GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #214 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
In Memoriam: Zoran Životić
Dejan Ristanović
6. septembra je, posle kraće i teške bolesti, preminuo Zoran Životić, jedan od pionira srpske ICT scene i suosnivač firmi Jugodata, SezamPro i PC Press. Ostavio je neizbrisiv trag na računarskoj sceni Srbije, ali i u našim srcima
- PC #214 (Oktobar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

In Memoriam: Zoran Životić

image
Zoran Životić

6. septembra je, posle kraće i teške bolesti, preminuo Zoran Životić, jedan od pionira srpske ICT scene i suosnivač firmi Jugodata, SezamPro i PC Press.

Pažnju domaće računarske javnosti Zoran Životić je prvi put privukao 1983. godine pobedivši na konkursu časopisa Galaksija za najbolji domaći program – njegov ZX QSAVE je omogućio vlasnicima Sinclair ZX-81 da snimaju i učitavaju programe sa kasete osam puta brže nego sistemskom komandom. Narednih godina je u časopisu Računari objavio niz zapaženih tekstova vezanih za programiranje i primenu kućnog računara Commodore 64.

Sredinom osamdesetih godina Zoran Životić uzima aktivno učešće u širenju domaćeg računarskog tržišta i njegovoj tranziciji u profesionalne vode. S trojicom kolega osniva firmu Jugodata koja je, kroz akciju poznatu pod imenom „Singapurska veza“, omogućila brojnim domaćim firmama i pojedincima da legalno nabave i kreativno primene personalni računar. Zoran se bavio pre svega razvojem softvera, pišući programe za vođenje poslovanja u manjim firmama, a onda i set alata za podršku stonom izdavaštvu (DTP), prvoj delatnosti koja je pokazala da računari mogu profesionalno da se primene i da se taj hobi može pretvoriti u unosan posao. Zoranov tekst procesor CORE bio je nezaobilazan alat svih domaćih korisnika tada neprikosnovenog DTP paketa Ventura Publisher, ne samo zbog efikasnijeg rada, već i zbog prvog modula za hifenaciju teksta prilagođenog srpskom jeziku. Njegov set profesionalno razvijenih ćiriličnih fontova i danas je vidljiv u većini knjiga objavljenih u Srbiji tokom devedesetih godina.

U aprilu 1995. Zoran Životić s dvoje kolega osniva izdavačko preduzeće PC Press i pokreće „PC“, časopis za profesionalnu primenu računara. Tokom naredne dve decenije u časopisu „PC“ objavio je preko 100 tekstova iz oblasti programiranja u jeziku C, obrade fotografija i primene savremenih operativnih sistema. Naročito su zapaženi bili njegovi uporedni testovi prvih GSM telefona koji su stigli na domaće tržište. U danima dolaska Interneta u Srbiju Zoran je učestvovao u organizaciji tri Internet seminara, gde se okušao i kao predavač, pomažući stotinama poslovnih ljudi da, u tehničkom i organizacionom smislu, pripreme kvalitetan kompanijski nastup na globalnoj Mreži.

Projekat koji je Zoranu Životiću doneo najvišu profesionalnu afirmaciju, a ujedno, treba to reći, i projekat kome se on najviše posvetio, jeste Sezam. Sistem za modemske komunikacije osnovan je krajem 1989. godine kao mali BBS. Zahvaljujući originalnoj koncepciji i softveru koji je Zoran u celini razvio i godinama usavršavao, Sezam je izrastao u najveći BBS na području bivše Jugoslavije i, pre svega kroz svoje konferencije, predstavljao most u svet koji je obeležio živote hiljada korisnika. Krajem 1995. Zoran Životić s trojicom kolega osniva SezamPro, on-line sistem koji će već u prvoj godini rada ponuditi korisnicima pun pristup Internet mreži. Meteorski rast počeo je 2005. godine, kada je u SezamuPro prepoznat ogroman potencijal širokopojasnog (broadband) pristupa Internetu, a korisnicima ponuđen niz novih servisa. Zajedno sa Sezamom napredovao je i Zoran, od vrhunskog programera do vanserijskog menadžera, koji će za samo nekoliko godina dovesti SezamPro do pozicije vodećeg nezavisnog ADSL provajdera u zemlji, a malu firmu podići na nivo preduzeća s preko 100 zaposlenih.

Poslednje godine života Zoran Životić je proveo znatno mirnije, putujući i baveći se svojim najdražim hobijem – fotografijom. Kao i u svemu što je radio, Zoran je i u ovoj oblasti težio savršenstvu – možda su fotografije bile amaterske, ali je njihov kvalitet bio itekako profesionalan, što se pokazalo u mnogim katalozima i drugim vrhunski dizajniranim publikacijama. Taman kada se malo „umorio od odmaranja“ i počeo da traga za novim izazovima, Zorana je za samo desetak dana odnelo teško zapaljenje pluća. Ostavio je neizbrisiv trag na računarskoj sceni Srbije, ali i u našim srcima.

SLEDEĆI TEKST U PC #214
preview
OSA: Suština je u ljudima
Nebojša Prijić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter