GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #213 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Veličina jeste bitna
Bernd Theiss
Bez obzira na to da li nam se dopada to što je kompaniju Nokia preuzeo Microsoft, Lumia 920 oduševljava svojim odličnim petoinčnim ekranom. Da li je to nagoveštaj velikih promena?
- PC #213 (Septembar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Veličina jeste bitna

image

Ko je očekivao da će na pakovanju videti znak da je Microsoft preuzeo finskog giganta, neće ga pronaći. Nokia se i dalje zove Nokia, a operativni sistem novog telefona je, naravno, Windows Phone i to verzija 8.1, koja donosi brojne nove i korisne funkcije među kojima je panel sa obaveštenjima i mogućnoštu da se podesi i ograniči prenos podataka, recimo pomoću Web stranica koje sažimaju prikaz ili automatskog korišćenja određenih slobodno pristupačnih hotspot-ova.

Lep, veliki ekran

Poboljšan operativni sistem ide dobro uz novi vrhunski Nokia smartfon, koji nasleđuje modele Lumia 920 i 925. Prva razlika: ekran je za pola inča veći, pa sada njegova dijagonala iznosi pet inča. To je Nokia mogla da uradi zato što je minijaturizacija u međuvremenu napredovala – Nokia 930 je znatno lakša i tanja od modela 920.

Premium kvalitet izrade je u potpunosti očuvan. Ram od srebrnastog matiranog aluminijuma nalazi se između zaobljenog Gorilla stakla i poleđinskog plastičnog poklopca, takođe zaobljenog na ivicama. Haptički doživljaj je prvorazredan.

Dizajn je prilično smeo: poleđina uređaja koji smo testirali šljašti u neonskozelenoj boji, a ponuđena je i podjednako jarka narandžasta varijanta. Ko je malo konzervativniji, može da se opredeli za belu ili crnu boju. Jarke boje prikazuje i ekran napravljen u tehnologiji OLED sa visokom rezolucijom 1920×1080 tačaka, a rezultat je da se vidi svaki, pa i najmanji detalj. Zahvaljujući snažnom osvetljaju, obezbeđena je čitljivost napolju, na direktnoj sunčevoj svetlosti.

Uz Windows Phone 8.1

image
Tabela karakteristika

Na tako ekstremno dobrom ekranu Windows 8.1 dolazi do punog izražaja. Početni ekran sa najviše šest nizova tajlova (do sada četiri) izgleda odlično. Ako neko želi da prilagodi početni ekran svojim potrebama, može izabrati da četvorougaone ikone, koje su povezane sa aplikacijama i pružaju raznorazna obaveštenja, budu transparentnije.

I grafički zahtevne aplikacije imaju veliku korist od vrhunskog ekrana: najvažniji je besprekoran pregled fotografija snimljenih kamerom i njenim 20 Mp senzorom, što znači da nećemo čekati da tek kod kuće, kada fotografiju budemo gledali na računaru, vidimo da li je ona tehnički kvalitetno napravljena. Zeiss-ova optika, stabilizator slike i dvostruki LED blic spadaju u opremu ove kamere koja pouzdano pravi kvalitetne slike, s brojnim efektima i mogućnostima optimizacije, baš onako kao što nam je to poznato sa starijih Nokia telefona. Uz moćnu kameru ide i moćan Qualcomm-ov četvorojezgarni procesor Snapdragon 800 koji radi na 2,2 GHz. Ima dvostruko više jezgara od svog prethodnika a i radni takt je dupliran, što znači da je obezbeđen čak i višak snage.

Pozamašna je i interna memorija od 32 GB od kojih korisniku na raspolaganju stoji 25 GB. Začuđujuća je i činjenica da je Windows Phone 8 zauzimao manje od 3 GB memorije kod modela 920, a da Windows Phone 8.1 na modelu 930 zauzima punih 6 GB. A sve to na račun povećane funkcionalnosti.

Ni ovaj telefon nema podnožje za microSD karticu, što će za određeni broj korisnika svakako predstavljati ozbiljan minus. Manji nedostatak je to što u paketu ne stižu i slušalice, ali većina kupaca ih već poseduje zahvaljujući prethodnim telefonima, ili su dokupili neke kvalitetne „bubice“.

Uz off-line navigaciju

Lumia 930 je znatno izdržljivija od svojih prethodnika. Baterija traje šest sati u kombinovanom režimu rada, vreme razgovora je znatno duže, što znači da bez punjenja baterija možete da prebrodite jedan prilično zahtevan dan. Doduše, moramo da naglasimo da Samsung Galaxy S5 ili Sony Xperia Z2 i dalje imaju izdržljivije baterije.

Što se tiče antenskih karakteristika u LTE i GSM mrežama, prethodni model 920 je na laboratorijskim testovima postizao nešto bolji rezultat, ali je to nadoknađeno dobrim rezultatima UMTS emitovanja i prijema, te modulom DC-HSPA .

Vrhunski kvalitet zvuka prilikom telefoniranja podrazumeva se kod proizvoda kompanije Nokia. Pravi biser je offline navigacioni sistem Here Drive za koji možemo da preuzmemo mape gotovo svih država na svetu. Da, mape svih gradova – naravno i Srbije – sa besplatnim ažuriranjem – znače da nećete morati da trošite Internet saobraćaj za navigaciju dok se u romingu, i sve to uračunato u osnovnu cenu telefona. Tom adutu zaista nije lako parirati.

Odlična kupovina

Sa boljom LTE antenom, malo izdržljivijom baterijom i podnožjem za microSD kartice, drugi vrhunski smartfoni uspeli su da sakupe poneki poen više nego Nokia 930, ali je ovo svakako veoma uverljiv telefon, bitno bolji od prethodnika. Operativni sistem objedinjuje sve potrebne funkcije – naročito one poslovne – s modernom korisničkom površinom. Lumia 930 je svakako dobra kupovina, budući da je i cena od 579 evra za ovakav uređaj sasvim prihvatljiva.

SLEDEĆI TEKST U PC #213
preview
NAS uz televizor
Dejan Ristanović


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter