GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #217 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
U korak sa vremenom
Miša Bašić
Intenzivno praćenje zakonskih promena, neprestano usavršavanje softvera i prilagođenje najsavremenijim informatičkim trendovima bile su glavne teme na savetovanju koje je organizovao AB Soft
- PC #217 (Januar 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

U korak sa vremenom

image

Već po tradiciji dugoj bezmalo četvrt veka, AB Soft je u decembru priredio tradicionalno godišnje savetovanje za svoje korisnike. I ovog puta se u hotelu „M“ u Beogradu okupilo oko 500 korisnika jednog od najrasprostranjenijih poslovno-informacih sistema u Srbiji. Bila je to prilika da se uverimo kako tim od četrdesetak konsultanata i programera ne spava na lovorikama, nego uporno i predano radi na razvoju svog proizvoda.

Zbog obima i raznolikosti tema ceo događaj se paralelno odvijao u dve sale. U većoj su bili svi zainteresovani krajnji korisnici i tu su mogle da se čuju priče o najaktuelnijim promenama u programima, dok je manja sala bila središte tema posvećenih podršci i upravljanju sistemima na kojima se koristi AB Soft ERP. Na tom mestu, pored AB Soft-a, svoje novitete je predstavio i Microsoft.

Spremno u Novu godinu

Verovatno najveći novitet u 2014. godini za sve korisnike poslovno-informacionih sistema je promena kontnog okvira i toj temi je posvećen jedan od dva udarna termina. AB Soft je spremno dočekao period kada se zaključuju poslovne knjige i tri servisne aplikacije pokrivaju sve scenarije kod korisnika – od onih koji su se odlučili da knjiženja sprovode u starom kontnom okviru, a da na kraju pređu na novi, do onih koji su već prešli na novi kontni okvir.

Druga značajna tema potaknuta promenama propisa je vezana za obračun zarada. Znamo da je tokom ove godine više puta menjana zakonska regulativa koja dotiče ovu oblast. To se naročito osetilo kod budžetskih korisnika i javnih preduzeća, a među 1.000 AB Soft-ovih korisnika njih nije malo. Sve to je pokriveno i propraćeno dodatnim, rekli bismo redovnim unapređenjem softvera.

Posebne sesije u velikoj sali bile su posvećene novim finansijskim izveštajima i temama koje svake godine zavređuju pažnju, a tiču se popisa i završinih obrada u knjigovodstvu. Brojnim krajnjim korisnicima su, takođe predstavljene sve novine u softveru uvedene u periodu između dva savetovanja, a bilo je dosta reči kako da se iskoriste sve mogućnosti da se dobije podrška AB Soft-a.

Uživajte dok radite

U drugoj sali, gde su se okupili informatičari iz firmi koje koriste AB Soft-ov poslovno-informacioni sistem, bilo je vema interesantno. Na predavanju „Uživajte dok radite“ imali smo priliku da se upoznamo sa brojnim novinama. Za proteklih nekoliko godina AB Soft je napravio brojne značajne, ali na prvi pogled nevidljive, promene sistema. Tako danas ovaj poslovno-informacioni sistem ima dve baze podataka sa preko 1.000 tabela, 1.500 relacija, 400 pogleda i bezmalo 4.000 funkcija i procedura ugrađenih u samu bazu podataka. Sistem više nije samo dobar i pouzdan knjigovodstveni program, već zaokruženi softverski proizvod koji prati poslovne potrebe širokog spektra preduzeća.

Shodno tome, kompletan sistem administriranja korisničkih prava i samog radnog okruženja je napravljen tako da se parametrizacijom može da fino podesi rad aplikacija u cilju što efikasnijeg obavljanja svakodnevnih radnih zadataka.

Nova tema, o kojoj smo po prvi put imali priliku da čujemo na AB Soft savetovanju, jeste migracija sistema u data centre. Prateći savremene trendove i zahteve jednog dela korisnika, realizovano je nekoliko projekata u kojima je ceo sistem instaliran na servere koji su i hiljadama kilometara daleko od korisnika. Sve implementacije su uspešno okončane, a rad softvera i zadovoljstvo korisnika su na visokom nivou. Glavni generator ovih aktivnosti su firme u stranom vlasništvu koje konsoliduju resurse na globalnom nivou, ali je sve više i domaćih preduzeća zainteresovano za ovakav način rada. Očekuje se da tokom 2015. godine ovaj trend prelaska na servere u data centrima dobije još jači uzmah. U skladu sa tim, AB Soft intenzivno radi na novoj generaciji softvera prilagođenoj primeni u oblaku. Na tom projektu vode se i intenzivni razgovori sa Microsoft-om kako bi se omogućili što efikasniji i ekonomski najprihvatljiviji uslovi. Ako ne pre, onda na sledećem godišnjem skupu AB Soft-ovih korisnika...


ABSOFT
www.absoft.rs




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter