GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #214 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Veći, širi ili osetljiviji ekran
Bojan Stanojević
Posle dužeg zatišja, tržište monitora je živnulo - pojavili su se UHD, UltraWide i modeli sa ekranima osetljivim na dodir. Proverili smo koliko svih tih noviteta ima u domaćim prodavnicama i kako se nove tehnologije ponašaju u praksi - pomoći ćemo vam da izaberete tehnologiju koja najviše odgovara vašim potrebama
- PC #214 (Oktobar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Veći, širi ili osetljiviji ekran

image

Prošlo je dosta vremena od našeg prethodnog velikog tržišnog pregleda monitora iz PC#198. Razloga za to ima nekoliko, a najvažniji je taj što nije bilo mnogo suštinskih noviteta - još pre nekoliko godina standardizovale su se dijagonale i rezolucije, ubrzo zatim je LED pozadinsko osvetljenje potisnulo CCFL, a posle toga samo smo imali prilike da konstatujemo lagani prodor kvalitetnijih ekrana zasnovanih pre svega na IPS tehnologiji u mainstream klasu, a i to samo zbog pada njihovih cena, jer se takvi ekrani odavno ugrađuju u televizore.

U vreme dominacije analognih tehnologija i CRT ekrana, iako praktično istovetnih osnovnih konstrukcija, televizori i monitori gotovo da nisu imali dodirnih tačaka, jer su signali koje su primali, frekvencije i rezolucije, bili prilično različiti. Prelazak u digitalni svet anulirao je te razlike, pa se savremeni monitori i televizori, što se ekrana i osnovne elektronike tiče, razlikuju takoreći jedino u dimenzijama. To se najpre vidi na rezoluciji: većina monitora uskladila se sa standardima televizije visoke definicije (720p i 1080p). A onda je ustanovljen nov standard - 4K; prvi takvi televizori imali su dijagonale od 55" ili više (u međuvremenu su se pojavili i manji). Suprotno našim očekivanjima, proizvođači monitora munjevito su reagovali i predstavili 4K modele. O aspektima rezolucije 3840*2160 tačaka na relativno malim ekranima monitora već smo detaljno pisali - prelistajte PC #209.

image

Svi volimo da pogledamo dobar film na televizoru, a ponekad i na monitoru. Dok su monitori imali ekrane sa odnosom strana 4:3 ili 5:4, nerviralo nas je to što većina filmova zauzima samo mali deo ekrana, a ostatak je crn. Zatim su došli ekrani formata 16:10, pa onda 16:9 - neki filmovi su sada zauzimali ceo ekran, ali i dalje ima dosta onih koji ostavljaju crnilo ispod i iznad. Zašto ne format 21:9? Najpre su se pojavili televizori takvog formata, ali ni ovog puta proizvođači monitora nisu dugo čekali.

Pametni telefoni su odavno dobili ekrane osetljive na dodir, s jasnim razlogom - da bi s malog kućišta džepnog uređaja mogla da se ukloni tastatura i da se na račun nje poveća ekran. Pratili su ih slični ali veći uređaji - tableti, a zatim su ekrani osetljivi na dodir počeli da se pojavljuju i na standardnim prenosivim računarima. A ako mogu na prenosivim, zašto ne i na stonim? I tako smo dobili monitore sa ekranima osetljivim na dodir.

image

O svakoj od pomenutih tehnologija biće još reči, a sada pogledajmo ukratko šta je zajedničko za sve savremene monitore. Najvažniji element svakako je ekran - a on može biti zasnovan na različitim tehnologijama. Najjeftiniji monitori koriste TN (Twisted Nematics) ekrane koji na prvi pogled obezbeđuju sasvim solidnu sliku i prilično brz odziv (nema razmazivanja pri pomeranju objekata). Ali, na svim LCD ekranima slika se manje ili više "kvari" kada gledamo sa strane, a TN je tu najosetljiviji, naročito po vertikali: gledano odozgo, slika je primetno svetlija, a odozdo tamnija. Ako se ne pomerate mnogo dok radite na računaru ovo ne predstavlja problem (premda će gornji deo slike uvek biti malčice tamniji od donjeg), ali ako više korisnika prati multimedijalne sadržaje istovremeno, neće svi podjednako uživati.

IPS (In Plane Switching) i razne varijante ekrana s vertikalnim poravnanjem tačaka (Vertical Alignment) nemaju ovu asimetriju, a danas su dovoljno usavršeni da nemaju problema ni sa odzivom, koje su imali u ranim danima. Ovakvi ekrani su skuplji - pomenuli smo da ih je poslednjih godina sve više, po prihatljivim cenama, ali TN se, nažalost, i dalje drži.

image

Svim monitorima može se podešavati nagib, ali samo nekima i visina. Obratite pažnju na to ako vam je važno, a po potrebi i na mogućnost rotiranja u portretni položaj. Neki monitori imaju zvučnike,pa i to može da utiče na izbor. I na kraju nešto važno: priključci - njih ima raznih, a najbitnije je da su u skladu sa izlazima na vašoj grafičkoj kartici, inače ćete morati da tražite adaptere. Digitalni priključci danas dominiraju i ima ih većina monitora, ali uprkos tome, nije retkost da uz modele ekonomske klase dobijete samo analogni VGA kabl - znači, čeka vas još jedan odlazak u prodavnicu.

Za detaljan opis 30 monitora, tabele karakteristika, poređenja i ocene urednika pogledajte PC #214.

SLEDEĆI TEKST U PC #214
preview
Za šaku jezgara
Miloš Stamenković



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter