kamere, što je prilično neuobičajeno za ovaj cenovni rang. Glavnom kamerom rezolucije 5 Mp možete da pravite i prilično dobre foto-video kreacije, a čak i Web kamera (2 Mp) dozvoljava HD video-komunikaciju. Da ne pominjemo da je idealna za pravljenje fotografija za učešće na našem Summer Selfie foto-konkursu.

Korisnike će najviše zanimati kakvom snagom raspolaže Tesla tablet odnosno, kako mnogi pitaju, da li je dostojan svog imena. Arhitektura na kojoj je baziran prilično je poznata – za one koji vole šifrovana imena, to je Cloverview procesor na Clover Trail platformi, a to znači dvojezgarni procesor s hyper-threading tehnologijom. To je procesor dobro prilagođen multitaskingu, što znači da se odlično snalazi u savremenijim Android okruženjima kakva je verzija 4.2.2. Memorija takođe nije usko grlo jer ima 1 GB RAM-a i 16 GB storage-a. Ovakvu platformu sretali smo i kod mnogih Windows tableta – istina, s duplo većom memorijom.

image

Za grafiku je zadužen PowerVR SGX 544MP čip, što je opet uobičajeno za ovu platformu i pruža veoma dobre karakteristike u 2D režimima. Znači da je za pregledanje Interneta, slika i filmova više nego dovoljan, pa ćete bez problema gledati Full HD video. U 3D primenama ovaj tablet pokazuje rezultate iznad proseka, iako se radi o grafici s jednim jezgrom. Postoje i varijante ovog PowerVR čipa za ambicioznije igrače (MP2 i MP3 s dva i tri jezgra), ali su srazmerno skuplje i troše više struje. Sve u svemu, rezultati su nas prijatno iznenadili, pa ćete moći vrlo pristojno da se poigrate čak i ako volite naprednije igre.

Tesla se na našem testu dobro pokazao – daje mnogo više nego što biste očekivali za 12.900 dinara kolika je preporučena cena ovog uređaja. Pa ako ste propustili momenat da ga kupite nekome ko sprema malu maturu, sigurno će biti lepa nagrada nekome ko ju je uspešno položio...

SLEDEĆI TEKST U PC #212
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter