GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #212 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Adobe CC 2014: Novi modeli po staroj ceni
Bojan Stojanović
Adobe je doterao mašineriju svojih programa i pojačao Creative Cloud konstrukciju, a rezultat je, po običaju, odličan. Predstavljamo novi Photoshop, Illustrator i InDesign.
- PC #212 (Jul/Avgust 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Adobe CC 2014: Novi modeli po staroj ceni

image
Adobe Photoshop CC

Godinu dana nakon prvog izdanja Creative Cloud programa, Adobe je odlučio da ih zameni boljim i savremenijim modelima. Novi programi ne instaliraju se kao nadogradnje postojećih CC verzija, već kao nezavisne aplikacije koje u imenu imaju (ne baš inventivan) dodatak CC 2014. Naravno, sve prethodne verzije možete zadržati na računaru i koristiti ih paralelno s novim dok ne procenite da li zaista želite nadogradnje. Jednu dilemu, međutim, nećete imati, a ona je doskoro bila presudan činilac za donošenje odluke o prelasku na nove verzije programa. Naime, ako ste pretplatnik Creative Cloud paketa ili pojedinačnih aplikacija, nove CC 2014 verzije dobijate besplatno, one vam pripadaju u okviru "tarifnog plana". Konačno se vidi sva privlačnost osporavanog koncepta pretplate i korišćenja programa "iz oblaka" - argumenti za i protiv i dalje stoje, ali mogućnost da najnoviji Adobe program ne platite ništa i počnete odmah da ga koristite pojavom CC 2014 izdanja postaje opipljiva i veoma praktična.

Za instalaciju novih programa dovoljno je pokrenuti Adobe Creative Cloud aplikaciju i na spisku će se pojaviti svi Adobe-ovialati. Pored onih koji su vam dostupni u okviru pretplate piše Update ili Install, a pored onih koje možete da isprobate, ali nisu deo vaše pretplate pisaće Try. Za sada oznaku CC 2014 imaju sledeći programi: Photoshop, Illustrator, InDesign, Premiere Pro, After Effects, Dreamweaver, Muse, Flash Professional, Audition, Edge Animate, Edge Code, InCopy, Media Encoder, Prelude i SpeedGrade. U ovom prikazu bavićemo se novostima u prva tri programa, a tokom narednih meseci detaljno ćemo pisati i o ostalim renoviranim Adobe programima.

Photoshop CC 2014

image
Path Blur, efikasna zamena za Motion Blur, daje efekat pokreta i brzine

Kada kažete Adobe, većina ljudi prvo pomisli na Photoshop, što govori o marketinškoj i tržišnoj prepoznatljivosti ovog programa, nesumnjivo jednog od najčuvenijih softverskih proizvoda u istoriji. Uvek je zanimljivo otkriti šta još novo može da se ugradi u program koji već ima sve. Pitanje je, naravno, retoričko, jer Adobe poslednjih godina gotovo hirurškom preciznošću ojačava konstrukciju Photoshop-a i ujedno obraduje korisnike ponekom novom i inteligentnom opcijom. U Photoshop-u CC 2014 najpre ćete uočiti integraciju sa Typekit tehnologijom fontova. Ukoliko otvorite PSD dokument i Photoshop prijavi da na vašem računaru nisu instalirani odgovarajući fontovi, ponudiće vam da ih sinhronizujete iz Typekit-a. Toje servis za koji plaćate pretplatu, a omogućava vam da u desktop i Webprimenama koristite fontove iz Adobe FontFolio i drugih kolekcija. Za oko četiridolara mesečno možete birati hiljade fontova i sinhronizovati 100 različitih fontova u svakom trenutku. Nije moguće koristiti više od 100 fontova istovremeno (osim ako ne platite skuplju pretplatu), ali bi to mogla biti otežavajuća okolnost samo u nekim veoma specifičnim projektima.

Photoshop CC 2014 donosi nekoliko novih Blur efekata i filtera. Path Blur, slično ranije viđenoj opciji Motion Blur, zamućuje putanju po kojoj pomeramo objekat, stvarajući tako efekat kretanja. Tu putanju sada možemo da oblikujemo kao i bilo koju drugu vektorsku liniju pomeranjem kontrolnih tačaka i ručica, što pruža osnovu za razne kreativne ideje. Na sličan način je i "stari"Radial Blur zamenjen novim filterom Spin Blur koji obezbeđuje efekte rotacije. Dovoljno je da napravite kružni ili elipsasti oblik, da mu podesite ugao i veličine i smestite ga na neki deo slike, na primer točak automobila. Uz podešavanje opcija kao što su brzinarotacije i jačina zamućenja, dobićete veoma zanimljive efekte.

image
Opcijom Select / Focus Area automatski uklanjate defokusiranu pozadinu

Pogodnost da se sa fotografije lako ukloni pozadina, jedna je od rutinskih primena Photoshop-a. Za izdvajanje pozadine koristi se čitava baterija alatki, u zavisnosti od toga da li se pozadina po boji razlikuje od ostatka slike, što je jednostavna situacija, ili nema jasne razlike, a u tom slučaju naglasak je na ručnom definisanju selekcije. Automatika u novom Photoshop-u omogućava da pozadinu selektujete po još jednom kriterijumu koji će biti razumljiv svakom ko se bavi fotografijom: ako je objekat koji snimate fokusiran a ostatak fotografije neoštar (što se postiže korišćenjem velikog otvora blende), Photoshop CC 2014 može samostalno da pronađe i izabere neoštro područje ako primenite opciju Select / Focus Mask. Ova opcija će svakako povećati produktivnost.

U novom Photoshop-upoboljšana je opcija Layer Comps, pa ukoliko promenite stil na jednom sloju, možete izabrati da se efekat ažurira u čitavom dokumentu, za svaki izabrani Layer Comp. Pametne vođice (Smart Guides)sada su uključene u podrazumevanom stanju i automatski prikazuju razmak između objekata kada ih pomerate. Takođe vam omogućavaju da "lepite"objekte na ivice dokumenta i drugih objekata. U ovom kratkom prikazu ne zaboravimo ni opciju da se kretanjem kroz meniFont selektovani tekstualni objekat automatski prikazuje u izabranom fontu. Ostale opcije ubrajamo u manje nadogradnje i njih ćemo analizirati u zasebnom tekstu o Photoshop-u CC 2014.

Za opis Illustrator-a, InDesign-a i drugih komponenti paketa pogledajte PC #212.

Extreme
www.extreme.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #212
preview
Vreme je za UPS
Boris Stanojević


NativeTeams

Realme

Kimtec

Schneider Electric

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter