GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #215 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
INFOFEST 2014: Početak treće decenije
Jelica Protić
Od 28. septembra do 4. oktobra u Miločeru je održan 21. INFOFEST, poznati festival informatičkih dostignuća koji je okupio značajne ICT kompanije, predstavnike javnog sektora i informatičke stručnjake iz više zemalja
- PC #215 (Novembar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

INFOFEST 2014: Početak treće decenije

image

Kada je pre dvadeset godina u Budvi održan prvi INFOFEST, informatika je nazivana naukom budućnosti. U tom smislu ništa se nije promenilo do danas: od informatike se i dalje očekuje da ljude učini moćnijim i efikasnijim, da im pomogne u administraciji, u lekarskoj ordinaciji, u naučnoj laboratoriji, da ih poveže i zabavi. Sledeći ove ciljeve, mnoge informatičke firme sa naših prostora krenule su na put ka uspehu upravo sa INFOFEST-a, koji je tokom dve decenije okupljao organizacije i pojedince kao svojevrsni inkubator uspeha. U međuvremenu su neke kompanije nestale sa informatičke scene, mnoge nove su nastale, a generacije pionira informatike zamenili su oni koji nikada nisu rukom napisali i poslali poštom razglednicu s mora. Ipak, i mlade snage rado dolaze na INFOFEST, gde na kratko zaborave na Skype, Viber i WhatsApp i u konferencijskim salama, na štandovima, na plaži i u kafićima na obali, uživo susreću kolege i saznaju o novim informatičkim projektima. Organizatori su se potrudili da učesnicima WiFi za svaki slučaj bude na raspolaganju. Problemi sa Internet pristupom koji su ih pratili od davne 1997. kada je Internet stigao na INFOFEST, konačno su zaboravljeni: ceduljica sa lozinkom dočekala je svakog učesnika, koji je po autorizaciji na svom telefonu, tabletu i laptopu konačno mogao da uživa u stalnih, simetričnih 3 Mbps... i da se oseća kao kod kuće.

Ovogodišnji INFOFEST održan je pod geslom Unilimitted, u duhu univerzalne želje da nam tehnologije pruže neograničene mogućnosti. Otvaranje INFOFEST-a u glamuroznom ambijentu pored mora propraćeno je akordima vokalne grupe „Alata“, a priliku da pozdravnim govorom, ispred Stručnog odbora, probije led ovog puta dobila je moja malenkost... Zatim su govorili zamenik generalnog sekretara Svetske telekomunikacione unije (ITU) Houlin Zhao, kao i potpredsednik Vlade Crne Gore, prof. dr Vujica Lazović, koji je i zvanično otvorio 21. INFOFEST.

Kompanijska izložba postavljena je u holu hotela „Maestral“, a okosnicu izložbe činili su štandovi firmi Čikom, Lanaco, Pošta Crne Gore i E-Smart Systems, dok su zajedniči štand imali Energodata i Žejn. Programski deo skupa sadržao je veliki broj kompanijskih prezentacija, a predstavili su se: Saga, Microsoft, TeleGroup, Telenor, Towers Net, SRC sistemske integracije, Crnogorski Telekom, S&T, Oracle, Pošta Crne Gore, Čikom, Infolink, Žejn i Energodata, Zeta System, Lanaco, Atos, E-Smart Systems, MONSTAT i HP. Održane su dve sesije autorskih radova i više panel diskusija, a među stranim predavačima posebno se istakao g. Egbert Jan Koekkoek iz Atosa. Savetovanje „Savremeni bezbednosni izazovi u ICT svetu“ održano je pod pokroviteljstvom IBM-a. Takođe je održano i IV Regionalno poštansko ICT savetovanje. Zanimljivu statističku analizu o aktuelnom stanju IT-ja u Crnoj Gori predstavio je Odbor za ICT Privredne komore Crne Gore.

Poseban program predstavljala je XII Međunarodna konferencija o regulaciji sektora elektronskih komunikacija, gde su ministarstava Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije potpisala sporazum o sniženju cena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama. Stručnjake iz oblasti komunikacija okupila je konferencija WECT 2014, kojom je predsedavala prof. dr Milica Pejanović Đurišić.

Završnica INFOFEST-a započela je slavljeničkom atmosferom u svečanoj sali, gde je direktor Festivala g. Milan Mrvaljević saopštio odluku o nagradama, koje su zajedno dodelili dr Ramo Šendalj i g. Radule Novović. Za najbolji autorski rad INFOFEST-a proglašen je „Mobilni JIS Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije: policijske pretrage“ autora dr Predraga Đikanovića, mr Saše Radovanovića i mr Vojkana Nikolića iz MUP-a Srbije. Nagradu za najbolji kompanijski nastup dobila je kompanija Lanaco iz Banja Luke, koja se posebno istakla i predstavljanjem ERP rešenja u zdravstvu. Nagrada za najbolje projektno rešenje pripala je kompaniji E-Smart Systems iz Beograda za projekat „Elektronska javna nabavka i elektronske licitacije“, dok je specijalno priznanje za kontinuirani kvalitet i doprinos ICT progresu u regionu dobila kompanija „Čikom“ iz Podgorice.

Ove godine INFOFEST je pratilo lepo vreme, pa smo i poslednje večeri uživali na koktelu u baru Barka na plaži hotela „Maestral“. Za preko 1000 učesnika Festival je premašio očekivanja predstavljanjem novih softverskih rešenja i regionalnih inicijativa, ICT proizvoda i servisa. Uobičajena praksa da INFOFEST zvanično zatvori neko od učesnika ko je prisustvovao svim dotadašnjim festivalima ove godine samo na prvi pogled nije primenjena – zatvorio ga je gospodin Mrvaljević. U ime onih koji su pohodili festival tokom prethodne dve decenije, poželeli smo mu još mnogo uspešnih godina na kormilu INFOFEST-a.

SLEDEĆI TEKST U PC #215
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter