GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #215 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Virtuelizacijom do bolje Vip mreže
Voja Gašić
Virtuelizacija mrežnih funkcija najavljuje tehnološku transformaciju telekom operatera u narednim godinama. Ovu ideju nam je predstavio gospodin Günther Ottendorfer, član Upravnog odbora i CTO Telekom Austrija Grupe
- PC #215 (Novembar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Virtuelizacijom do bolje Vip mreže

image

Među prvim operaterima u Evropi Vip mobile testira ovu tehnologiju u svojoj mreži, a na prezentaciji je demonstrirano NFV Open Source IMS rešenje kroz nekoliko standardnih primera telco servisa za rezidencijalne i biznis korisnike, koje nam je predstavio lično gospodin Günther Ottendorfer, član Upravnog odbora i CTO Telekom Austrija Grupe. Iskoristili smo ovu priliku da bolje upoznamo gospodina Ottendorfera i tehnologije koje nas očekuju u budućnosti. Čuveni ste kao jedan od pionira LTE tehnologije, pa bismo voleli da nam kažete nešto više o sebi.

Cela moja karijera počela je s programiranjem u MSI switching centru, gde su se programirale interworking funkcije koje su se ticale prenosa podataka. Govorimo o vremenu kad se radilo o brzinama od 2,4 Kbit/s do 9,6 Kbit/s. Veoma sam voleo taj posao i napravili smo dosta novih stvari za T-Mobile u Austriji, a zatim i u Nemačkoj. Kasnije sam učestvovao u pokretanju EDGE prenosa podataka u Nemačkoj, a zatim u uvođenju LTE-a u Singtel, drugog po veličini operatora u Australiji. To je bio veliki posao jer se radi o velikoj zemlji s mnogo priključenih uređaja. Nedavno mi se pružila mogućnost da se vratim u Telekom Austria Group. Prihvatio sam ovaj izazov jer se ponovo dešava nešto veliko – to je veliki prelazak s tradicionalnih snabdevača telekom opremom na virtuelizaciju mrežnih funkcija u open source okruženju. Želeo sam da Telekom Austria bude lider u ovoj oblasti i to je razlog što obilazimo sve timove u svim zemljama u kojima operiše Telekom Austria, da ih uvedemo u ovu problematiku i u ovaj projekat. Tim u Srbiji je to odmah prigrlio jer se radi o veoma mladom, zainteresovanom i strastvenom timu, a za nas je to veoma značajno.

Šta konkretno znači i šta nam donosi virtuelizacija mrežnih funkcija?

To konkretno znači da ćemo biti spremni za veliko povećanje data saobraćaja koje se očekuje. Naša mreža biće skalabilnija, što je neophodno. Ove virtuelne mašine daju nam fleksibilnost, ali značajno je i što se radi o značajno većem ekosistemu u kome postoji veći broj rešenja. U prošlosti smo imali 5-6 velikih isporučilaca opreme, a sada ćemo ih imati znatno više. To se neće desiti preko noći, treba preći neki put do tog momenta, ali u budućnosti svakako očekujemo znatno širi ekosistem.

Telekom tržište naviklo je na prilično stroge standarde. Koliko je to u skladu s open source pogledom na svet, koji je po prirodi stvari mnogo slobodniji i fleksibilniji? Upravo zato sam i rekao da se prelazak neće desiti preko noći. Moramo dugo da testiramo sistem na različitim nivoima, dok se ne dostigne očekivano visok kvalitet, a primenjena tehnologija stekne zrelost. Tek onda možete da formirate sistem koji možete da ponudite krajnjim korisnicima. Ako pogledate Linux, on se razvija godinama i služi kao veoma dobra i pouzdana osnova za mnoge servise. Postoje i drugi primeri, kao što je Apache server. Open source zajednica obuhvata veoma mnogo razvojnih timova koji stoje iza mnogih, vrlo pouzdanih projekata.

Dakle, lako i brzo prebacivanje mrežnih funkcija koje može brže da se implementira, trenutno je važnije u telekom svetu?

Standardizacija je dobra stvar, ali open source razvoj je mnogo brži, a nudi i mnogo više kreativnog pristupa. Standardizacija često predstavlja usko grlo i usporava razvoj, dok je open source zajednica veoma otvorena za nove i kreativne stvari. Naravno, postoji mesto za oba pristupa, ali trenutno želimo da idemo malo brže, jer tek očekujemo eksploziju servisa baziranu na protoku podataka. A u tim uslovima, fleksibilnost resursa može da nam donese ključnu prednost kod korisnika.



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter