GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #215 > Iz prakse
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Nadji.info u cloud-u
Pavle Peković
Primer nadji.info dobro oslikava izazove s kojima se susrećemo u modernom IT okruženju. Cloud rešenja i provajderi kao što je Microsoft Azure daju kvalitetna rešenja uz prihvatljive uslove i jednostavno korišćenje, što omogućava organizacijama da se fokusiraju na svoj primarni posao
- PC #215 (Novembar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Nadji.info u cloud-u

image

Neko je jednom rekao da ako nam treba električna energija u kući, nećemo graditi elektranu, već ćemo se obratiti provajderu kome ćemo plaćati po potrošnji. Slično je i sa gasom, vodom… Zašto na isti način ne bismo razmišljali i o IT uslugama? Značajan deo korisnika za hostovanje svog Web sajta i e-mail-a već plaća provajderima, a sada su provajderi spremni da nam pruže mnogo širu listu usluga, ostajući u okvirima prihvatljivih uslova i jednostavnosti korišćenja. U velikom broju slučajeva, spremni su da kompletnu IT infrastrukuru lokalnog data centra preuzmu na sebe. Na nama je da odlučimo koji deo želimo da prepustimo provajderu i plaćamo to kao uslugu. Na primer, umesto na lokalnoj mreži, servere možemo da postavimo na virtuelnim mašinama provajdera. Sami ćemo instalirati i konfigurisati operativni sistem i softver. Možemo da odemo i korak dalje. Neka se operativnim sistemom i sistemskim delom bavi provajder, a mi ćemo sami da instaliramo, konfigurišemo i održavamo softver i podatke. Konačno, postoji opcija i da provajderu prepustimo brigu o svim segmentima sistema.

Izazov za infrastrukturu

image

Procena šta ćemo prepustiti provajderu zavisi od mnogo faktora. Pogledajmo primer portala nadji.info, jedne od najvećih baza mesta u regionu i tehnološke platforme koja omogućava lako i brzo pronalaženje željenih lokacija i informacija o njima. Izazov za infrastrukturu na kojoj treba da radi sistem predstavlja baza s više od 250.000 mesta u regionu. Uz to, nadji.info u 2014. godini beleži prosečno preko 620.000 poseta mesečno, pri kojima su korisnici otvorili preko 1.400.000 Web stranica.

Pri pokretanju projekta, nadji.info je radio na lokalnim serverima i infrastrukturi. Ubrzo, nakon uspeha i ekspanzije projekta, izazovi su postali ozbiljniji. Značajno povećanje broja poseta tražilo je nove resurse, pa je bavljenje infrastrukturom, planiranjem i skaliranjem sistema postao ozbiljan projekat. Stručnjaci iz nadji.info želeli su da se fokusiraju na svoj primarni posao, a da infrastrukturne izazove prepuste provajderu. Odlučili su da provajder bude Microsoft Azure. U početku, zbog straha i ne znajući koliki su troškovi kod provajdera, nisu razmišljali o korišćenju cloud rešenja. Sada kažu: „Windows Azure nam je potpuno promenio postojeću percepciju i samim tim doneo nove mogućnosti razvoja, ubrzao razvojni proces, olakšao administrativne i tehničke zahteve lokalne infrastrukture – a pri tome nije uvećao operativne troškove“.

U razgovoru sa stručnjacima iz nadji.info saznali smo da je ta platforma migrirana s lokalne infrastrukture direktno u Windows Azure, u svom produkcionom stanju. Migracija je obavljena gotovo neosetno i, što je još važnije, bez ikakvog downtime-a. Ukupan uloženi napor u migraciju meri se satima, a ne danima.

Skalabilnost kao adut

image

Nakon migracije u Windows Azure, nadji.info ne samo što je dobio na skalabilnosti, već je i mnogostruko dobio na tehničkim kapacitetima. Sa tadašnjih, projekat je migriran na 12 servera, a da još nije dostigao ni deo mogućih kapaciteta. Igor Marić, jedan od osnivača i chief developer nadji.info, kaže: „Tehničke i administrativne aspekte projekta verovatno ne treba ni diskutovati zato što nakon migracije konstantan monitoring servera nije neophodan, backup je automatski, pa je čak i u momentima povećane opterećenosti servera skalabilnost potpuno automatizovana.“

Gospodin Marić navodi i da je nadji.info, od inicijalnog momenta prelaska na Windows Cloud, video mnogostruke prednosti pa je tako odmah započeo sa upotrebom georepliciranog CDN-a koji je momentalno rezultovao smanjenjem bandwidth-a. Sva 3rd party rešenja koja se koriste u okviru nadji.info projekta su, uz minimum dodatnih dorada, nastavila da rade s mnogo boljim tehničkim mogućnostima. U daljem razvoju, nije bilo prepreka pri dodavanju kako aplikacije za operativni sistem Windows 8, tako i mobilnih aplikacija za Windows Phone i Android. „Nadji.info već tri godine radi i raste u okviru Windows Azure-a i za nas trenutno ne postoji alternativa koja bi na podjednak način pokrila sve potrebe“ – zaključuje gospodin Marić.


azure.microsoft.com



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter