GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #214 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Karika koja je nedostajala
Dejan Ristanović
Mrežna skladišta su postala popularna zato što preuzimaju jednu od važnih funkcija servera - deljenje podataka - i rade taj posao uz maksimum performansi i minimum početnih troškova. Qnap TS-EC880 Pro zatvara krug, preuzimajući i mnoge druge funkcije fizičkih i virtuelnih servera, a ne zanemarujući pri tome prednosti NAS koncepta
- PC #214 (Oktobar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Karika koja je nedostajala

Testirajući interesantne Qnap uređaje, ovoga meseca naš pogled se zaustavio na modelu TS-EC880 Pro koji, kao što govori njegov sufiks, predstavlja moćnu mašinu. Dok su ranije testirani uređaji uglavnom koristili Marvell ili Intel Celeron procesore, TS-EC880 donosi moćan quad-core serverski procesor Intel Xeon E3-1200 v3 na 3.4 GHz, dok se RAM sa skromnih 512 MB proširio na 2 ili 4 GB, zavisno od konfiguracije uređaja. Znajući da su i prethodni modeli sa tim skromnijim procesorima i manje memorije savršeno obavljali svoj posao, razlog za ovaj iznenadni „luksuz“ mora da bude namera proizvođača da uređaju dodeli i neke nove, zahtevnije uloge u mreži vaše firme. Krenimo, ipak, redom.

image
Virtualizacija i povezivanje s cloud-om ugrađeni su u temelje Qnap-ovog hardvera i operativnog sistema

TS-EC880 Pro je zapakovan u poveće, ali i dalje kompaktno kućište koje među mrežnom i drugom opremom neće zauzeti mnogo mesta. U njega možete da umetnete čak 8 hot-swap diskova. Podržani su diskovi kapaciteta do 6 TB (ako nađete takve), što znači da kapacitet dostiže 48 TB; sigurnost podataka će vas navesti da koristite neki od RAID režima, verovatno RAID 5 ili RAID 6, tako da će efektivni kapacitet biti nešto manji, ali prostora za podatke neće nedostajati. A čak i ako se jednog dana prostor popuni, dodaćete SAS-6G2E-D dual SAS 6Gbps karticu i RAID kućišta za proširenje kapaciteta – po 10 diskova u svakom kućištu i najviše četiri kućišta, što znači da će se sistem proširiti na 48 hard-diskova. Ukupan kapacitet izračunajte sami.

Veliki kapacitet zahteva i brz prenos, pa je TS-EC880 Pro opremljen s četiri gigabitna Ethernet porta. U jednostavnoj konfiguraciji koju smo testirali, dva serverska diska od po 2 TB i dva Ethernet kabla povezana na redakcijski switch, zabeležili smo brzinu upisa podataka od 110 megabajta u sekundi i brzinu čitanja 132 MBps, što su odlične vrednosti. Kada bi uređaju bila dodata 10GbE port expansion kartica i kada bi se on uključio u moćnije realizovanu mrežu nekog data centra, brzina bi mogla da dostigne i 2 GB (da, gigabajta!) u sekundi.

Glavni adut TS-EC880 Pro je Virtualization Station koja omogućava izvršavanje raznih operativnih sistema na Qnap hardveru. Dobijate praktično jedan uređaj s dve funkcionalnosti – klasičan NAS i dodatni serverski operativni sistem na kome možete da pokrećete virtuelne mašine. Znajući da podešavanje servera i virtuelne mašine nije jednostavan posao, Qnap je obezbedio prečicu: možete da kupite unapred konfigurisane virtuelne mašine izabranih specifikacija, download-ujete ih i direktno pokrenete na svom TS-EC880 Pro. Pošto je hardver strogo kontrolisan, sigurni ste da će virtuelna mašina funkcionisati i da će njene performanse biti optimalno podešene.

Samo se po sebi razume da virtuelne mašine zahtevaju značajne resurse, pa vaš TS-EC880 Pro treba da bude dimenzionisan prema potrebama – osnovni model sa 2 GB RAM-a pokrenuće jednu virtuelnu mašinu, ali ako RAM proširite na 32 GB, možete paralelno pokrenuti čak 8 virtuelnih mašina. U TS-EC seriji postoje i druge mašine, s više memorije, dodatnim mestom za diskove, ugrađenim karticama i drugim dodacima – izabraćete ono što vam je potrebno, znajući da uvek postoji i mogućnost naknadnog proširenja.

TS-EC880 Pro nije jeftin uređaj koji ćete koristiti za skladištenje muzike i filmova. To je moćna sprava čija kupovina zahteva ozbiljnu analizu i poređenje s alternativama, među koje spadaju pre svega višenamenski serveri drugih proizvođača. Adut u prilog Qnap-a je dobar softver i jednostavno podešavanje – QTS operativni sistem omogućava da ono što je realno potrebno podesite kroz jednostavne Web bazirane maske, a ako vam zatreba neka posebna optimizacija, uvek se možete povezati direktno „na konzolu“ i podesiti konfiguracione fajlove, pošto je QTS zasnovan na Linux-u. Uz Qnap, sigurni ste da je neko pažljivo procenio potrebe korisnika, optimalno izabrao hardver i podesio softver, pakujući sve to u kompaktan i pouzdan sistem. A takvim optimizovanim okruženjima nije lako parirati!


www.mikroprinc.com




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter