GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #212 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Letnja foto-sinteza
Andrija Ćeranić
Ako želite sami da izaberete foto-aparat, odvojte godišnji odmor za proučavanje raspoloživih modela i njihovih karakteristika. Videćete da ima aparata koji koštaju manje od deset hiljada dinara i prave bolje slike od telefona, a ima i onih koju koštaju kao odmor na Sejšelima, za četvoro. Poslužite se prečicom: pogledajte šta smo izabrali za vas, kupite kameru i... pravac na zasluženo letovanje!
- PC #212 (Jul/Avgust 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Letnja foto-sinteza

image
Nikon P600

Od poslednjeg grupnog pregleda foto-aparata prošle su dve godine, a za to vreme se na tržištu svašta dešavalo. Niže cene i bolje kamere u smartfonima uticale su na veliki pad prodaje jeftinih kompaktnih foto-aparata, pa neki proizvođači planiraju čak i prestanak razvoja u tom segmentu. Zbog toga su sve zastupljeniji napredni kompaktni foto-aparati koji imaju manuelne kontrole, ozbiljan optički zum, a neki i veći senzor, adute koje smartfoni još uvek ne dostižu. Veliki je napredak primetan i u kompaktnim foto-aparatima sa izmenjivim objektivima koji su znatno bolji i uzimaju sve veći deo tržišta od doskoro neprikosnovenih DSLR modela.

Veliki izbor koji je nastao pojavom novih tipova foto-aparata potvrđuje tezu da ne postoji idealna kupovina, već da je sve stvar kompromisa. Telefonom ne možete napraviti fotografije visokog kvaliteta, a verovatno ne želite da svaki dan sa sobom vučete glomazni DSLR. Najvažnije je da znate šta hoćete - odredite koju vrstu foto-aparata ste spremni da nosite sa sobom, ne dajte pare za funkcije koje nećete koristiti, ali ne kupujte ni uređaj koji ćete brzo prerasti.

Kako bismo vam pomogli u izboru, rasporedili smo foto-aparate u četiri kategorije - tako ćete lakše pronaći model usklađen s vašim željama i finansijskim mogućnostima. Obavezno se upoznajte sa foto-terminologijom, što će vam pomoći pri izboru, ali ne zaboravite da isprobate aparat u radnji pre kupovine, jer samo tako ćete osetiti kako vam leži u ruci i biti sigurni da je baš taj model stvoren za vas. Tačno je da je najbolji foto-aparat upravo onaj koji u datom trenutku nosite sa sobom, ali se najbolje fotografije prave pravim aparatom za vas.

Želimo vam prijatnu kupovinu, uz podsećanje da najbolje fotografije sa odmora pošaljete na naš foto-konkurs!

Senzori i megapikseli
Mislili smo da je priča o megapikselima završena, ali izgleda da ipak nije: proizvođači, očigledno pod uticajem tržišnih pravila, i dalje lagano povećavaju "mega­pikselažu" senzora u (pre svega kompaktnim) aparatima. Budući da veličina senzora najčešće ostaje ista, to ima za posledicu smanjenje dimenzija pojedinačnih piksela, a samim tim i smanjenje dinamičkog opsega i povećanje šuma. Dodajmo da kvalitet optike u tipičnom kompaktnom aparatu ni izdaleka nije dorastao tako sitnim pikselima na senzoru i lako ćemo zaključiti da se povećanjem rezolucije na tim aparatima nimalo ne dobija na kvalitetu.

Dakle, "megapikselaža" ne treba da bude važan činilac pri izboru kompaktnog aparata, jer su aktuelne vrednosti bitno većih od nečega što bi imalo smisla. Uzmimo za primer (danas gotovo zastareo) senzor rezolucije 12 Mp - to je otprilike 4000*3000 tačaka. Ako takav snimak želimo da prebacimo na papir i ako nam je prihvatljiva rezolucija štampe od 300 dpi (tu rezoluciju imaju slike u našem časopisu; nadamo se da nemate primedbi na njihov kvalitet), sa 12 Mp dobićete sliku dimenzija 34*25 cm, dakle veću od formata A4. Kada ste poslednji put napravili takvu sliku? U redu, treba ostaviti rezervu da se izvuče samo deo snimka, ali za realne potrebe u tih 12 Mp ima sasvim dovoljno rezerve. A ako kvalitet na kraju ne bude kao u ilustrovanom časopisu, to nije zbog rezolucije već zbog kvaliteta senzora, optike i, naravno, osvetljenja.

Dakle, kvalitet senzora je mnogo važniji - po pravilu (vodite računa, ima i izuzetaka), CMOS senzori daju bolje rezultate nego CCD, a isto važi i za veće senzore u odnosu na manje. Skupi aparati, pre svega DSLR i ostali sa izmenjivim objektivima, imaju bitno veće senzore nego kompaktni, a uz njih i srazmerno veće i bolje objektive, pa kod njih priča o megapikselima ne važi u potpunosti - više megapiksela može da donese prednost, ali tu ulazimo u područje profesionalne primene, a samim tim izlazimo iz okvira ovog teksta.

Standardni kompaktni foto-aparati

Kompaktni foto-aparati su pretrpeli najjači udarac poboljšanjem kamera na smartfonima. Jeftiniji kompaktni aparati daju jedva malo bolje slike od dobrog smartfona, pa nije ni čudo što se slabije prodaju. Ipak, ne vole i nemaju svi smartfone, a ima i onih koji cene foto-aparat kao spravu namenjenu isključivo pravljenju fotografija, sa optičkim zumom, a ne traže manuelne kontrole i napredne funkcije boljih foto-aparata.

Canon IXUS 150

image
Canon IXUS 150
Pohvaljujemo:

• Atraktivan izgled
• Povoljna cena
• Lak za korišćenje

Kritikujemo:

• Primetne hromatske aberacije pri širokom uglu
• LCD ekran dijagonale svega 2,7 inča

Foto-aparat bez mnogo naprednih funkcija koji izgleda mnogo bolje nego što bi cena sugerisala.

Adut iz serije IXUS rezolucije 16 Mp sa zumom 8x se po karakteristikama nalazi između IXUS-a 145 koji nema optičku stabilizaciju slike, i nešto naprednijeg IXUS-a 155 sa senzorom rezolucije 20 Mp i zumom 10x. Atraktivniji izgled i skromniji LCD ekran dijagonale 2,7 inčaodvaja ovu klasu IXUS-a od Canon-ove najpovoljnije serije A.

Veoma jednostavan za korišćenje, s posebnim tasterom koji snima video u rezoluciji 720p, uz korišćenje zuma i sa optičkom stabilizacijom, IXUS 150 daje solidne rezultate u automatskom režimu, a ako vam to nije dovoljno, postoji i režim Program koji vam daje malo više kontrole. U kontrastnim scenama i pri širokom uglu (eq 28 mm) primetne su hromatske aberacije, ali to je i očekivano u ovoj cenovnoj klasi.

IXUS 150 se lako koristi i još lakše pravi upotrebljive fotografije, a zbog svog privlačnog izgleda, pogotovo u crvenoj boji sa hromiranim detaljima oko objektiva, malih dimenzija i činjenice da se može naći za 10.500 dinara, predstavlja dobar izbor za one koji žele elegantan, jednostavan i povoljan foto-aparat.

Canon IXUS 255 HS

image
Canon IXUS 255 HS
Pohvaljujemo:

• Privlačan izgled
• Visok kvalitet slike
• Brz autofokus
• Jednostavno korišćenje
• Odličan makrorežim

Kritikujemo:

• Prosečan vek baterije (220 snimaka)
• Mekše slike pri punom zumu
• Prilično visoka cena

Elegantan foto-aparat, jednostavan za korišćenje, sa sjajnom automatikom koja u svim svetlosnim uslovima daje dobre slike

Napredan kompaktni aparat dobrog izgleda sa 12 Mp CMOS senzorom, optičkim zumom 10x i najširim uglom od odlična 24 mm. Iako malih dimenzija, zbog kvaliteta izrade i osetne mase, utisak je da veoma dobro leži u ruci.

Zahvaljujući senzoru od "samo" 12 Mp, IXUS 255 HS odlično kontroliše šum koji će biti vidljiv tek na ISO 800 kod većih formata, dok ćete u Web rezoluciji moći slobodno da snimate i sa ISO 3200 bez vidljivog gubitka kvaliteta. TTL autofokus je izuzetno brz a makrorežim dozvoljava razdaljinu od svega 1 cm za impresivne rezultate. LCD ekran ima dijagonalu od standardna tri inča, solidne vidljivosti čak i na jakom suncu. Snimanje videa je u Full HD rezoluciji, uz optičku stabilizaciju i jedva čujni motor pri zumiranju. Od naprednih opcija tu je i Wi-Fi za lako deljenje sadržaja i mnoštvo automatskih i scenskih režima snimanja.

IXUS 255 HS izgleda odlično i pravi još bolje fotografije, a sve to na jednostavan način, jer aparat "misli" o svemu umesto vas i, mada košta nešto više od konkurencije, predstavlja sjajan izbor za aparat koji ćete uvek imati sa sobom. Cena mu je nešto viša nego ostalim modelima iz ove kategorije, a i Sony WX80 daje sličan kvalitet slike uz bolji rafalni režim, pa ne možemo reći da je najbolji u ovoj kategoriji. Na domaće tržište uskoro treba da stigne novi IXUS 265 HS koji donosi 16 Mp i zum 12x, pa očekujemo da IXUS 255 HS bude još jeftiniji.

Canon PowerShot A3500 IS

image
Canon PowerShot A3500 IS
Pohvaljujemo:

• 5× optički zum
• Optička stabilizacija
• Ugrađen Wi-Fi
• Solidna izrada

Kritikujemo:

• Skroman kvalitet snimaka pri slabom svetlu
• Kratko trajanje baterije

Kompaktan i pouzdan aparat kvalitetne izrade i prosečnih performansi, s nekoliko dobrodošlih iznenađenja u svojoj cenovnoj klasi

Canon godinama razvija pristupačnu seriju A, pa je ona postala sinonim za pouzdane a povoljne foto-aparate; PowerShot A3500 IS nastavlja tu tradiciju. Pozicioniran nešto iznad modela A2600 i A2500, ovaj izuzetno tanak aparat izdvaja se od njih po tome što ima ugrađen Wi-Fi za prebacivanje slika na računar ili telefon i optičku stabilizaciju slike koja osigurava oštrinu čak i ako vam ruka malo zadrhti.

Senzor rezolucije 16 Mp daje dosta detalja pri dobrom svetlu, dok u zatvorenom morate koristiti blic da biste dobili upotrebljive rezultate. A3500 IS ima poseban taster za snimanje videa u rezoluciji 720p, što je uobičajeno za CCD senzore. Detekcija lica u kadru i sistem Smart Auto sa 32 scene pobrinuće se da većina slika izgleda korektno, a mogućnost tagovanja korišćenjem GPS-a smartfona još je jedan plus u odnosu na slične aparate. LCD ekran dijagonale tri inča nešto je veći nego kod A2500, ali je zbog toga trajanje baterije osetno skraćeno, pa tako s jednim punjenjem možete dobiti svega 200, odnosno 265 snimaka kada uključite režim Eco.

Kvalitetno izrađen i dostupan u crnoj, srebrnoj, plavoj i crvenoj boji, A3500 IS je korektan izbor za početnike koji su spremni da žrtvuju poslednju reč tehnike za jednostavnost upotrebe i, naravno, cenu.

Nikon Coolpix L29

image
Nikon Coolpix L29
Pohvaljujemo:

• Jednostavan za korišćenje
• Verna reprodukcija boja
• Niska cena

Kritikujemo:

• Hromatske aberacije pri širokom uglu
• Ima samo osnovne mogućnosti

Foto-aparat sa solidnom automatikom i minimumom dodatnih mogućnosti za jednostavno korišćenje

Nov model u Nikon-ovoj osnovnoj seriji L, Coolpix L29 se lako koristi i ugodan je za držanje, a namenjen je najmanje zahtevnim korisnicima. Ima inteligentni režim Easy Auto gde aparat odlučuje o svemu umesto vas, ali dozvoljava i izbor neke od 17 ponuđenih scenskih situacija za minimalnu kontrolu nad snimkom.

Sa CCD senzorom rezolucije 16 Mp i zumom 5x, ne nudi previše naprednih opcija, ali ima vernu reprodukciju boja i veoma je jednostavan za korišćenje. Zum počinje od vrlo dobrih 26 mm, ali sa vrlo primetnim hromatskim aberacijama na kontrastnim delovima slike. L29 snima video u rezoluciji 720p bez mogućnosti korišćenja optičkog zuma, tako da morate da zumirate pre nego što započnete snimanje, ali bar ste sigurni da se na snimku neće čuti motor. Aparat ima mali rukohvat jer za napajanje koristi dve klasične AA baterije koje su dovoljne samo za 200 snimaka.

Dostupan u više boja, jednostavan za upotrebu, sa automatikom koja daje nasmejana lica, Coolpix L29 ne nudi napredne opcije, ali može biti odličan prvi foto-aparat.

Nikon Coolpix S3600

image
Nikon Coolpix S3600
Pohvaljujemo:

• Dostupan u više boja
• Mnoštvo specijalnih efekata
• 2 cm makro režim

Kritikujemo:

• Skroman kvalitet pri slabom svetlu

Aparat svedenog izgleda i zadovoljavajućeg kvaliteta slike za Web potrebe, s mnogo digitalnih efekata i opcijama za retuširanje

Zasnovan na 20 Mp CCD senzoru i zum objektivu 8x s rasponom od ekvivalentnih 25-200 mm, Coolpix S3600 je jeftiniji predstavnik serije S, koji ipak nudi nekoliko iznenađenja po veoma konkurentnoj ceni.

Coolpix S3600 je kvalitetno izrađen aparat koji lepo izgleda, sa automatskim režimom snimanja koji sam bira neku od 18 unapred definisanih scena za korektne rezultate po dobrom svetlu, ali ne tako sjajne pri mračnijim uslovima. Loptasta distorzija objektiva je primetna ali su hromatske aberacije odlično kontrolisane. Aparat ima 2,7-inčni ekran i, kao i ostali modeli zasnovani na CCD senzoru, snima video u rezlouciji 720p bez primetnog zvuka motora tokom zumiranja.

Coolpix S3600 ima i odličan makrorežim u kome možete prići subjektu na svega 2 cm, što na senzoru ove rezolucije daje odlične rezultate. Veliki broj digitalnih filtera, opcije Retouch i Glamour Touch koje sređuju i podočnjake s portreta, govore da ovaj aparat može biti idealan izbor za slikanje uz opušteno druženje s prijateljima.

Nikon Coolpix S6500

image
Nikon Coolpix S6500
Pohvaljujemo:

• Odličan dizajn
• Ugrađen Wi-Fi
• Solidan kvalitet slike
• Brzo rafalno slikanje

Kritikujemo:

• Kratak vek baterije
• Agresivno uklanjanje šuma

Foto-aparat odličnog izgleda s mnogo naprednih funkcija i sjajnim automatskim režimom snimanja koji pruža kvalitetne snimke

Pošto novi S6800 još nije dostupan na našem tržištu, za predstavnika više kompaktne klase u Nikon-ovom taboru izabrali smo prošlogodišnji Coolpix S6500 koji ima 16 Mp CMOS senzor, optički zum 12x, rafal od 10 slika u sekundi i sjajan troinčni LCD ekran sa 460.000 piksela.

Aparat odlično leži u ruci i sve komande su logično raspoređene, pa se uz napredne automatske režime i 19 scena pokazao veoma jednostavnim za upotrebu. Kvalitet slike je solidan i u uslovima slabijeg svetla, ali s vidljivim tragovima uklanjanja šuma već kod ISO 200. Video snima u Full HD rezoluciji, a Nikon-ova VR optička stabilizacija zadužena je za snimke bez "skakanja". Neke od naprednijih opcija su automatski HDR režim, autofokus koji prati pokretne subjekte, režim za panorame, ugrađen Wi-Fi, pa čak i otklanjanje slučajnog treptaja. Mnoštvo funkcija, ali pre svega veliki i svetao ekran, uticali su na to da baterija kod ovog modela traje svega 150 snimaka ili kratkih 25 minuta snimanja videa.

Coolpix S6500 odlično izgleda, daje kvalitetne snimke i ugodan je za korišćenje. Sa dosta naprednih funkcija, zumom 12x, ugrađenim Wi-Fi-em i sjajnim ekranom, predstavlja odličan izbor za aparat koji ćete nositi svuda sa sobom.

Samsung WB35F

image
Samsung WB35F
Pohvaljujemo:

• Napredne mogućnosti
• Wi-Fi i NFC
• Optički zum 12× sa širokim uglom (eq 24 mm)

Kritikujemo:

• Relativno mali LCD ekran
• Nešto sporija reakcija okidača

"Pametni" foto-aparat s velikim zumom i pregršt naprednih opcija za deljenje slika

Samsung je svoju ponudu kompaktnih foto-aparata osvežio modelima WB35F i WB50F koji podržavaju Wi-Fi i NFC za jednostavno deljenje slika. WB35F je nešto manji od modela WB50F i ima ekran skromnije rezolucije, ali je jeftiniji oko 4.000 dinara.

Iza objektiva sa zumom 12×, koji počinje od odlična 24 mm i ide sve do 288 mm, smešten je standardan 16 Mp CCD senzor i gomila naprednih mogućnosti koje opravdavaju oznaku Smart camera. Opcija Tag & Go omogućava povezivanje sa smartfonom ili tabletom jednostavnim dodirom dva uređaja, a Photo Beam odmah prebacuje sliku. Remote View Finder koristi tablet ili smartfon kao ekran foto-aparata i daljinski okidač, što je poželjno i zbog nešto manjeg ekrana dijagonale 2,7 inča. WB35F ima veliki broj definisanih scena u režimuSmart, kao i režim Live Panorama za jednostavno fotografisanje širokih kadrova. Iako može da zahvati veoma širok ugao, WB35F uglavnom drži hromatske aberacije pod kontrolom i kvalitet slike je solidan, čak i pri slabijem svetlu, gde će aparat koristiti maksimalnu ISO vrednost od 3200.

WB35F ispunjava obećanje pravog Smart aparata i sjajan je izbor za one koji žele da što pre podele svoj sjajni portret sa ostatkom sveta na Instagram-u.

image
Sony Cyber-shot W830
Pohvaljujemo:

• Pouzdana optička stabilizacija pri snimanju videa
• Kvalitetan objektiv
• Veoma male dimenzije

Kritikujemo:

• Nema Wi-Fi
• Mali LCD ekran prosečne rezolucije

Kombinacija Zeiss-ovog objektiva i procesora BIONZ u veoma tankom kućištu sjajnog izgleda

Sony Cyber-shot W830

Najnoviji model iz Sony-jeve porodice povoljnih kompaktnih foto-aparata ima solidan Zeiss-ov objektiv sa zumom 8x koji počinje od 25 mm, po čemu se i razlikuje od modela W810 i W800 s nešto kraćim dometom. U odnosu na prošlogodišnji W730, Sony je uspeo da u ovaj izuzetno kompaktni aparat ugradi senzor rezolucije 20 Mp s brzim procesorom BIONZ koji donosi jasne detalje pri dobrim uslovima.

Zbog malih dimenzija i dobrog, metalnog izgleda, W830 je odličan aparat za izlaske, a režim Party koji automatski podešava ISO vrednosti u zavisnosti od dostupnog svetla, osiguraće upotrebljive fotografije čak i u mračnoj atmosferi. Video snima u rezoluciji 720p s veoma dobrom optičkom stabilizacijom.

Veoma tanak i dostupan u crnoj, srebrnoj i ružičastoj boji, jasno je da je namenjen devojkama. Nedostaje mu samo Wi-Fi da bi taj selfi, sređen pomoću opcijeBeauty Effect, stigao na Facebook.

Sony Cyber-shot WX80

image
Sony Cyber-shot WX80
Pohvaljujemo:

• Kvalitetni snimci pri lošem svetlu
• Wi-Fi
• Dobar rafalni režim

Kritikujemo:

• Ekran dijagonale svega 2,7 inča

Ultrakompaktan pristupačan aparat sa CMOS senzorom i oštrim objektivom za dobre rezultate pri svim svetlosnim uslovima.

Iako je WX80 prošlogodišnji model, za razliku od novijeg W830 ima CMOS senzor, što ga čini veoma aktuelnim, pogotovo kada se uzme u obzir cena od oko 16.500 dinara.Objektiv je isti:Zeiss 8x zum koji "počinje" od 25 mm kao i kod W830, ali zahvaljujući 16 Mp CMOS senzoru Exmor koji omogućava ISO čak do 12.800, WX80 daje znatno bolje rezultate pri slabom svetlu, snima Full HD video sa optičkom stabilizacijom, ima rafalni režim od 10 slika u sekundi i omogućava jednostavno pravljenje efektnih HDR snimaka. Veliki broj automatskih režima olakšaće svakodnevno snimanje, azbog veoma malih dimenzija i atraktivnog izgleda želećete uvek da ga imate sa sobom. Negde je ipak moralo da se uštedi pa je tako "stradao" ekran - dijagonala je 2,7 inča, sa 235.000 piksela.

Postoje verzije u crnoj, crvenoj i srebrnoj boji i ako vam ne smeta što je napravljen 2013. a potreban vam je aparat dobrih performansi s naprednim funkcijama, WX80 je logičan izbor.

Za prikaz vodootpornih foto-aparata, moćnih kompaktnih modela, naprednih modela s većim senzorom i ultrazum aparate, kao i za tabele karakteristika i preporuke urednika, pogledajte PC #212.



NativeTeams

Realme

Kimtec

Schneider Electric

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter