GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #217 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Huawei Ascend Mate 7
Voja Gašić
Ocene stručnjaka su nepodeljene - Ascend Mate 7 je najbolji uređaj do sada koji je Huawei ponudio tržištu. Šta može ovaj telefon?
- PC #217 (Januar 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Huawei Ascend Mate 7

image

Mnogo aplauza pobrao je i model P7 koji se pojavio pre otprilike pola godine. To je bio prvi Huawei telefon koji je dospeo među prvih 10 u connect-ovoj top listi, pa i sada drži zavidno 13. mesto. Mate 7 se takođe momentalno probio na šesto mesto, na kome se zadržava već četvrti mesec. Dovoljno je pogledati listu prvih 10-15 telefona da biste videli kakvo je to društvo, kome je zaista teško naći zamerke, pa dva modela među prvih 15 dovoljno govore o ozbiljnosti kompanije Huawei.

Ako morate da tražite dlaku u jajetu, onda 6“ izvrsnog IPS ekrana može da bude malo previše za vaš ego. Ali veliki ekrani su u modi, a pritom Ascend Mate 7 ne prelazi dimenzije iPhone 6 Plus čiji je ekran zapravo pola inča manji. Pritom je izuzetno tanak, spakovan u metalno kućište, a ekran Full HD rezolucije zaštićen je Gorilla Glass 3 staklom i nudi čitač otiska prsta. Ako pak spadate u poklonike velikih ekrana, Mate 7 je verovatno najbolji izbor za vas.

U srcu sistema je procesor Kirin 925 napravljen u big.LITLE arhitekturi, što znači da ima dva quad-core pogona s Cortex-A15 i Cortex-A7 jezgrima. Čip je izrađen u 28 nm tehnologiji, a nezvanično je u igri i još jedno, još štedljivije jezgro koje je aktivno kad telefon ništa ne radi. Već smo analizirali big.LITTLE arhitekturu i konstatovali da je prilično moćna po performansama, a superiorna po energetskoj efikasnosti. Ako tome dodate litijum-polimer bateriju kapaciteta 4.100 mAh, možemo posvedočiti da Mate 7 nudi zaista mnogo zabave između dva punjenja.

Što se tiče snage, opet dajemo prednost big.LITTLE arhitekturi koja postiže zavidne performanse na relativno nižim frekvencijama, a rezultate možete videti iz 3Dmark i AnTuTu rezultata. Za pohvalu je najviše činjenica da se Huawei hrabro uhvatio u koštac s proizvodnjom sopstvenih procesora. Kirin 925 je delo firme HiSilicon koja je kompletno u vlasnišvu kompanije Huawei. Iako su big.LITTLE arhitekturu najavili proizvođači procesora MediaTek, Allwinner, Renesas Mobile, a i očekivani Qualcomm Snapdragon 808/810 se očekuje u ovoj formaciji jezgara, realnu upotrebu za sada su našli samo Samsung Exynos i Huawei Kirin procesori. To nije mala prednost, s obzirom na očiglednu orijentaciju proizvođača softvera ka ovoj arhitekturi i njenoj efikasnoj upotrebi.

image
Tabela karakteristika

Osnovni model je opremljen s 2 GB RAM-a i 16 GB skladišne memorije, što je sasvim dovoljno da se Android 4.4.2 razmahne, a ni sa (verujemo, skorom) nadogradnjom na Lollipop (5.0) neće biti problema. U ponudi je i verzija 3/32 GB za koju verujemo da radi još brže mada, ponavljamo, snage zaista ne nedostaje, čak i za najzahtevnije aplikacije. Uz sve to, ovaj model je dualSIM, pa možete da koristite dve kartice – uz malo ograničenje. Naime, jedno od microSIM ležišta je kombinovano s microSD slotom, pa možete da koristite ili dve SIM kartice ili jednu SIM karticu i microSD memoriju do 128 GB. Kontakti su postavljeni transverzalno, pa ćete morati da napravite izbor ili da SIM i dodatnu memoriju koristite u alternaciji. Najveća (mentalna) prepreka ovom konceptu je stalni strah da ne zagubite neku od ovih sitnih kartica.

U komunikaciji je Huawei superioran, kao i inače. Tako nešto se i očekuje s obzirom da je ovo telekomunikaciona kompanija, pa su na raspolaganju LTE Cat6, HSDPA/HSUPA i WiFi modovi, s dupliranjem komunikacionih kanala gde god je to moguće. Ne treba zaboraviti da je Huawei i pravi majstor u dinamičkom podešavanju snage prenosa u kome jačinu signala majstorski balansira između sigurnog prenosa i što manje potrošnje. Pomenimo na kraju i moćan set kamera: glavna rezolucije 13 megapiksela i prednja od čitavih 5 Mp. Izostale su neke od naprednijih opcija, kao što je 4K snimanje (za šta ima hardverskih uslova), ali verujemo da će se Huawei u skoroj budućnosti potruditi i oko ovog dela priče – tada će Ascend Mate 7 zaslužiti ocenu „savršen“.



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter