GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #217 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Minijaturni server
Radovan Bibić
CompuLab Intense-PC2 je moćni mališan kome jednako uspešno leže uloge radne stanice i servera
- PC #217 (Januar 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Minijaturni server

image

Računari i mobilni telefoni ubrzanim korakom postaju nezamenljivi saradnici zaposlenih u 21. veku. Od njih se očekuje da izvršavaju veliki broj zadataka, maltene da prate naše misli, ali i da zauzimaju što manje mesta. To se pre svega odnosi na kompjutere, pa većina nas pribegava laptopovima koji ne zauzimaju previše mesta na radnom stolu, a možemo i svuda da ih nosimo. Međutim, šta ako je stari dobri desktop računar iste veličine, a pritom ne zaostaje nimalo za svojom starijom i većom braćom?

Odgovor je pre nekoliko godina stigao iz CompuLab-a koji nam sada predstavlja i drugu generaciju minijaturnog, a moćnog računara nazvanog Intense-PC2. U njegovih tek nešto više od kilogram težine i veličinu papira A5 formata, tačnije 19×16×4 cm, smestilo se sve što nam je potrebno da brzo i lako završimo bilo koji posao. Ovaj mališan dolazi u veoma prijatnom aluminijumskom kućištu koje možete smestiti bilo gde. Većina konektora nalazi se na zadnjoj strani pa vam kablovi neće smetati a opet ćete ih lako udenuti, s tim što su na prednjem panelu pored indikatora ostala dva USB džeka.

Srce ovog mališe čini snažni Intel Core i7 4600U, procesor četvrte generacije zasnovan na Haswell tehnologiji, kojim se diče najbolji ultrabook-ovi. Svako ko je makar i nakratko radio na ovoj platformi sigurno je stekao povoljan utisak o performansama i mogućnostima koje se otvaraju kada se 64-bitni dual-core procesor zavrti na taktu od 2,1 GHz, a ako je potrebno, izvući će u Turbo modu i čitavih 3,3 GHz. Kod računara Intense-PC2 to je podržano sa 8 GB DDR3L SDRAM operativne memorije pa će biti zadovoljni i najzahtevniji korisnici. Za skladištenje vaših podataka namenjeno je 120 GB Micron SSD memorije, s tim što postoje dva dodatna mSATA slota za proširivanje internog skladišta. Pritom ovaj računar vodi računa o životnoj sredini i troškovima jer koristi i do 40 odsto manje energije od konkurencije i svojih prethodnika.

image
Tabela karakteristika

Osim procesorskim karakteristikama, boljim od bilo kog laptopa istih gabarita, Intense-PC2 se izdvaja i po izlaznim uređajima koje podržava i preko kojih može da vam pošalje najbolji prikaz onoga što radite. I to čak na tri ekrana istovremeno zahvaljujući Intel HD 4400 grafičkoj karti. Za to su zaslužna dva HDMI 1.4 konektora i jedan Display Port 1.2. Svaki od njih podržava čak i 4K tehnologiju pa ćete, ako vam je to potrebno, moći da imate prikaz slike za koji će vam biti potrebni i 4K monitori. Ova odlika pogodna je za zahtevnije korisnike, pre svega ljude koji rade u video-produkciji, montažere ili recimo arhitekte kojima je potrebno projektovanje do sitnih detalja. A svi znamo da na njihovim radnim stolovima nema mnogo mesta, zbog čega se kao rešenje nameće moćni mališan kao što je Intense-PC2.

Podrška za tri monitora istovremeno nije jedina mogućnost povezivanja ovog liliputanca sa okolinom. Dolazi s najsavremenijom WLAN 802.11ac i LAN mrežom, poseduje Bluetooth 4.0 interfejs, a ako želite da imate i mobilni Internet, tu je slot za microSIM karticu nekog od operatora. Osim preko HDMI kabla, Intense-PC2 se može povezati i preko četiri USB 3.0 i dva USB 2.0 džeka, a tu je i audio-izlaz koji podržava 7.1 surround zvuk. Intense-PC2 podržava povezivanje i s najmodernijim video-nadzorom sa čak 16 kamera.

Računar iz CompuLab-a dolazi sa 64-bitnim operativnim Linux Mintsistemom. Naravno, podržava i Windows 7 i sve generacije Windows 8 OS-a, bilo u 32-bitnoj ili 64-bitnoj konfiguraciji, odnosno Windows Server 2012 na kojem do izražaja dolaze i multifunkcionalne odlike.


www.vucomm.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #217
preview
Huawei Ascend Mate 7
Voja Gašić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter