GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #28 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #28 (Oktobar 1997)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Poslednjih meseci u centru pažnje neračunarskog sveta su dva kompjutera: jedan od njih, dobar i moderan, upravlja skakutanjem Pathfinder-a po površini Marsa i ulaskom Surveyor-a u orbitu Crvene planete. Drugi, zli kompjuter se svaki dan kvari i ugrožava ne samo naučnu misiju, nego i život kosmonauta u stanici Mir - uostalom, šta biste bolje i očekivali od računara koji se "krpi" već desetak godina? Priča o dva kompjutera, udaljena 252 miliona kilometara, je ujedno i priča o napretku računarske tehnike.

Na stranicama ovog broja "PC"-ja pročitaćete da našim, ovozemaljskim računarima ove jeseni sleduje temeljan upgrade. Korisnici više neće moći da se "izvuku" ugraśujući TX umesto HX ploče: predstavljamo novu generaciju UltraDMA diskova, grafičke kartice sa 3D svojstvima, a ako se opredelite za Pentium II, koji je na našim testovima prilično ubedljivo potukao konkurenciju, ne gine vam i zamena matične ploče, pa i prelazak na ATX kućište. Troškovi će, naročito u firmama u kojima treba zameniti na desetine računara, mnoge zadržati na prethodnoj stepenici, ali su oni koji kupuju nov PC u prijatnoj situaciji: za planirani novac dobiće konfiguraciju nove generacije, koju će sa zadovoljstvom koristiti i tokom par sledećih godina... čak i kada pređu na sledeći operativni sistem.

Mali problem je u tome što sledeći operativni sistem (ne)očekivano kasni: Microsoft je odložio promociju Windows-a 98 za polovinu naredne godine, a NT 5, nedostižni Cairo, tek stiže do prve probne verzije. Razlozi za odlaganje nisu jasni, pošto Windows 98, koji za sada zovemo Memphis, lepo radi - usudili smo se čak da njegovu drugu beta verziju instaliramo na jedan od računara koji koristimo pri prelomu broja i za petnaestak dana intenzivne upotrebe nismo naišli na probleme vredne pomena. Kada to uporedimo sa beta verzijama Čikaga, koje su pucale po svim šavovima, reklo bi se da je odlaganje uslovljeno pre marketinškim nego tehničkim razlozima. Microsoft-u se ne žuri, pošto prave konkurencije nema.

Procesori, diskovi i Memphis, naravno, nisu jedine teme o kojima govorimo u 28. broju "PC"-ja. 28 je, za one koji vole numeriku, savršen broj, pa smo pokušali da ovog meseca postignemo još bolju ravnotežu hardvera, softvera, komunikacija i programiranja. Put do sledećih savršenih brojeva (496, 8192...) je možda dug, ali vodi preko broja 29... dakle, vidimo se 5. novembra!

SLEDEĆI TEKST U PC #28
nopreview
Kako to radi Compaq
Aleksandar VeljkovićRoche LinkedIn

Adria Security Summit 2024


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter