GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #214 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Za šaku jezgara
Miloš Stamenković
Nakon tri godine tržišnog života, došlo je vreme da se osveži i high-end desktop platforma. Iz Intel-a nam stižu novi procesori, čipset... Šta nam zapravo donose Haswell-E, X99 i DDR4 memorije?
- PC #214 (Oktobar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Za šaku jezgara

Ljubitelji vrhunskih PC računara su 2011. godine poslednji put dobili svoju dozu hardverskih noviteta - tada je LGA2011 podnožje zamenilo LGA1366, aktuelan je bio X79 čipset uz SandyBridge-E procesor.Jedino kasnije unapređenje pojavilo se u vidu IvyBridge-E procesora. Stabilna platforma i malo promena imaju očiglednih prednosti, jer korisnici baš i ne vole kad se tu nešto previše menja i kada je lako uraditieventualni upgradekoristeći noviju generaciju procesora.Ipak, tri godine života na IT tržištu predstavlja pravu večnost, pa su poslednji dani avgusta iskorišćeni za zvaničnu Intel prezentacijuna kojoj su predstavljeni Haswell-E procesori, novi X99 čipsetzajedno s novom varijantom LGA2011 procesorskog podnožja i, veoma značajno,DDR4 memorija.

Haswell-E

image

Kao što je to bio slučaj se IvyBridge-E ponudom, Intel uvodi tri nova modela procesora: Core i7 5820K, Core i7 5930K i obavezni Extreme EditionCore i7 5960X. Prva dva modela predstavljaju standardnu ponudu, dakle procesore sa šestjezgara (12 ako računateHyperThreading), dok je treći ultimativno rešenje sa osam jezgara (16 sa HyperThreading-om). Razlika u radnom taktu između Core i7 5820K i Core i7 5930K postoji tek"na rekreativnom nivou"-da se kaže da postoji, dakle 3,3 naspram 3,5 GHz. Oba procesora otključana su za overkloking, tako da tih 200 MHz ne pravi skoro nikakvu razliku.

Kako bi se mogla napraviti razlika u ceni od oko 150 evra između ova dva procesora, skuplji model treba da ima još nešto, pa jeCore i7 5930K dobio 40 PCIExpress linija, što je znatno više od Core i7 5820K (koji ima 28) i može nekim korisnicima da predstavlja veoma bitnu stavku. Veći brojPCIExpress linija znači više opcija na matičnim pločama, najpre za konfiguracije s više grafičkih karti.Sada više njih mogu da koriste PCIExpress 3.0 x16 režim.Extreme Edition Core i7 5960X je drastično (gotovo duplo) skuplji od Core i7 5930K, ali to opravdava sa osam jezgara, 40 PCIExpress 3.0 linija i najvećom količinom keš memorije. Zbog TDP ograničenja, Core i7 5960X nominalno radi na 3 GHz, ali ima mogućnost turbo rada do 3,5 GHz, u zavisnosti od broja opterećenih jezgara.

U arhitekturinema značajnijih promena u odnosu na Haswell - ovo je Intel-ovTock korak, dakle druga generacija 22nm proizvodnog procesa i arhitekture. Tako Haswell-Epredstavlja samo modifikaciju već postojeće arhitekture u vidu povećanja broja jezgara.U odnosuna prethodne LGA2011 procesore, korisnici mogu da očekuju u proseku 10% veće ubrzanje u odnosu na IvyBridge-E, odnosno oko 20% u odnosu na SandyBridge-E, što je korektno ubrzanje, posebno za rendering primene koje su jedan od glavnih zadataka za ovu platformu.

S povećanjem broja jezgarapovećava se i površina, pa u odnosu na IvyBridge-E sa šest jezgara (257mm2) površina Core i7 5960X sa osam jezgara iznosi celih 356mm2, što ovaj procesor čini jednim od fizički najvećih u skorijoj istoriji. Samo je SandyBridge-E sa šest jezgara imao veću površinu od 435mm2. Broj tranzistora takođe jeznatno veći, a računica je jednostavna: više jezgara više tranzistora veća površina = veći TDP. Zbog toga je Intel morao da ograniči radni takt Core i7 5960X procesora, iako je ostavio overkloking mogućnost.

X99 čipset i DDR4

U odnosu na mainstreamIntel čipsetove X79 je solidno zastareo, pa je X99 dobrodošlo osveženje. Najznačajnije promene su podrška (preko procesora) za veći broj PCIExpress 3.0 linija, uvođenje nove DDR4 memorije i veći broj SATA 6 Gb/s portova. S maksimalnih 40 PCIExpresslinija, otvara se mogućnost za x16/x16/x8 ili čak pet puta x8 scenario kod grafičkih karti, što otvara prostor za bitno bolje performanse. U realnosti ovo će seprimetiti samo pri 4K rezolucijama, jer i 28 PCIExpress linija ne ograničavaperformanse u 1080p rezoluciji.

Drugi značajan novitet jeste povećanje broja SATA 6 Gb/s priključaka, pa ih sada ima 10 umesto ranijih šest. Svih 10 podržavaju maksimalnu brzinu transfera, ali se šest portova može koristiti u RAID-u, dok ostala četiri nemaju tu mogućnost. Deluje kao da je Intel prosto ubacio jedan SATA HUB u X99 čip i tako povećao broj SATA 6 Gb/s portova, ali bez izvođenja posebnih linija, što u nekim situacijama može dovesti do usporenja ukoliko je mnogo uređaja povezano. Proizvođači matičnih ploča ranije su ovo rešavali dodatnim SATA kontrolerom, pa će verovatno i dalje pribegavati tom rešenju.X99 donosi još Thunderbolt podršku, kao i mogućnost podešavanja i BCLK overklokinga, što na X79 nije bilo moguće.

Memorije

image

X99 je prvi čipset, a Haswell-E prvi procesor koji u priču uvodi DDR4 memoriju. Situacija je slična kao i pri svakoj ranijoj promeni DDR standarda, patako imamo standardnesetove pozitivnih i negativnih detalja.Memorijski slotovi na X99 pločama uočljivosu drugačiji jer je raspored pinova promenjen (sad ih ima više, čak 284). DDR4 memorija po JEDEC standardnu kreće od 2.133 MHz sa CAS15 osnovnim tajmingom. Imajući u vidu da DDR3 memorija odavno radi na većem taktu uz manju CAS vrednost, jasno je da početna DDR4 memorija nikako neće biti brža odvrhunskih DDR3 modula. Pored toga, cena DDR4 memorije biće veća, što će proizvođače učiniti zadovoljnim, jer su se cene DDR3 memorije poprilično srozale.

Proizvođači memorije već su najavili DDR4-3200 MHz CL16 module, a to će već biti dosta brže od onoga što nude najbrže DDR3 varijante. Uz informacije da će DDR4 sigurno ići preko 4.000 MHz, ipak je u pitanju značajan brzinski skok u odnosu na DDR3. Druga stavka, koja je možda i važnija, jeste povećanje gustine pakovanja čipova i smanjenje radnog napona. Ovo će omogućiti memorijske module duplo većeg kapaciteta od aktuelnih DDR3 varijanti, što će korisnicima omogućiti da u svoje sisteme ugrade dvostruko više memorije. S obzirom na ciljnu grupu korisnika LGA2011 platforme, više memorije nikada nije naodmet.

Gigabyte X99-SOCForce

image

X99-SOC Force pripada seriji modela koja je usmerena ka nazahtevnijim korisnicima. X99-SOC Forceodaje isti vizuelni ključ kao i Z97 model koji smo nedavno testirali i, shodno tome, sličan set dodatnih mogućnosti koje su prvenstveno vezane za overkloking.X99-SOC Forceje osetno teža ploča, zbog velikog broja komponenti i dodatnih slojeva bakra u PCB-u. Centralni deo ploče je novi LGA2011 v3 soket, koji je Gigabyte pozlatio - pozlaćeni pinovineutrališu mogućnost oksidacije pri ekstremno dugom radu pod maksimalnim opterećenjem. Oko soketa se nalazi ukupno osam memorijskih slotova-po dva slota za svaki deo četvorokanalnog memorijskog kontrolera. S mogućnošću modula većih kapaciteta koje donosi DDR4 standard, korisnicima se ostavlja veća mogućnost za proširenje memorije.

Naponska jedinica predstavlja digitalno 8-phase rešenje koje je specijalno konstruisano za povećane zahteve Haswell-E procesora.To znači "top" elektrolitske komponente (POSCAP 10K kondenzatori, novi IR3850 PWM kontroler itd.)i konfiguraciju koja je kompletno 8-phase, bez ikakvih trikova koje se koriste kako bi naponska jedinica izgledalajača od onoga što realno jeste.Preko naponske jedinice i čipseta nalazese hladnjaci standardne veličine, a sva tri dela elegantno su povezana heatpipe-om koji se na prvi pogled ne primećuje. Tokom testiranja nije bilo problema sa zagrevanjem, hladnjaci su bili na temperaturi od 35 stepeni, a jedino se onaj preko čipseta malo više zagrevao.

X99-SOC Forceima četiri grafička PCIExpress slota i tri standardna x1 slota. Dva grafička slota mogu da rade u x16 modu, a druga dva u x8 modu; Gigabyteje ostavio korisnicima kompletan izbor. I/O panel je dosta veći,ima ukupno osam USB 3.0 i četiri USB 2.0 portova, LAN priključak i set audio-konektora.Audio-komponenta je jača strana svih SOCForce modela, pa se standardno upotrebljava Realtek ALC1150 čip, uz primenu posebne izolacije od ostalih komponenti (EMI štit), a dva audio-kanala imaju posebnu PCB barijeru kako se signali ne bi mešali i tako omogućili kvalitetniji zvuk. Pored toga, X99-SOC Force poseduje "AMP-UP", odnosno malo Texas Instruments pojačalo, koje opet poboljšava kvalitet zvuka, naročito kada se koriste neke kvalitetnije slušalice.

U skladu sa X99 ograničenjima, tu je 10 SATA 6 Gbps konektora od kojih su dva za SATA Express 10 Gbps uređaje, što svodi brojku na osam. Od tih osam, šest je moguće koristiti u RAID režimu, dok se ostali mogu koristiti samo za standardne funkcije. X99-SOC Force u ovom delu ima i jedan odvojeni naponski SATA konektor, a on je tu da obezbedi dodatnu snagu PCIExpress slotovima, što može biti veoma korisno kada se koriste naponski izuzetno zahtevne grafičke karte.Veoma blizu ovog i ATX naponskog konektora nalazi se komplet set SOC Force tastera. Podrazumevaju se standardni Power, Reseti CLR CMOS (i prekidač za odabir aktivnog BIOS čipa), dok je poseban deo specifičan za sve SOCForce ploče, a više o njihovim funkcijama možete pročitati u prikazu Z97X-SOC Forceploče u ovom broju našeg časopisa.

Za rezultete izmerene na brzinskim testovima i poređenje nove platforme s prethodnom pogledajte PC #214.

SLEDEĆI TEKST U PC #214
preview
Home Theater
Voja Gašić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter